Pretraga

Kako da znate da li je vašoj kremi za sunčanje prošao rok trajanja?

Da, važno je

Tekst: BURO.

Tu smo, leto je uveliko počelo, svi se trudimo da uhvatimo zrake sunca (odgovorno, naravno). Zaštita od UV zraka je neizostavna stvar u dnevnoj rutini gde god da se nalazimo, a ako i dalje čuvate mazalice za sunce od prošle godine, nije na odmet da malo prevrtimo svoj letnji neseser i iz njega izbacimo sve ono što ne valja.

Evo kako da utvrdite da li je vašoj kremi sa SPF-om istekao rok trajanja i zašto treba da je iz ovih stopa izbacite ukoliko jeste.

Kako da znate da li je vašoj kremi za sunčanje prošao rok trajanja? (фото 1)

Zašto ne treba da koristite kremu za sunčanje kojoj je istekao rok

Za lekove i kreme ne važi ista stvar kao i za hranu: ukoliko im prođe rok trajanja uglavnom im se smanjuje efikasnost, nećete se njima "otrovati". Zašto onda brinuti? Upravo zato što je funkcija preparata sa SPF-om ta da vas efikasno štiti od UV i drugog štetnog zračenja. Poslednje što vam treba jeste da ta zaštita ne bude optimalna.

Dakle, nakon što prođe datum naznačen na pakovanju, ne postoji garancija da SPF u preparatu odgovara onom koji bi trebalo da ima. Zato vas molimo da izbacite kremu za sunčanje koja vam se razvlači po policama nekoliko godina - jednostavno ne valja.

Pored toga, baš kao i sa svom drugom kozmetikom, upotreba proizvoda kom je prošo rok trajanja lako može da izazove iritacije i osipe zato što su oni idealna podloga za razmnožavanje bakterija i gljivica. Najbolje je da ne rizikujete. Ali, kako da znate kada je vreme da zamenite stari proizvod novim?

Kako da znate da li je vašoj kremi za sunčanje prošao rok trajanja? (фото 2)

Datum isteka roka nije uvek naznačen na ambalaži

Čini se prosto kao pasulj: pogledati rok trajanja naznačen na ambalaži. Ok, a šta ako ga nema? 

Na svakoj bočici ili tubi obično postoji mali crtež kutije za kremu na kojoj je napisano koliko dugo proizvod može da se koristi nakon otvaranja. Ako je tako, potrudite se da se setite kada ste ga kupili, ili, još bolje, čim neki preparat kupite zapišite mesec na ambalaži kako ne bi došlo do zabune.

Ukoliko se desi da nema nikakvih naznaka ove vrste, nema mesta za brigu. Kreme za sunčanje koje nemaju naznačen rok trajanja obično mogu da se koriste oko 3 godine od datuma proizvodnje. Datum proizvodnje nije teško pronaći, on se nalazi u okviru šifre na samoj ambalaži, a evo i dijagrama uz pomoć kog ćete ga lako dešifrovati.

Kako da znate da li je vašoj kremi za sunčanje prošao rok trajanja? (фото 3)

Kako da znate da li je vašoj kremi za sunčanje prošao rok trajanja? (фото 4)

Promene u teksturi i/ili mirisu

Ističemo očigledno ali ukoliko primetite bilo kakvu promenu u samom preparatu, izbacite je. Nije zgoreg da bočicu prvo dobro promućkate i proverite joše jednom - ukoliko su tekstura i/ili miris i dalje različiti od prvobitnog, vreme je za kupovinu. 

Kako da znate da li je vašoj kremi za sunčanje prošao rok trajanja? (фото 5)

Kako i gde ste čuvali preparat za sunčanje

Još jednom, baš kao što je to slučaj i sa drugom kozmetikom, uslovi u kojima je držite igraju ulogu u tome koliko će trajati. Opšte pravilo jeste da se ona ne izlaže direktnoj sunčevoj svetlosti i visokim temperaturama. Ovo posebno važi za SPF kome na taj način opada efikasnost i zato, ukoliko ga držite ceo dan na vrelom pesku, treba da ga menjate češće.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor