Pretraga

Da li četkice kojima se šminkate uništavaju vašu kožu?

Da li četkice kojima se šminkate uništavaju vašu kožu?

I kako da ih čistite kao profesionalac

Tekst: BURO.


Nikada ne idete na spavanje sa šminkom (a ako to i uradite, trudite se da sanirate štetu), redovno čistite lice u bar dva koraka i držite se svoje rutine ali koža vam se i dalje ponaša kao poludeli tinejdžer pod prvim naletom hormona? Hajde da pretpostavimo da nije stvar u nezi kao takvoj (uostalom ako imate problema, sigurno ste već i konsultovali stručnjaka). Da li ste znali da je šminka često jedan od najvećih krivaca kada pričamo o bakterijama i njihovom prenošenju? Tačnije, ne sama šminka već prljave četkice koje su smrtni neprijatelj zdrave (čitaj: lepe) kože isto koliko i odlazak u krevet bez čišćenja lica. Dobre vesti? Sve se to lako rešava. Donosimo vam najbolje i najbrže savete kako da svoje četke održavate kao profesionalac.

Da li četkice kojima se šminkate uništavaju vašu kožu? (фото 1)

Tretirajte četkice isto kao svoju kosu

 

Bukvalno. Čistite ih nežnim šamponom, sapunom ili balzamom. Naravno, i proizvodi posebno namenjeni njihovom čišćenju su odlična stvar. Ne trljajte ih jako, umesto toga zapenite četkicu laganim pokretima napred-nazad i dajte vremena sredstvu da se upije i razloži nečistoće. Zatim je okrenite, stavite pod mlaz mlake vode okrenutu na dole, i nastavite ispiranje istim pokretima sve dok voda ne bude potpuno čista. Na kraju, položite četkicu na peškir ili papir i ostavite da se prirodno osuši, nikako je nemojte trljati peškirom.

Da li četkice kojima se šminkate uništavaju vašu kožu? (фото 2)

Čistite ih posle maksimalno dve upotrebe

 

Profesionalni šminkeri temeljno čiste četkice posle svakog klijenta da bi održali visok nivo higijene koji posao zahteva. Kod kuće bi trebalo da to uradite bar posle svakog drugog šminkanja kako ne biste dali bakterijama vremena da se razmnože.

Šta izbegavati?

 

Ne okrećite četkice na gore dok su mokre ili vlažne, to će vremenom uticati na to da im se pokvari oblik. Pre nego što ih položite da se suše, trebalo bi da im što više vratite oblik koje su imale pre kvašenja. Nikada ih ne stavljajte jednu na drugu već ih lepo rasprostrite. Tako će se ravnomerno osušiti.

Da li četkice kojima se šminkate uništavaju vašu kožu? (фото 3)

Kako sprečiti razvoj bakterija?

 

Najbolji način bi bio da se sve - četkice, blenderi, sunđeri - čisti posle svake upotrebe. Ne koristite ih direktno na proizvodima, umesto toga, izvadite proizvod špatulicom ili kašičicom i tako ćete sprečiti prenošenje eventualnih bakterija sa jedne četkice ili sunđera u proizvod. Odmah zatvarajte ambalažu kako šminka ne bi bila izložena vazduhu duže nego što je potrebno, i da ne bi upila prljavštinu iz okoline. Ovo posebno važi za kremaste teksture kao što su maskara, gelovi, sjajevi, tečni puderi i krem rumenila. Naravno, nikada ali nikada, ne delite proizvode, četkice i sunđere sa drugim ljudima. Ne znate kako (i da li uopšte) vode računa o njima, da li im je možda istekao rok trajanja i tako dalje - tako ćete svojoj koži učiniti najveću uslugu.

Kako da znate da je četkica spremna za zamenu?

 

Posle izvesnog vremena, četkice mogu izgubiti oblik, a dlačice početi da ispadaju. Neke dlačice će takođe početi da štrče i bockaju vas dok ih koristite. Ovo je znak da treba da uzmete novu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar