Pretraga

Da li fileri zaista migriraju tako često kao što to pokušava da nas ubedi TikTok

Da li fileri zaista migriraju tako često kao što to pokušava da nas ubedi TikTok

Tekst: BURO.

Nekada se govorilo kako ne postoji ništa gore od "Google doktora" ali kako stvari idu, ovu izreku će vrlo brzo zameniti "TikTok doktor". Ne mislimo, naravno, na neke genijalne profesionalce koji se nalaze na toj mreži već na čitavu armiju pseudoznalaca na sve moguće (i nemoguće) teme. U poslednje vreme #fillermigration ima preko 20 miliona pregleda i, dok svesrdno podržavamo stav da se nijedna dermatološka estetska procedura ne sme smatrati istim rangom kao odlazak kod frizera, nismo ni za dizanje bespotrebne panike. Evo o čemu se radi.

Šta znači migracija filera

Migracija filera po definiciji predstavlja pomeranje dermalnih filera sa mesta injektovanja na okolne delove lica. Najčešće se dešava u regijama kao što su centralni deo obraza, usne i podočnjaci, iako u teoriji može da se desi bilo gde gde je ubrizgan filer.

Teoretski, svaki filer može da migirira i to je razlog zbog kod je izuzetno važno da injektovanje obavlja stručna osoba sa znanjem i iskustvom. Prevencija je uvek bila, i biće, najbolji lek.

Zbog čega fileri migriraju

To da li će filer migrirati ili ne (kao i to kako će izgledati, uostalom) zavisi u najvećoj meri od stručnosti i veštine injektora. Pod ovim ne podrazumevamo samo tehničku veštinu već i sposobnost određivanja optimalne količine filera za svakog pacijenta (i, da, ovo ponekad znači da vam ta osoba kaže "ne"). Ukoliko se pretera sa ubrizganom količinom, šanse za migraciju filera su znatno veće. 

#1 Količina filera i način na koji se injektuje

Dakle, količina filera igra presudnu ulogu ali pored toga i vremenski razmak u kom se aplikuje. Veća "povećanja" moraju se raditi postepeno i sa merom, u intervalima koji daju i fileru dovoljno vremena da se "smesti" i telau da na njega odreaguje i da ga prihvati. Ubrizgavanja većih količina u toku samo jednog tretmana ili u više tretmana koji su preblizu, lako dovodi do problema. Koliko tačno je "previše i prebrzo" je individualna stvar i zavisi od svakog pacijenta posebno. 

Dubina na koju se filer aplikuje takođe je važna, a ona se razlikuje u zavisnosti od toga koji deo lica se tretira i kojom vrstom filera. Ukoliko se određeni filer ubrizga na pogrešnu dubinu, velike su šanse da će se pomeriti.

#2 Pogrešna vrsta filera

Svaki injektor ima svoju omiljenu vrstu filera za određene delove lica i to je individualna stvar, ali generalno govoreći, fileri se dele po svojoj gustini, odnosno viskozitetu, a svaka je namenjena tretiranju određenog dela lica. Na primer, za jagodice se ne koristi ista gustina kao za usne. Fileri manje gustine aplikuju se bliže površini, a oni veće gustine u dublje strukture lica. Izuzetno je važno da osoba koja injektuje dobro poznaje ove razlike.

Da li fileri zaista migriraju tako često kao što to pokušava da nas ubedi TikTok (фото 1)

Kako da znate da je filer migrirao

Pre nego što krenete u super-detaljnu analizu svog lica, najbolji pokazatelj migracije filera jeste neprirodan volumen u regiji u kojoj je filer aplikovan i njenoj okolini. Na primeru usana, to bi značilo da je rub usana izgubio definiciju, a volumen se pojavio i iznad usne (svima poznate duck lips). Kod podočnjaka se mogu javiti kuglice ispod oka i/ili na obrazu tik ispod oka. 

Treba uzeti u obzir da nije svaki neočekivani volumen posledica migracije filera već se može raditi i o oticanju, tj reakciji na sam filer. Isto tako, neki fileri privlače više vode od drugih pa ako ste osoba sklona zadržavanju vode, možete na njih imati reakciju u vidu otečenosti.

Koliko brzo je migracija filera vidljiva

Rezultati injektovanja filera vidjivi su odmah (za razliku od botoksa i drugih neurotoksina) ali eventualne migracije filera ne moraju biti vidljive odmah. Ukoliko je osnovni problem prevelika količina filera, to se pokaže poprilično brzo ali ukoliko je uzrok migracija loša tehnika ili nedovoljan razmak između korekcija i dodavanja, ponekad su potrebni meseci da se ona pokaže.

U retkim slučajevima, migracija filera može prouzrokovati i zdravstvene probleme. Kada se radi o podočnjacima, na primer, filer koji se pomeri može da blokira limfotok i izazove hronične probleme koji zahtevaju tretman.

Da li fileri zaista migriraju tako često kao što to pokušava da nas ubedi TikTok (фото 2)

Kako se (brzo) rešava problem

Fileri na bazi hijaluronske kiseline mogu se ukloniti uz pomoć enzima hijaluronidaze koji se ubrizgava direktno na mesto na kom se filer nalazi i razgrađuje ga. Ukoliko se odlučite na ovaj korak, znajte da je izuzetno važno da se hijaluronidaza ubrizga precizno i isključivo na mesto na kom je filer, inače može da razgradi i hijaluronsku kiselinu koja se prirodno nalazi u vašem telu i dovede do dodatnog gubitka volumena i jedrine.

Šta se dešava ukoliko se migracija filera ne tretira kod lekara

Pošto se većina filera vremenom sama razloži u telu - iako znamo da ovo može potrajati znatno duže nego što se na početku mislilo - filer koji je migrirao će postepeno nestati i sam od sebe. Dakle, ukoliko vam ne smeta kako izgleda i nemate zbog njega probleme, ovo je svakako sigurniji put. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor