Želite da naučite više o Formuli 1? Pogledajte ove filmove

    26.02.2024.
    RECOMMENDED

    Formula 1 fascinira ljude širom sveta decenijama unazad. Ona predstavlja mesto za epske priče, dramu, rivalstvo i herojske podvige. Kroz filmsko platno, ova uzbudljiva trkačka disciplina dobija novu dimenziju, pružajući gledaocima uvid u svet vozača, timova i dinamiku koji čine srž ovog globalnog sporta. Formula 1 ponovo je aktuelna jer nam se približava prva trka u ovoj godini koja počinje 29. Februara – 2 Marta.

    a1eb41c652f3c382e30f7f2f3b4e080c
    BARCELONA – Max Verstappen (1) with the Oracle Red Bull Racing RB18 Honda and Charles Leclerc (16) with the Ferrari during the F1 Grand Prix of Spain at Circuit de Barcelona-Catalunya on May 22, 2022 in Barcelona, Spain. REMKO DE WAAL (Photo by ANP via Getty Images)

    Watch list – Formula 1:

    Rush (2013)

    „Rush“, režiran od strane Rona Howarda, fokusira se na dramatično rivalstvo između dva velika vozača Formule 1 – Jamesa Hunta i Nika Laude, tokom sezone 1976.

    Film je inspirisan istinitim događajima i prati njihove živote izvan staze, istražujući njihove ličnosti, strahove i motivacije. Daniel Brühl i Chris Hemsworth igraju glavne uloge kao Lauda i Hunt, donoseći njihovu rivalstvo do života. „Rush“ je očaravajući film sa spektakularnim trkačkim scenama, ali isto tako istražuje emocionalne aspekte vozačkog sporta i cenu koju vozači plaćaju za slavu. Formula 1 je odličan način da učite i o filozofiji života.

    formula 2

    Senna (2010)

    „Senna“ je emotivni dokumentarni film koji istražuje život i karijeru jednog od najlegendarnijih vozača Formule 1 – Ayrtona Sennu. Režirao ga je Asif Kapadia, film je duboko intiman portret Senninog života, počevši od njegovih početaka u kartingu do njegovog tragičnog kraja na stazi Imola 1994. godine.

    Kroz retke arhivske snimke, intervjue i Sennin lični audio-zapis, film nas vodi kroz Senninu strast prema trkama, njegove moralne principe i uticaj koji je imao na ljude širom sveta. Formula 1 u ovom filmu prikazana je na nesvakidašnji način.

    b31b99d7df3a40872686051026accf4a

    Grand Prix (1966)

    „Grand Prix“ je klasični film koji se fokusira na živote nekoliko vozača Formule 1 tokom sezone šampionata. Režiran od strane Johna Frankenhaemera, film je pionir u korišćenju inovativnih tehnika snimanja za prikaz spektakularnih trkačkih scena.

    Pored trkačke akcije, film istražuje i lične i emotivne sukobe vozača, njihove pobede i poraze, pružajući gledaocima dublji uvid u svet trkača Formule.

    0c29c6312e2dd1883a3edc0c170d5686

    Life on the Limit (2013)

    „1: Life on the Limit“ je dokumentarac koji istražuje istoriju Formule 1, fokusirajući se na opasnosti sporta i evoluciju bezbednosti u trkama.

    Režiran od strane Paula Crowdera, film otkriva neke od najznačajnijih trenutaka i tragedija u istoriji Formule 1, uključujući i smrtne nesreće velikih vozača kao što su Jim Clark i Ayrton Senna. Kroz intervjue sa vozačima, inženjerima i drugim ključnim ličnostima, film prikazuje kako su inovacije u bezbednosti promenile sport i spasile mnoge živote.

    Le Mans ’66 (2019)

    Ovaj film, poznat i kao „Ford v Ferrari“ u Severnoj Americi, režirao ga je James Mangold. Iako se fokusira na trke dugotrajnosti poput trke „24 sata Le Mansa“, pruža fascinantan uvid u svet auto-moto sporta i izazove koje su vozači i inženjeri morali da savladaju.

    Glavne uloge tumače Christian Bale i Matt Damon kao Ken Miles i Carroll Shelby, respektivno. Radnja prati Fordov pokušaj da izazove dominaciju Ferrarija na trkama dugotrajnosti, što je dovelo do razvoja legendarnog automobila Ford GT40.

    Film istražuje dinamiku između vozača i tima, kao i borbu između kompanija u industriji automobilizma. „Le Mans ’66“ donosi napetu priču, impresivne trkačke scene i dublje teme o rivalstvu, prijateljstvu i strasti prema automobilizmu.

    9c4efe533e143e8a4f65550a38d0cc95

    Foto: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: