Pretraga

Otkrivamo vam koje kombinacije aktivnih sastojaka u kozmetici treba a koje ne smete koristiti zajedno

Otkrivamo vam koje kombinacije aktivnih sastojaka u kozmetici treba a koje ne smete koristiti zajedno

Tekst: BURO.


 

Kozmetika je postala vrlo zbunjujuća. Da li vam se čini da oko vas lebde svi ti “aktivni sastojci” koji obećavaju lepši ten, svetliju kožu, čistije pore i manje bora ali vam ovo sve nekako izmiče? Ili, još gore, entuzijazam vas je doveo do toga da ste preopteretili kožu pa vam se sad to vraća crvenilom i upalama. Nekako smo došli do tačke da se od nas očekuje da budemo vrhunski informisani pre nego što uopšte pogledamo neku kremu ali informacija nije isto što i znanje. Štaviše, vrlo često nam može dati lažnu sigurnost i odvući na stranputicu. Prvi korak svakako jeste da naučite šta su sastojci o kojima se priča i čemu služe pošto ćete jedino tako prepoznati da li će vam koristiti ili ne ali svet cosmeceuticalsa donosi još jedan izazov: aktivni sastojci su jake supstance, a mnogi “jaki karakteri” se ne slažu, kako u životu, tako ni u kozmetici. To mu nekako dođe kao čaj: dodate mu mleko - genijalno, na to sipate limun i dobili ste usirenu katastrofu. Samo limun? Vraćamo se u genijalnu kategoriju. Dakle, čaj je ponaosob bolji i od mleka i od limuna ali ako ih spojite, dobar je samo za bacanje. Kada je koža u pitanju, najmanje što može da se desi jeste da se međusobno neutrališu, a niko od nas ne želi da se nađe u džaba-ste-krečili epizodi. Najgore? Ozbiljno iziritirana koža ili pogoršani problemi kojima posle treba puno vremena - i ozbiljna pomoć - da se saniraju. Ne brinite, tu smo da vam dešifrujemo ove tajne veze.

Da li se samo računaju aktivni sastojci?

Ne. Aktivni sastojci jesu ono što daje rezultate ali neaktivni sastojci su oni od kojih u mnogočemu zavisi kako i koliko će aktivni uticati na kožu zbog svoje interakcije sa njima. Dobar režim nege je balans jednih i drugih. Previše aktivnih sastojaka zaista može da izazove karambol i neophodno je postići ravnotežu sa onima koji hrane i štite kožu. Ne bi trebalo da koristite više od tri do četiri aktivna sastojka istovremeno. Pri tom ne mislimo u jednom proizvodu već u celoj rutini, tipa ujutro/uveče. Ukoliko preterate, dobićete crvenu kožu koja se ljušti ili čak, u najgorem slučaju, reakciju koja podseća na hemijske opekotine.

kao pas i mačka

Ovo su kombinacije koje treba da izbegavate:
Kiseline kao što su glikolna, salicilna, AHA i BHA sa retinoidima. Ova kombinacije lako može biti prejaka za kožu, posebno ako imate reaktivno suvo lice.
Azelaična kiselina i hidrokuinon (oba se koriste za hiperpigmentacijske fleke) sa retinoidima. Još jedna kombinacija koja može biti isuviše gruba.
AHA i BHA sa vitaminom C. Vitamin C je isto obično u formi L-askorbinske kiseline, a previše kiseline će isušiti lice i može izazvati osetljivost.
Retinol/retinoid sa benzoil peroksidom (koji se koristi u proizvodima protiv bubuljica). I jedan i drugi su izuzetno jaki i efikasni ali zajedno je to “previše snage”.
Vitamin C sa glikolnom kiselinom. Izbegavajte ovu kombinaciju pošto je prejaka.
Glikolna kiselina sa salicilnom kiselinom. Miks ove dve kiseline će jako isušiti kožu.
- Vitamin C sa retinolom i retionoidom. Ova dva sastojka optimalno funkcionišu u potpuno različitim PH sredinama i zato ih treba koristiti odvojeno, na primer vitamin C ujutro, a retinol/retinoid pred spavanje.

 

A, živeli su srećno do kraja života?

Bajke sa srećnim krajem ipak postoje, bar kada je kozmetika u pitanju i pored idealnog para aktivnih sastojaka uključuju i to da njih obično treba nanositi prvo, a za njima proizvod koji hidrira i obavezan SPF preko dana.

 

Otkrivamo vam koje kombinacije aktivnih sastojaka u kozmetici treba a koje ne smete koristiti zajedno (фото 1)

 

Za GUBITAK SJAJA

 

 

Vitamin C i hijaluronska kiselina

Vitamin C učvršćuje kožu, posvetljuje je i ujednačava i štiti od oštećenja koju izazivaju slobodni radikali. Kada se u kombinaciju doda hijaluronska kiselina koja hidrira i zateže sitne bore koža dobija zdrav sjaj. Prvo ujutro nanesite serum sa vitaminom C, a zatim preko njega serum sa hijaluronskom kiselinom.

 

Otkrivamo vam koje kombinacije aktivnih sastojaka u kozmetici treba a koje ne smete koristiti zajedno (фото 2)

 

ZA SITNE BORE

 

 

Retinol, vitamin C i peptidi

Retinol je verovatno najjači anti-age sastojak i treba ga koristiti noću ispod kreme pogate peptidima. Ujutro na lice nanesite serum sa vitaminom C koji će učvrstiti, posvetliti kožu i zaštititi je od štetnih uticaja okoline.

 

Otkrivamo vam koje kombinacije aktivnih sastojaka u kozmetici treba a koje ne smete koristiti zajedno (фото 3)

 

ZA UMIRIVANJE IZIRITIRANE KOŽE

 

 

Linoleinska ili hijaluronska kiselina sa nijacinamidom

Esencijalna masna kiselina poput linolinske ojačava zaštitnu barijeru kože, nijacinamid (vitamin B3) ojačava, regeneriše i hidrira iziritiranu kožu. Na ovakvoj koži treba izbegavati jake aktivne sastojke poput retinola i glikolne kiseline pošto je mogu pogoršati.

 

Otkrivamo vam koje kombinacije aktivnih sastojaka u kozmetici treba a koje ne smete koristiti zajedno (фото 4)

 

PROTIV BUBULJICA

 

 

Salicilna kiselina, AHA i nijacinamid sa hijaluronskom kiselinom

Salicilna kiselina čisti kožu i otpušava pore, čistač koji sadrži AHA (glikolnu ili laktičnu kiselinu) nežno skida izumrli sloj kože. Nakon njih preporučuje se nijacinamid, kao i cink (koji ima protivupalno dejstvo) koji će ubrzati regeneraciju kože i minimizirati mogućnost loše reakcije. Serum sa hijaluronskom kiselinom, na kraju, će koži pružiti neophodnu hidrataciju.

 

Otkrivamo vam koje kombinacije aktivnih sastojaka u kozmetici treba a koje ne smete koristiti zajedno (фото 5)

 

ZA SJAJNU KOŽU

 

 

AHA, retinol i vitamin C sa salicilnom kiselinom

Prvi korak je tečni eksfolijator sa AHA kiselinama koji će u jednom koraku obaviti eksfolijaciju i učiniti kožu sjajnom. Laktična kiselina odgovara velikom broju ljudi i neće isušiti kožu. Preko dana, nakon njega nanesite serum sa vitaminom C koji štiti od spoljnih agresora, učvršćuje kožu i posvetljuje je, a zatim nanesite proizvod sa salicilnom kiselinom (tonik ili serum) koji će očistiti pore. Preko toga obavezno nanesite SPF širokog spektra. Preko noći serum sa vitaminom C i salicilnu kiselinu zamenite retinolom/retinoidom.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar