Pretraga

Da li znate kako da negujete kožu kada sunce počne jako da sija?

Da li znate kako da negujete kožu kada sunce počne jako da sija?

Proučite ova pravila za negu kože kad se pomoli (jako) sunce i saznajte da li negde grešite

Tekst: BURO.


Pravilo #1

Odaberite adekvatan SPF

 i pravilno ga nanosite


Ne, nije svejedno o kakvoj kremi sa zaštitnim faktorom je reč. Neke od njih sadrže samo zaštitu od UVB zraka, one vrste zraka od koje ćete izgoreti i koji mogu izazvati rak kože. UVA su takođe opasni ali njihovo štetno dejstvo u vidu fleka, bora i gubitka elastičnosti, vidi se tek nakon nekog vremena.


UVEK ČITAJTE ETIKETU:  POTREBAN VAM JE ŠIROK SPEKTAR ZAŠTITE (UVA I UVB)

Ipak, visina zaštitnog faktora i njegova vrsta nisu dovoljni - neophodno je da ga nanesete na ispravan način:

Za lice je potrebno oko pola kašičice proizvoda kako biste dobili zaštitu koja je naznačena na pakovanju. Ovo je razlog zbog kog - pogotovo leti - ne treba da se oslanjate samo na šminku sa SPF-om pošto je malo verovatno da ćete je naneti u dovoljnoj količini.

Kremu sa SPF-om treba temeljno i ravnomerno naneti, a ona uvek treba da bude poslednji korak u rutini nege (hidratantna krema preko ili ulje bilo koje vrste mogu joj umanjiti efikasnost). Sačekajte dok se SPF potpuno upije - desetak minuta - da nastavite sa šminkanjem.

Ponovno nanošenje se preporučuje na svaka dva do tri sata.


Pravilo #2

Temeljno čistite lice


Prizvodi sa zaštitnim faktorom formulisani su da budu dugotrajni i da stvaraju nevidljivi zaštitni film preko kože, a često sadrže i vodootporne sastojke. Kako biste ih uklonili u potpunosti, koristite se duplim čišćenjem u večernjoj rutini.


Prvo nanesite hidrofilno ulje, mleko ili balzam za čišćenje na suvu kožu i ravnomerno ga rasporedite.

Ukoliko je u pitanju ulje, dodajte vodu i kada postane emulzija dobro ga utrljajte, a zatim uklonite. Mleko ili blazam isto utrljajte i uklonite vatom ili tkaninom.

Za drugi korak upotrebite blagi čistač koji će temeljno ukloniti sve ostatke prljavštine i uljanog ili krem sredstva za čišćenje ali neće narušiti zaštitnu barijeru kože.

PREDNOST DUPLOG ČIŠĆENJA JESTE U TOME ŠTO JE VEOMA EFIKASNO ALI NE I AGRESIVNO, TE NE ISUŠUJE KOŽU


Pravilo #3

Budite obazrivi sa retinolom/retinoidom i kiselinama


Jaki aktivni sastojci su nešto sa čime uvek treba biti obazriv i držati se personalizovanog pristupa. Njihove jake koncentracije mogu oštetiti zaštitnu barijeru kože i samu kožu učiniti osetljivijom na sunce ali to ne znači da su svi aktivni sastojci “zabranjeni” leti u svim oblicima. Naprotiv.

Čist retinol je fotosenzitivan i zato ne treba da ga uključujete u svoju dnevnu rutinu ali ako koristite neki blaži oblik preparata sa derivatima vitamina A uveče i preparat sa zaštitnim faktorom 50 preko dana, ne bi trebalo da imate problema. Ukoliko imate osetljivu i/ili problematičnu kožu, konsultujte dermatologa.

Vitamin C je antioksidans koji obnavlja kožu nakon njenog izlaganja suncu - on boostuje sintezu kolagena i elastina i deluje na pigmentacijske fleke. Slobodno ga koristite u svojoj dnevnoj rutini.

Ono što zaista treba da ograničite jesu upotrebe jakih koncentracija kiselina. Veoma blag piling se povremeno sme koristiti u noćnoj rutini ali je visoka zaštita od sunca preko dana obavezna.


Pravilo #4

Eksfolijacija mora biti izuzetno blaga


Obnavljanje površinskog sloja kože odvija se spontano ali se ovaj proces usporava kako sa godinama tako i u situaciji kada je kože dehidrirana ili previše masna. I jedno i drugo stanje su moguća zbog i sa promenom godišnjeg doba.

Nežna pomoć zato nije na odmet, ali u toku sunčanog perioda najbolje je koristiti enzimske pilinge koji su mnogo blaži od svih ostalih i ne preterivati sa čestom upotrebom.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor