Otkrivamo vam koje kombinacije aktivnih sastojaka u kozmetici treba a koje ne smete koristiti zajedno

  31.01.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/mesanje-cover.gif

   

  Kozmetika je postala vrlo zbunjujuća. Da li vam se čini da oko vas lebde svi ti “aktivni sastojci” koji obećavaju lepši ten, svetliju kožu, čistije pore i manje bora ali vam ovo sve nekako izmiče? Ili, još gore, entuzijazam vas je doveo do toga da ste preopteretili kožu pa vam se sad to vraća crvenilom i upalama. Nekako smo došli do tačke da se od nas očekuje da budemo vrhunski informisani pre nego što uopšte pogledamo neku kremu ali informacija nije isto što i znanje. Štaviše, vrlo često nam može dati lažnu sigurnost i odvući na stranputicu. Prvi korak svakako jeste da naučite šta su sastojci o kojima se priča i čemu služe pošto ćete jedino tako prepoznati da li će vam koristiti ili ne ali svet cosmeceuticalsa donosi još jedan izazov: aktivni sastojci su jake supstance, a mnogi “jaki karakteri” se ne slažu, kako u životu, tako ni u kozmetici. To mu nekako dođe kao čaj: dodate mu mleko – genijalno, na to sipate limun i dobili ste usirenu katastrofu. Samo limun? Vraćamo se u genijalnu kategoriju. Dakle, čaj je ponaosob bolji i od mleka i od limuna ali ako ih spojite, dobar je samo za bacanje. Kada je koža u pitanju, najmanje što može da se desi jeste da se međusobno neutrališu, a niko od nas ne želi da se nađe u džaba-ste-krečili epizodi. Najgore? Ozbiljno iziritirana koža ili pogoršani problemi kojima posle treba puno vremena – i ozbiljna pomoć – da se saniraju. Ne brinite, tu smo da vam dešifrujemo ove tajne veze.

  Da li se samo računaju aktivni sastojci?

  Ne. Aktivni sastojci jesu ono što daje rezultate ali neaktivni sastojci su oni od kojih u mnogočemu zavisi kako i koliko će aktivni uticati na kožu zbog svoje interakcije sa njima. Dobar režim nege je balans jednih i drugih. Previše aktivnih sastojaka zaista može da izazove karambol i neophodno je postići ravnotežu sa onima koji hrane i štite kožu. Ne bi trebalo da koristite više od tri do četiri aktivna sastojka istovremeno. Pri tom ne mislimo u jednom proizvodu već u celoj rutini, tipa ujutro/uveče. Ukoliko preterate, dobićete crvenu kožu koja se ljušti ili čak, u najgorem slučaju, reakciju koja podseća na hemijske opekotine.

  kao pas i mačka

  Ovo su kombinacije koje treba da izbegavate:
  Kiseline kao što su glikolna, salicilna, AHA i BHA sa retinoidima. Ova kombinacije lako može biti prejaka za kožu, posebno ako imate reaktivno suvo lice.
  Azelaična kiselina i hidrokuinon (oba se koriste za hiperpigmentacijske fleke) sa retinoidima. Još jedna kombinacija koja može biti isuviše gruba.
  AHA i BHA sa vitaminom C. Vitamin C je isto obično u formi L-askorbinske kiseline, a previše kiseline će isušiti lice i može izazvati osetljivost.
  Retinol/retinoid sa benzoil peroksidom (koji se koristi u proizvodima protiv bubuljica). I jedan i drugi su izuzetno jaki i efikasni ali zajedno je to “previše snage”.
  Vitamin C sa glikolnom kiselinom. Izbegavajte ovu kombinaciju pošto je prejaka.
  Glikolna kiselina sa salicilnom kiselinom. Miks ove dve kiseline će jako isušiti kožu.
  – Vitamin C sa retinolom i retionoidom. Ova dva sastojka optimalno funkcionišu u potpuno različitim PH sredinama i zato ih treba koristiti odvojeno, na primer vitamin C ujutro, a retinol/retinoid pred spavanje.

   

  A, živeli su srećno do kraja života?

  Bajke sa srećnim krajem ipak postoje, bar kada je kozmetika u pitanju i pored idealnog para aktivnih sastojaka uključuju i to da njih obično treba nanositi prvo, a za njima proizvod koji hidrira i obavezan SPF preko dana.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1580478368373919.jpg

   

  Za GUBITAK SJAJA

   

   

  Vitamin C i hijaluronska kiselina

  Vitamin C učvršćuje kožu, posvetljuje je i ujednačava i štiti od oštećenja koju izazivaju slobodni radikali. Kada se u kombinaciju doda hijaluronska kiselina koja hidrira i zateže sitne bore koža dobija zdrav sjaj. Prvo ujutro nanesite serum sa vitaminom C, a zatim preko njega serum sa hijaluronskom kiselinom.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1580478368421415.jpg

   

  ZA SITNE BORE

   

   

  Retinol, vitamin C i peptidi

  Retinol je verovatno najjači anti-age sastojak i treba ga koristiti noću ispod kreme pogate peptidima. Ujutro na lice nanesite serum sa vitaminom C koji će učvrstiti, posvetliti kožu i zaštititi je od štetnih uticaja okoline.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1580478368516623.jpg

   

  ZA UMIRIVANJE IZIRITIRANE KOŽE

   

   

  Linoleinska ili hijaluronska kiselina sa nijacinamidom

  Esencijalna masna kiselina poput linolinske ojačava zaštitnu barijeru kože, nijacinamid (vitamin B3) ojačava, regeneriše i hidrira iziritiranu kožu. Na ovakvoj koži treba izbegavati jake aktivne sastojke poput retinola i glikolne kiseline pošto je mogu pogoršati.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1580478368469129.jpg

   

  PROTIV BUBULJICA

   

   

  Salicilna kiselina, AHA i nijacinamid sa hijaluronskom kiselinom

  Salicilna kiselina čisti kožu i otpušava pore, čistač koji sadrži AHA (glikolnu ili laktičnu kiselinu) nežno skida izumrli sloj kože. Nakon njih preporučuje se nijacinamid, kao i cink (koji ima protivupalno dejstvo) koji će ubrzati regeneraciju kože i minimizirati mogućnost loše reakcije. Serum sa hijaluronskom kiselinom, na kraju, će koži pružiti neophodnu hidrataciju.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1580478368469129.jpg

   

  ZA SJAJNU KOŽU

   

   

  AHA, retinol i vitamin C sa salicilnom kiselinom

  Prvi korak je tečni eksfolijator sa AHA kiselinama koji će u jednom koraku obaviti eksfolijaciju i učiniti kožu sjajnom. Laktična kiselina odgovara velikom broju ljudi i neće isušiti kožu. Preko dana, nakon njega nanesite serum sa vitaminom C koji štiti od spoljnih agresora, učvršćuje kožu i posvetljuje je, a zatim nanesite proizvod sa salicilnom kiselinom (tonik ili serum) koji će očistiti pore. Preko toga obavezno nanesite SPF širokog spektra. Preko noći serum sa vitaminom C i salicilnu kiselinu zamenite retinolom/retinoidom.

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: