Pretraga

Da li je navikavanje kože na kozmetiku istina ili samo marketinški mit?

Da li je navikavanje kože na kozmetiku istina ili samo marketinški mit?

Da li treba menjati nešto što radi

Tekst: Manda Javorina

Svi smo bar jednom pali u depresiju zbog sledećeg scenarija: pronašli smo genijalan proizvod, takoreći svoje čudo u bočici, a on je prestao da daje iste rezultate nakon nekog vremena. Prvo smo u neverici, pa smo ljuti (bezrazložno, i na sebe i na proizvod), onda razočarani i na kraju ga često zamenimo - nažalost nečim što radi sasvim prosečno. Ako se kojim slučajem posle nekoliko meseci ili čak godina vratimo toj prvoj izgubljenoj ljubavi - gle čuda! Opet radi. Ovo mi se skoro desilo sa kremom za kožu oko očiju u koju sam se godinama klela pa je napustila. Kupila sam je opet posle nekoliko godina i sad se pitam zašto sam je kog đavola uopšte ostavljala? Ništa što sam koristila u međuvremenu nije toliko dobro. Isto tako, iz iskustva pouzdano znam da mnogi serumi za kosu jednostavno kiksnu u nekom trenutku (a njih stvarno trošim na tone pošto, citiram profesionalce “imate kose za dve glave”).

Da li je navikavanje kože na kozmetiku istina ili samo marketinški mit? (фото 1)

Razne kozmetičarke, radnice po apotekama i sl, uglavnom osobe koji prodaju sve i svašta, ovu pojavu objašnjavaju time da se “koža i kosa navikavaju na kozmetičke proizvode” kao takve i da ih je zato obavezno menjati i onda kada nam odgovaraju. Sada, kad sam se raspitala kod nekih stručnijih ljudi kojima verujem, imam jedan savet za vas: bežite od takvih prodavaca glavom bez obzira. Ili ne znaju, ili vas svesno lažu, a ni jedno ni drugo nisu poželjne opcije.

Naime, koža i kosa se NE NAVIKAVAJU na obične kozmetičke proizvode (sa izuzetkom jakih formula koje idu na recept i često nisu u slobodnoj prodaji, ali one danas nisu glavna tema). To, pak, ne znači da ste se istripovali i da nema razlike u vašoj koži ili kosi nakon duge upotrebe nekog proizvoda. Za to postoji sijaset mogućih razloga ali navikavanje nije jedan od njih. Evo kako u osnovi stoje stvari.

Mit: Svu kozmetiku treba menjati ili rotirati da bi ostala efikasna.

Netačno

Upravo suprotno važi za mnoge sastojke. Vitamin C i retinol (i retinoid) moraju da se koriste duži vremenski period da bi dali željene rezultate. Pri tom govorim o mesecima i godinama u kontinuitetu. Da, za njih se kaže da je koži “potrebno vremena da se navikne” ali ne u smislu da prestaju da budu efikasni, nego upravo suprotno: duža upotreba ojačava kožu i čini je manje podložnoj iritaciji.

 

 

Da li je navikavanje kože na kozmetiku istina ili samo marketinški mit? (фото 2)

Mit: Sa nekim proizvodima se mora praviti pauza

Tačno

Neki proizvodi zaista zahtevaju prekid. To su, na prvom mestu, preparati koji sadrže kortikosteroide ali oni spadaju u grupu lekova i svakako ih ne treba koristiti bez konsultacije sa lekarom. Druga grupa proizvoda u ovoj grupi su oni koji sadrže silikone. Daju gladak efekat i koži (nalaze se u prajmerima za šminku) i kosi (serumi, kreme za stilizovanje, balzami…). Problem je u tome što se talože. Dakle, ne prestaju da rade nego se ne skidaju, u nedostatku bolje reči. I tako sam rešila misteriju seruma za kosu - s vremena na vreme napravim pauzu i pređem na šampon koji dubinski čisti - pa onda novi krug. Što se lica tiče, dovoljno je da ponekad uradite blagi piling, najbolje tečnim eksfolijantima.

Da li je navikavanje kože na kozmetiku istina ili samo marketinški mit? (фото 3)

Mit: Mogu stalno da koristim iste proizvode, osim gore navedenih

Netačno

Nećemo preterivati! Razlog nije u tome što vam se koža navikla na dobru kremu, već zato što se sama koža promenila usled nekih drugih faktora, na primer, promene godišnjeg doba. Ne možete očekivati da joj laka hidrantna krema koju koristite na plus 40 bude dovoljna u decembru. Pored toga, kozmetika ima rok trajanja (od momenta otvaranja, naznačen na poleđini). Ovog roka se ne morate držati u dan, nećete se otrovati, ali svakih nekoliko meseci pretresite kupatilo i pobacajte sve što je isteklo. Isto važi i za šminku.

Da li je navikavanje kože na kozmetiku istina ili samo marketinški mit? (фото 4)

A objašnjenje zašto nam se čini da neki proizvod više “ne radi”?

Radi! Ali ste se vi, najverovatnije, navikli na rezultate. Kada prvi put probate nešto novo, a dobro, promena je očigledna. Nažalost, na sve dobro se lako navikavamo i počinjemo da uzimamo zdravo za gotovo. Nakon nekoliko meseci čini vam se da se ništa posebno ne dešava; da izostaju drastični rezultati sa početka. Ono što se zapravo desilo jeste da vam je koža bolja, čvršća, hidriranija (dopišite pridev po izboru) pa više nema toliko mesta za napredovanje.

Ako vas ovo pitanje i dalje muči, predlažem da uradite sledeće; prekinite da koristite preparat na mesec dana i čekajte da vidite šta će se desiti. Ako vam koža bude izgledala lepše bez njega, onda menjajte. U suprotnom se vratite svojoj ljubavi.

Da li je navikavanje kože na kozmetiku istina ili samo marketinški mit? (фото 5)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor