Finalna presuda: Šta vitamin C zaista može da postigne na našoj koži (a šta ne)

  02.03.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/Cover_VitC.jpg

  Reč „zavisi“ je najomraženija reč u svetu nege kože. Voleli bismo da postoje konačna pravila koja uvek pale, no s obzirom na to da nismo klonovi, delovanje preparata za negu kože zavisi od mnogih faktora. Pošto je znanje moć, podeliću sa vama nekoliko saveta kojih se možete držati kada budete odlučivali da li da kupite serum sa vitaminom C ili ne. 

  KOJI VITAMIN C SE NALAZI U SERUMIMA

  Kad pričamo o vitaminu C, najbitnija stavka za proveru se nalazi na poleđini bočice. Pogledajmo INCI listu sastojaka. Tražimo reč „ascorbic“. Hemijski naziv za Vitamin C jeste „ascorbic acid“. Ta kiselina je strašno nestabilna i lako oksidira u dodiru sa vazduhom ili sunčevim zracima. Kada jednom oksidira, vitamin C više nije aktivan, a tad može da izazove iritacije na koži. Neki brendovi koriste čistu askorbinsku kiselinu, i takvi serumi sa vitaminom C su uglavnom poprilično skupi, zato što se troši više vremena i novca na stabilizaciju proizvoda u samom razvoju. No, takav serum sa vitaminom C serum će sigurno delovati na kožu baš onako kako želimo.

  Kad neki sastojak ima toliko puno primena na koži, lako možemo da posumnjamo u stvaran domet njegovog delovanja, ali vitamin C zaista jeste tako raznovrstan. Neophodan je u borbi protiv tamnih fleka, izvrsna je ideja za jutarnju rutinu uz SPF, a može i da pomogne retinolu u smanjivanju vidljivosti bora. Jedino je bitno odabrati pravi oblik vitamina C koji će biti delotvoran u samoj koži.

  Saznaj više:
  Povezani članci: