Pretraga

Finalna presuda: Šta vitamin C zaista može da postigne na našoj koži (a šta ne)

Finalna presuda: Šta vitamin C zaista može da postigne na našoj koži (a šta ne)

Tekst: Kristina Mikulić

Reč "zavisi" je najomraženija reč u svetu nege kože. Voleli bismo da postoje konačna pravila koja uvek pale, no s obzirom na to da nismo klonovi, delovanje preparata za negu kože zavisi od mnogih faktora. Pošto je znanje moć, podeliću sa vama nekoliko saveta kojih se možete držati kada budete odlučivali da li da kupite serum sa vitaminom C ili ne. 

KOJI VITAMIN C SE NALAZI U SERUMIMA

Kad pričamo o vitaminu C, najbitnija stavka za proveru se nalazi na poleđini bočice. Pogledajmo INCI listu sastojaka. Tražimo reč "ascorbic". Hemijski naziv za Vitamin C jeste "ascorbic acid". Ta kiselina je strašno nestabilna i lako oksidira u dodiru sa vazduhom ili sunčevim zracima. Kada jednom oksidira, vitamin C više nije aktivan, a tad može da izazove iritacije na koži. Neki brendovi koriste čistu askorbinsku kiselinu, i takvi serumi sa vitaminom C su uglavnom poprilično skupi, zato što se troši više vremena i novca na stabilizaciju proizvoda u samom razvoju. No, takav serum sa vitaminom C serum će sigurno delovati na kožu baš onako kako želimo.

Drugi oblici koje možemo da sretnemo na etiketi jesu razni stabilni oblici askorbinske kiseline kao što su askorbinska kiselina u etiliranom obliku ili askorbil glukozid. Njima su dodati molekuli koji ih stabilizuju. Stabilni oblici su većinom liposolubilni tj rastvaraju se u mastima, što je odlična vest, zato što to smanjuje šansu da se vitamin C pokvari. Problem sa stabilnim oblicima jeste njihova visoka ili niska bioraspoloživost.

ŠTA JE BIORASPOLOŽIVOST VITAMINA C?

Koža od čiste askorbinske kiseline u etiliranom obliku, na primer, ili bilo kog drugog stabilnog oblika vitamina C nema baš puno koristi. Ona mora taj stabilni oblik da razloži na proste delove, odnosno da odvoji askorbinsku kiselinu (koju može iskoristiti kao aktivni sastojak u koži) od dodatnog molekula koji služi za stabilizaciju. Kod nekih stabilnih oblika vitamina C, taj proces rezultira većim procentom čiste askorbinske kiseline koja će delovati u koži, dok kod drugih dobijemo vrlo malo čistog vitamina C. Dva najčešća stabilna oblika koji imaju visoku bioraspoloživost (dakle dobijamo veću koncentraciju čistog vitamina C u koži) jesu gorepomenuta askorbinska kiselina u etiliranom obliku i askorbil glukozid. Njihova INCI imena su 3-O ethyl ascorbic acid i ascorbyl glucoside. Dakle, šta tražimo na INCI listi kad kupujemo vitamin C serum koji će dati dobar rezultat? Tražimo ascorbic acid, 3-O ethyl ascorbic acid i ascorbyl glucoside.

KAKO VITAMIN C DELUJE NA KOŽI

Mnogo je obećanja kod vitamina C, pa je vreme da neke tvrdnje ponovimo, a da druge razbijemo kao mit. Prvo i osnovno delovanje vitamina C jeste antioksidativno. Kad dođe do oslobađanja slobodnih radikala (recimo zbog sunca – ono crvenilo koje se pojavi na koži je rezultat divljanja slobodnih radikala koji oštećuju DNA), vitamin C može da se "prilepi" za slobodne radikale i neutraliziruje ih kako ne bi oštetili kožu.

DA LI VITAMIN C POMAŽE SA TAMNIM FLEKAMA

Drugo poznato delovanje vitamina C vezano je za tamne fleke. Većina nas upravo zato kupuje vitamin C. Ako želite da vam vitamin C sigurno pomogne sa ovim problemom, setite se ona tri oblika vitamina C koja smo prvo naveli. Fleke nakon bubuljice su rezultat obrambenog mehanizma kože kako bi se ćelije kože zaštitile od UV zraka. Zbog raznih razloga, koža često nastavi da proizvodi melanin u povećanoj količini čak i kad upala prođe. Zato nam ostaju te uporne mrlje kojih se teško rešavamo. U čitavom tom procesu, glavni krivac jeste jedan enzim koji se zove tirozinaza, a on podstiče kožu da stvara melanocite koji daju tamni pigment koži. Vitamin C koči delovanje tog enzima. Kada se blokira delovanje enzima, zaustavlja se signal koji govori koži treba da prekomerno stvara melanocite i zato flekice vremenom blede i potpuno nestaju. No, kako bi ceo taj proces mogao da se odvije, koži treba čista askorbinska kiselina. Zato smo pre svega morali da razjasnimo koji su to stabilni oblici visoko bioraspoloživi ili, drugim rečima, zaista delotvorni. Nisu svi serumi sa vitaminom C stvoreni jednaki.

KAKO VITAMIN C POMAŽE U SMANJIVANJU BORA

Sada dolazimo do jednog mita sa kojim se često srećem, au vezi je sa anti-aging negom i stvaranjem kolagena. Za vitamin C znamo da je vrlo važan u procesu stvaranja kolagena. Hajde da malo pročitamo između redova. Vitamin C je svakako važan u procesu, no nismo naveli kako će on tačno da podstakne kožu na stvaranje kolagena – jer neće. Najbolji aktivni sastojak za to jeste retinol. Ono što će vitamin C svakako uraditi jeste da će pomoći da taj proces bude učinkovitiji. Zato je odlična ideja koristiti vitamin C i retinol zajedno, ali oni se mogu i razdvojiti. Jutro neka bude rezervisano za serum sa vitaminom C, a veče za retinol. Na taj način vitamin C može solidno da pomogne u smanjivanju bora, ali ako koristimo samo njega, rezultat nas neće oboriti s nogu.

Kad neki sastojak ima toliko puno primena na koži, lako možemo da posumnjamo u stvaran domet njegovog delovanja, ali vitamin C zaista jeste tako raznovrstan. Neophodan je u borbi protiv tamnih fleka, izvrsna je ideja za jutarnju rutinu uz SPF, a može i da pomogne retinolu u smanjivanju vidljivosti bora. Jedino je bitno odabrati pravi oblik vitamina C koji će biti delotvoran u samoj koži.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor