Pretraga

Dermatolozi ne mogu da se slože oko upotrebe retinola leti. Da li znate zbog čega?

Tekst: BURO.

Da li leti smem da stavljam retinol? Da li moram da prestanem sa upotrebom na proleće? Da li mogu da počnem da ga koristim na leto? Sve su ovo pitanja koja se vrzmaju po mnogim glavama, a oko odgovora na njih postoje dva potpuno stava koja ćete čuti čak i od dermatologa.

Jedni se žestoko protive ovoj praksi, dok drugi dopuštaju korišćenje retinola ljeti uz mnogo uslova koje morate da ispunite. Uvek se postavlja problem: da li retinol kožu ili ne. Da li je čini osetljijom na sunce ili ne? Sve ove nedoumice su legitimne i sve bojazni opravdane. No, dilema se zapravo vrti oko - pogodite čega - SPF-a.

RAZLOZI ZA UPOTREBU RETINOLA LETI

Za sve koji one koji imaju izuzetno masnu kožu sklonu aknama opraštanje od retinola je bolnije od scene u Titaniku u kojoj navodno nije bilo mesta za Jacka na drvenim vratima. Ten je uz retinol pod savršenom kontrolom, a koža sve zajedno izgleda svežije i ujednačenije. Takođe, komedoni svih vrsta mnogo ređe dolaze u goste kada se retinol redovno koristi. Osobama sa ovim tipom kože, letni uslovi često pogoršaju stanje. Koža se sunčanjem zadeblja, a masna koža je svakako sklona zapušenim porama. U susretu sa suncem, znojenjem i pregustim SPF-om, ta zagušenost dolazi do izražaja. Retinol je, sa svoje strane, način na koji se sve ovo može lakše kontrolisati. Za masnu kožu sklonu aknama, prestanak upotrebe retinola znači i kraj savršenog tena i povratak problema. Neki dermatolozi priznaju kako leti i dalje koriste retinoide (koji su mnogo jači od retinola) ali ipak to ne preporučuju svojim pacijentima.

Dermatolozi ne mogu da se slože oko upotrebe retinola leti. Da li znate zbog čega? (фото 1)

RAZLOZI PROTIV UPOTREBE RETINOLA LETI

Retinol zaista može našu kožu učiniti osetljivijom na sunce. Korištenjem retinola ubrzava se ćelijski turnover, brže se stvara "nova koža", a nestaje stara. Tu svežu, mladu kožu treba sačuvati, a ne ubiti je jakim UV zračenjem. Razlog zbog kog se velik broj dermatologa protivi retinoidima i retinolu leti, iako ih možda i sami koriste, jeste zapravo navika korištenja SPF-a (ili nedostatk iste). Oni znaju koliko temeljno i često treba nanositi SPF. Znaju da nema preskakanja i zabušavanja. Isto tako znaju i da većina njihovih pacijenata neće biti ni približno toliko dosledna sa količinom nanošenja, a o redovnom osvežavanju iste u toku dana da ni ne govorimo. Kako bi sprečili neželjene opekotine, lakše je predložiti letni odmor od retinola.

Kada bi bili tačni i precizni sa proizvodima za sunčanje poput dermatoloških studija kojima se utvrđuje visina UV zaštite, niko nas ne bi sprečavao da letikoristimo retinol. Praksa je, da se ne lažemo, drugačija. U žaru plivanja, jedrenja ili spavanja na plaži previše je lako zaboraviti pojam o vremenu. Leti vreme drugačije ide, ali koža pod UV zračenjem jednako lako stari, a još lakše gori. Budite iskreni, sigurno i sami znate kojoj grupi SPF korisnika pripadate, a ako niste sigurni, odložite svoj omiljeni retinol serum do jeseni.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor