Pretraga

Da li postoji efikasan način da se izborite sa strijama

Da li postoji efikasan način da se izborite sa strijama

Tekst: Manda Javorina

Teško ćete pronaći ljudskog stvora ženskog pola koji ih nema, a ni muškarci nisu pošteđeni. Strije, te krivudave linije, svetlije ili rozikaste u zavisnosti od toga u kom su stadijumu, imamo gotovo svi ali ako je sudeći po tome da je “kako se otarasiti strija” jedno od najtraženijih pitanja na Googlu mali broj nas se pomirio sa time.

Na žalost, ukoliko ste među onima koji su se nekad bacili u ovu pretragu, naišli ste na gomilu pogrešnih informacija koje su, što je još žalosnije, namenski postavljene kako bi se zaradilo na našoj nesigurnosti. Stanje na polju informacija je gore nego po pitanju celulita ali hajde da krenemo od početka.

Da se razumemo, strije kao strije uopšte nisu hendikep. Poslednjih godina i jačanjem kako body positivity, a zatim i body neutrality pokreta, sve je više onih koji ih slave. Ko ne može da ih slavi, bilo bi lepo da ih bar prihvati. Ipak, samo saznanje da je nešto ispravno nije uvek dovoljno i evo ja prva priznajem da mi smetaju. Manje nego ranije kada sam zbog njih bila ozbiljno očajna ali, da, i dalje mi smetaju. Dobila sam ih rano, već oko dvanaeste godine pošto sam tada dostigla i svoju visinu (šta više, od trinaeste nisam narasla ni centimetar) i ne sećam se života bez njih.

Da li postoji efikasan način da se izborite sa strijama (фото 1)

Moja sreća u nesreći, oprostite mi na dramatici, ogledala se u tome što sam imala koga da pitam da mi razdvoji žito od kukolja u tom polju (dez)informacija. Jedna od maminih najboljih drugarica bila je plastični hirurg, a ja sam imala unlimited access njenom vremenu i znanju kad god sam to poželela. Kada sam konačno skupila hrabrost i obratila joj se sa molbom da mi pomogne, Marina me je pregledala, a zatim mi pružila vesti koje nisam želela da čujem: “Kad jednom nastanu, strije ne mogu da se potpuno uklone ni na jedan način osim nožem, a ti nemaš dovoljno viška kože da te sečem.” Hm, ok. Marina je uvek bila potpuno direktna. Moram da dodam da je to bilo pre dvadesetak godina i da laseri koji se danas uveliko koriste nisu bili u tako širokoj upotrebi pogotovo ne u Srbiji. Dodala mi je i da metode poput hemijskog pilinga i mikrodermoabrazije svakako mogu solidno da pomognu ali da će teško dati rezultat kao da starih belih strija nikad nije ni bilo. Stanje se od tada u estetskoj medicini ipak promenilo, napredovala je i farmacija ali mi se po tome šta nam se sve nudi, čini da samo razumevanje strija u široj javnosti nije mnogo poodmaklo. Pa koji su to najčešći mitovi?

Strije su znak da treba da smršate

Netačno

Istina jeste da strije nastaju zbog rastezanja kože - zbog naglog rasta, gojenja, trudnoće i sl - ali one nisu znak da imate višak kilograma. Mogu samo da vam kažem da ih ima i veoma velik broj manekenki. Na strije se, kada jednom nastanu i pobele, ne može uticati kao na celulit (odnosno zdravom ishranom, fizičkom aktivnošču i tretmanima). Pored toga, kao i sa mnogim drugim stvarima, genetika i ovde igra ulogu.

Možete sprečiti nastanak strija kozmetičkim proizvodima

Netačno

Nastanak strija u odraslom dobu se može sprečiti tako što se održava telesna težina i izbegavaju njene fluktuacije ali i pored toga ne postoji “apsolutna zaštita” od njihovog nastanka. Kvalitetna nega kože svakako ide u prilog njenom zdravlju, a zajedno sa masažom može joj pomoći da sa što manje traume prođe period rastezanja (na primer u trudnoći) ali to je sve.

Da li postoji efikasan način da se izborite sa strijama (фото 2)

Možete ukloniti strije kozmetičkim proizvodima

Netačno

Ono što možete i treba da radite jeste da kožu negujete ali ne postoji krema koja će eliminisati strije. Razlog leži u tome da su strije u stvari ožiljno tkivo koje se nalazi ispod površine kože. Ono što može da pomogne jesu sledeće stvari:

  • Dermatološke procedure za uklanjanje ožiljaka - isto kao i sa drugim vrstama ožiljaka - u koje spadaju laserski tretmani, mikrodermoabrazija, microneedling (sa PRP-om), različiti hemijski pilinzi, tretmani radiofrekvencijom, a sve to često u kombinaciji sa dodatnim tretmanima za indukciju kolagena poput ultrazvuka. Ovi tretmani danas zaista efikasno mogu da smanje vidljivost strija ali ih je potrebno raditi u serijama, cene su visoke, neophodno je da ih izvode stručna lica i najčešće se kombinuje nekoliko vrsta tretmana za optimalne rezultate.

  • Kreme za samopotamnjivanje - u svrhu kamufliranja. Za razliku od sunčanja koje ističe strije (pošto one kao ožiljno tkivo ne tamne), sredstva za samopotamnjivanje mogu da ih bukvalno preboje pa strije postaju manje vidljive.

  • Tetoviranje - po istom principu kao i trajna šminka. Ovakvi tretmani takođe mogu da kamufliraju strije tako što će se one trajno prebojiti.

  • Tretinoin - dok su još veoma sveže. Retinoid na recept može da donekle pomogne ali on se ne sme koristiti za vreme trudnoće i/ili dojenja i zbog toga vrlo često nije opcija.

Da li postoji efikasan način da se izborite sa strijama (фото 3)

Unos tečnosti pomaže kod strija

Netačno

Piti dovoljno tečnosti ima gomilu benefita za zdravlje ali delovanje na strije nije jedna od njih.

Način ishrane pomaže kod strija

Netačno

Ne postoji neka vrsta hrane koja će izazvati, sprečiti ili ublažiti strije. Uravnotežena zdrava ishrana pomoći će toliko koliko će sprečiti oscilacije u težini.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor