Pretraga

Kako da leti sprečite perutanje kože

Kako da leti sprečite perutanje kože

Tekst: BURO.

Ukoliko ste ozbiljno izgoreli (a svaki put kad vam se koža zacrveni spada u tu kategoriju), velike su šanse da ne možete sprečiti da se u nekom trenutku oljušti, ma kakve mere preduzeli da sanirate štetu. Ipak, kao što nažalost dobro znamo, i samo sunčanje može dovesti do toga da se koža peruta čak i kad ne izgori. Tu već može svašta da se uradi da se ovo spreči, skrolujte za pet presudnih koraka.

hladan tuš

Istuširajte se hladnom vodom odmah nakon sunčanja. Na taj način ćete smanjiti količinu toplote koja se zadržala u koži. 

Kako da leti sprečite perutanje kože (фото 1)

piling

Nakon tuširanja, ukoliko je koža suva, uradite blagi piling. Vodite računa o tome da nikako ne radite piling ukoliko ste izgoreli ili preko mlade kože nakon ljuštenja.

Kako da leti sprečite perutanje kože (фото 2)

Hidratacija

Koža koja se izlaže suncu mora biti adekvatno hidrirana, kako na suncu tako i nakon sunčanja.

Iz tog razloga, dok ste na suncu, SPF kremu nanosite na svakih dva sata i/ili posle kupanja i tuširanja. Nakon sunčanja obavezno koristite aftersun losion i to u obilnim količinama (ukoliko ste već malo crveni oni sa alojom su najbolja opcija). Na delove koji se perutaju, slobodno nansite duplu dozu ako prvu brzo upije. Na taj način ćete produžiti boju i sprečiti sitno perutanje. Kao završni korak nakon losiona, nanesite i ulje koje će sačuvati vlagu unutar kože i kožu učiniti sjajnom.

Kako da leti sprečite perutanje kože (фото 3)

Pokrijte se

Nakon što je koža već dobila nešto sunca, važno je sprečiti da se pregreje i izgori. Ovo se najjednostavnije postiže time što ćete je zaštititi nekom laganom tkaninom, poput lana ili pamuka (a najbolje komade pronađite ovde).

Zapamtite: kad jednom izgori, koža će se ljuštiti šta god uradili, ne postoji način da se to spreči.

Pijte vodu

Hidratacija iznutra je podjednako važna i može biti presudan faktor. Zato, ukoliko ne želite suvu kožu koja se peruta, pored omiljenog pića (ne sudimo ako ceo dan pijuckate belo vino) dodajte i veće količine vode - 2 litre su regularni optimum, a za svaki sat proveden na suncu na to dodajte još dve čaše.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor