Pretraga

Kako je Charlotte Palermino postala naš omiljeni beauty guru?

Obožavaćete je i vi

Tekst: Manda Javorina

Foto: Instagram

Ukoliko ste pravi beauty junkie potpuno je izvesno da su vam crne rupe interneta sa recenzijama i tutorijalima postale domaća teritorija i naučili ste da se po njima snalazite (u protivnom ne biste preživeli niti sačuvali razum, zar ne?). U njima se zaista može naći svašta, a baš kao i na svakom buvljaku dragulji su retki ali zato apsolutno vredni. Jedan takav dragulj je upravo Charlotte Palermino.

Ok, jasno je da sam pristrasna, i da mi je upravo ona već neko vreme omiljeni dragulj (zajedno sa Caroline Hirons koju smatram da bi trebalo uvrstiti u obavezno štivo). Za Charlotte sam saznala još davno kada je, u jednom članku za Cosmopolitan pre više od 5 godina, pisala o tome kako je nedelju dana jela samo i isključivo picu i - smršala 2.5 kilograma. Svaki početak je težak, nemojte da mi se mrštite.

Kako je Charlotte Palermino postala naš omiljeni beauty guru? (фото 1)

Od tog dana, ova frilenserka je, pored toga što je postala stručnjak za kozmetiku i što je sa saradnicima lansirala brend dieuxskin, ko-osnovala i sajt benicepaper.com koji se bavi svim stvarima vezanim za CBD i nosi oznaku “samo za starije od 21 godinu”. Iskreno, ovo je poslednja stvar koju sam o njoj saznala. Prvi put sam je zapravo zapazila kada je govorila o retinolu. Ili o SPF-u. Ili, možda, o tome kako nas kolektivno vozaju konceptom “clean skincare”. Ne smem da stavim ruku u vatru koja tema je zaista bila prva ali zato smem da stavim ruku u vatru da sigurno treba da poslušate šta Charlotte o svakoj od njih ima da kaže. A ne bi bilo zgoreg ni da vam obajasni zbog čega po Njujorku ne treba da hodate u apostolkama (ili otvorenih prstiju).

Ono što Charlotte govori samo po sebi jeste smisleno i na mestu ali to nije njen najveći forte. To što je izdvaja od mora ostalih jeste način na koji sve govori (i način na koji ponekad - ok, često - koluta krupnim očima) kao i to kako bira teme kojima će se baviti. Malo je reći da ih smatram relevantnim, a i da se sa njom u velikom broju slučajeva slažem.

Kako je Charlotte Palermino postala naš omiljeni beauty guru? (фото 2)

Charlotte često priča o nauci na kojoj se bazira kozmetička industrija što već samo po sebi prija kad vas na svakom ćošku napada neka Gwynnie Paltrow koja seje kolektivnu paranoju kako bi zaradila na svojim snake oil preparatima (voda za teranje duhovnih vampira, hellooo?). Ipak, Charlotte ne priča suvoparno, ne preteruje sa detaljima (koje svako može da istraži dalje sam pošto često citira i izvore), ne unosi konfuziju terminima koje većina sveta ne razume i, što je još važnije od svega, jako joj je stalo da ne bude budala. Eto, rekla sam. Svojim rečima, doduše, koliko znam ona sama nije nikoga nazvala budalom. Ono što jeste izjavila je da je jako zanima način na koji nam se predstavljaju i serviraju stvari, marketing koji se uvukao u svaku poru ljudskih života i način na koji se njime vodi i manipuliše. Me too, Charlotte, me too.

Dakle, cilj jeste što realnije sagledavanje situacije u kojoj se nalazi(mo) kad god je i koliko to moguće. Razgovarajte sa mudrim ljudima (ali i terapeutima) i rećiće vam da stvari u životu nisu crno-bele. Isto tako, realno stanje stvari u mnogome ne odgovara onom hipotetički idealnom ili bar optimalnom. Ovo nije nikakva moja ideja da beauty industriju učinim novim predmetom proučavanja filozofije i pripišem joj neslućene dubine. Isto se odnosi na bilo koju temu ljudskog delovanja, od održivosti, preko ubijanja ajkula pa sve do hemije koju stavljamo na lice. A sve je hemija. I sve što stavljamo na lice je hemija. I ne, u samoj toj činjenici nema ama baš ništa a priori loše. 

Naravno da razne razlike postoje. Neka hemija jeste štetna - da li po nas, da li po okolinu, a često mu to dođe na jako slično -  da li zbog svog sastava, da li zbog načina na koji se pravi. Ipak, bilo bi lepo kada bismo se, između ostalog, osvestili i prizvali pameti pa prisetili jednog koncepta koji se prosto zove "doziranje". Zaboravili smo na to da doza čini otrov, zar ne, ili to važi samo za botoks? Charlotte je jedna od osoba koja se bori da nam kolektivno povrati (malo) zdravog razuma upravo tako što postavlja jednostavna i zdravorazumska pitanja, a zatim na njih i odgovara.

Kako je Charlotte Palermino postala naš omiljeni beauty guru? (фото 3)

Njeni odgovori možda nisu uvek ono što bismo želeli da čujemo - nekad zaista i koluta tim očima vrlo vidno - pošto nam se u haosu stvarnog života bar na internetu, u carstvu krema i mazalica, više sviđa da nam neko obeća rešenje svih problema, što onih vezanih za kožu, šminku ili etiku. Nažalost, ni to nije crno-belo, ali na sreću nije ni beznadežno. Šta više. Budemo li više slušali ljude kao što je Charlotte, srećan kraj, bar kad je kozmetika u pitanju, deluje poprilično izvesno. 

Uz retinol i SPF, razume se.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor