Pretraga

Kozmetički sastojci koje treba da izbegavate ako imate osetljivu kožu

Kozmetički sastojci koje treba da izbegavate ako imate osetljivu kožu

Tekst: BURO.


Ljudima sa osetljivom kožom je najteže: osim toga što su često u realnom problemu i što je često teško odrediti šta će biti okidač nove burne rekcije, maltene im je zabranjeno igranje kozmetikom i isprobavanje iste. Ono što je većini izbuđenje i uživanje, za njih ne postoji, pogotovo kada su u pitanju aktivni sastojci, čak i kada se pravilno kombinuju. Naravno, može se eksperimentisati koncentracijama i načinima upotreba ali postoji još jedan način: zamenite aktivne sastojke za koje se zna da generalno ne prijaju osetljivoj koži. Čime? Skrolujte.

Kozmetički sastojci koje treba da izbegavate ako imate osetljivu kožu (фото 1)

Retinol

Zašto

Iako je apsolutni zlatni standard aktivnih sastojaka koji deluje protiv akni, pojačava proizvodnju kolagena i čak ujednačava ton kože, on je poznat i po tome da, posebno kada tek počne da se koristi, izaziva crvenilo i ljuštenje koje je posebno izraženo kod osoba sa oetljivom kožom.

Zamena

Bakučiol. Ovaj sastojak koji se dobija iz biljke babchi funkcioniše slično kao derivati vitamina A: ubrzava smenu novih i starih ćelija, pospešuje proizvodnju kolagena, umanjuje znake starenja, vraća tonus koži i briše znake fotostarenja. I retinol i bakučiol najbolje funkcionišu noću, dok je koža u fazi regeneracije pa je zato najbolje koristiti serum ili noćnu kremu sa bakučiolom.

Kozmetički sastojci koje treba da izbegavate ako imate osetljivu kožu (фото 2)

Salicilna kiselina

Zašto

Salicilna kiselina je najveći neprijatelj akni zbog svoje sposobnosti da targetira i mitisere i upaljene bubuljice, da dubinski očisti pore i protivupalnog dejstva koje smanjuje i crvenilo nastalo od bubuljica. Na žalost, kod osoba koje imaju osetljivu kožu, salicilna kiselina može lako izazvati iritaciju i prekomerno isušiti kožu.

Zamena

Hamamelis. Prirodan sastojak koji se ekstrahuje iz biljke ima odličnu sposobnost čišćenja kože, umirivanja i njene regeneracije, a isto kao i salicilna kiselina dubinski otklanja nećistoću iz pora i ima protivupalno dejstvo. Pošto je kudikamo slabiji od salicilne kiseline, preporučuje se upotreba dva puta na dan, najbolje u vidu tonika/esencije.

Kozmetički sastojci koje treba da izbegavate ako imate osetljivu kožu (фото 3)

Kokosovo ulje

Zašto

Već smo govorili o tome da kokosovo ulje nije magičan sastojak kada je u pitanju koža lica. Istina jeste da, iako je prepun antioksidanasa i zdravih masnih kiselina, više dobra čini kosi i koži tela, a za osetljivu kožu je posebno nepogodan zato što je komedogen. Zapušene pore mogu lako dovesti do upale na bilo kojoj koži, a pogotovo na osetljivoj.

Zamena

Ulje jojobe. Ono pruža optimalnu hidrataciju zbog svoje sposobnosti da zadržava vodu ali ne sadrži trigliceride i ne zapušava pore. Pošto je u suštini po strukturi slično sebumu koji naša koža proizvodi vrlo je kompatibilno sa njom. Ipak, ne treba ga nanositi previše, dve-tri kapi pred spavanje su sasvim dovoljne osim ukoliko imate posebno suvu kožu, a temperature su ekstremno niske.

Kozmetički sastojci koje treba da izbegavate ako imate osetljivu kožu (фото 4)

Benzoil peroksid

Zašto

Oprobani borac protiv akni brzo uništava bakterije na koži ali se zbog svoje jačine ne preporučuje osetljivom tipu zato što je isušuje, čini grubom, a može bukvalno i da izazove bol.

Zamena

Azelaična kiselina je odlična alternativa zato što je jedan od najefikasnijih sastojaka za borbu protiv akni ali ima i protivupalno dejstvo. Druga nežnija alternativa jesu PHA odnosno poli-hidroksilne kiseline poput glukonske (na etiketi: gluconolactone) koja poboljšava teksturu kože ali je i hidrira i ima određeno antioksidantno dejstvo. Azelaična kiselina je odličan dodatak hidratantnoj kremi u sklopu noćne nega, a glukonska tonicima i esencijama u sklopnu i dnevne i noćne nege. Važno: ova dva sastojka nemojte nikada koristiti istovremeno.

Kozmetički sastojci koje treba da izbegavate ako imate osetljivu kožu (фото 5)

AHA (alfa-hidroksi kiseline)

Zašto

Glikolna, laktična (mlečna) i druge voćne kiseline su već dugo vremena (ne tako tajno) oružje dermatologa za dobijanje tonirane, hidrirane i sjajne kože sa minimalno vidljivim porama. Nažalost one mogu da iziritiraju osteljivu kožu kao i da povećaju osetljivost kože na sunce.

Zamena

Poli-hidroksi kiseline. Ove blage kiseline ne stvaraju osetljivost na sunce, a pružaju slične rezultate kao AHA. One imaju veće molekule i “rade” samo na površinskom sloju kože pa su dovoljno blage za upotrebu na koži koja ima rosaceu ili čak ekcem. Najbolje ih je koristiti u tonicima/tečnim eksfolijatorima ili u vidu povremenog tretmana maskom koja ih sadrži.

Kozmetički sastojci koje treba da izbegavate ako imate osetljivu kožu (фото 6)

Hidrohinon

Zašto

Ovaj blokator melanina je inače kontroverzan zbog svoje jačine i toga da lako može iritirati kožu i izazvati crvenilo i preteranu suvoću.

Zamena

Traneksaminska kiselina. Ona je moćan sastojak za tretman melazme ali sa sobom ne nosi rizike koje nosi hidrohinon. Još uvek se ne zna precizan mehanizam kojim ova kiselina uklanja tamne fleke ali se smatra da usporava sintezu melanina. Preporučuje se korišćenje seruma ili intenzivnih tretmana za fleke, ujutro i uveče.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar