Pretraga

Evo kako da smanjite nazolabijalne bore bez upotrebe filera

Evo kako da smanjite nazolabijalne bore bez upotrebe filera

Tekst: BURO.

Pre ili kasnije moramo da se suočimo sa činjenicom da linije koje su nekad bile znak sreće i (o)smeha, preko noći postanu linije koje odaju umor i čine da izgledamo tužno. Nazolabijalne bore nastaju na delu lica na kom je mimika najizraženija pa se samim tim pojavljuju relativno brzo (praktično odmah nakon borica oko očiju). Da li je moguće ublažiti ih bez injekcionih tretmana i/ili hirurgije? Naravno, evo i kako i zašto.


ZAŠTO SE POJAVLJUJU nazolabijalne bore

Kao i uvek kada su bore u pitanju, na nastanak onih u nazolabijalnoj regiji utiče više faktora:

faktor 1

Genetika. Anatomija lica i njegova struktura zavise upravo od genetike (i zato je vrlo verovatno da ćete stariti kao jedan od roditelja ili bliskih rođaka) pa samim tim i to da li ćete i kada dobiti nazolabijalne bore.

Evo kako da smanjite nazolabijalne bore bez upotrebe filera (фото 1)
Evo kako da smanjite nazolabijalne bore bez upotrebe filera (фото 2)

faktor 2

Način na koji živite. Osim spoljnih faktora poput zagađenja, UV zračenja i slično, ova kategorija uključuje i oscilacije u težini, stres i hroničan umor. 

faktor 3

Loše navike. Preterano konzumiranje alkohola, pušenje, spavanje na stomaku, stalno gledanje u ekran i položaj glave na dole - ovo su sve navike koje utiču na to da se mišići opuste, a nazolabijalne bore pojave ranije i budu izraženije. 

Evo kako da smanjite nazolabijalne bore bez upotrebe filera (фото 3)

A sad da se pozabavimo samim borama. Svaki deo nazolabijalne bore - gornji, srednji i donji - formira se na poseban način.

  • Gornji deo bore formira se sa strane nosa zbog hipertoničnosti mišića sa strane nosa i mišića koji pokreću gornju usnu. Njihovo grčenje prouzrokuje da se sami mišići "skrate", a da se koža bora sa strane. 
  • Srednji deo bore nastaje kao poseldica deformacije velikih i malih zigomatskih mišića čije grčenje prouzrokuje da višak kože počne da visi.
  • Uzrok opuštanja donjeg dela bore leži u deformitetu bukalnih miđia, mišiča brade i mišića koji "spušta" donju usnu (depresora) pa se uglovi usana spuštaju, a koža počinje da visi. 

Stanje mišića u regiji u kojoj se formiraju nazolabijalne bore može se proceniti jednostavnim testom:

1

Otvorite usta, a vilicu spustite koliko god možete. Usnama napravite položaj u obliku slova "o".

2

Prstima pipnite stranice prevoja sa obe strane nosa. Ukoliko su glatke, još uvek nema potrebe da se bavite ovim problemom. Ukoliko, pak, osetite tvrde linerane strukture, vreme je da nešto učinite po tom pitanju.


kako ublažiti nazolabijalne bore

vežbe

1. Blago zategnite nazolabijalnu regiju tako što ćete povući usne na dole.

2. Prste namestite što bliže možete nosu i napipajte kosti ispod, a zatim spiralnim pokretima masirajte na gore.

3. Kada krenete prstima na dole, zategnite mišiće sa strane nosa u stranu, a posebnu pažnju posvetite delu oko nozdrva.

4. Što sporije zatežete, to će se mišići bolje opustiti.

ektrostimulacija

Redovna upotreba gadgeta kao što su NuFace kao i profesionalni tretmani kakav je Biologique Recherche Remodelling toniraju mišiće celog lica i ublažavaju bore, te kožu čine zategnutom i sjajnom. 

taping

Trake za zatezanje lica su sve popularnije, a za tretman nazolabijalnih bora biće vam potrebne dve, u dužini od 4-5 cm. Pre upotrebe obavezno očistite kožu pošto se trake neće "uhvatiti" preko kreme/ulja. 

Flasteri protiv bora funkcionišu na principu toga da “drže kožu na njenom mestu” i ne dozvoljavaju preterano boranje, nevezano za to da li je prouzrokovano mimikom ili, na primer, položajem spavanja. Zbog toga su efikasni na duge staze ali ukoliko tražite rešenje "preko noći" nisu za vas.

tretmani laserima i radiofrekvencijom

Laseri i tretmani radiofrekvencijom rade po principu kontrolisanog povređivanje tkiva što za posledicu ima njegovu regeneraciju i boostovanje proizvodnje kolagena, a samim tim i bolji tonus kože.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor