Pretraga

Krema za regiju oko oka treba da sadrži ova tri sastojka

Krema za regiju oko oka treba da sadrži ova tri sastojka

Tekst: Kristina Mikulić

Okoloočne kreme kupujemo iz tri razloga: želimo da se rešimo bora, otečenih kapaka i podočnjaka ili želimo da umanjimo vidljivost tamnih kolutova oko očiju. Ipak, na tržištu je popriličan broj okoloočnih krema koje "samo" hidriraju kožu, a ne sadrže aktivne sastojke koji rešavaju jedan (ili više) od tri najveća problema zbog kojih uopšte kupujemo posebne kreme. Kod većine brendova, baš ove kreme su jedan od najskupljih artikala u ponudi i zato je dobro proučiti njihov sastav kako bi znali da ne bacamo novac. Sastojci koji čine zapravo efikasnu okoloočnu kremu jesu retinol, kofein i vitamin C.

UČINKOVITA OKOLOOČNA KREMA PROTIV BORA

Ako vam krema za zonu oko oka bećava brisanje bora, lepo okrenete pakovanje i proverite da li vas laže ili ne. Vidite negde na listi retinol? Najčešće ga nalazimo u donjoj polovini spiska liste sastojaka (INCI). Ponekad ćete videti vitamin C, koji je takođe važan u procesu sinteze kolagena, no za pravi učinak umanjivanja vidljivosti bora, krema treba da sadrži retinol. U slučaju da krema u sebi ima i retinol i vitamin C - jackpot! Ona će sigurno pomoći. Važno je još da zapamtite kako se ova vrsta kreme za područje oko očiju, nanosi isključivo u večernjoj rutini.

Krema za regiju oko oka treba da sadrži ova tri sastojka (фото 3)

5 STARS RETINOL+NIACINAMIDE EYE CREAM, SUNDAY RILEY (SEPHORA)

UČINKOVITA OKOLOOČNA KREMA PROTIV OTEČENOSTI

Iako otečenost može da prođe sama od sebe zbog vrlo jednostavnog zakona fizike (a to je gravitacija), uklanjanje nadutosti podočnjaka može da potraje i to često duže nego što to želimo. Za brzo uklanjanje jutarnje otečenosti podočnjaka, krema za područje oko očiju koja nosi ovo obećanje, mora da sadrži kofein. Kako on deluje? Kafa razbuđuje na više načina. Naime, kofein podstiče cirkulaciju, i zato će mikro metabolizam oko očiju brže ukloniti otečenost sa podočnjaka. Kofein je često zanemaren, ali izvrstan sastojak za negu kože.

Krema za regiju oko oka treba da sadrži ova tri sastojka (фото 7)

CAFFEINE EYE SERUM, THE INKEY LIST (SEPHORA)

UČINKOVITA OKOLOOČNA KREMA PROTIV TAMNIH PODOČNJAKA

Tamni kolutovi oko očiju su često rezultat hiperpigmentacije i za ovaj problem nema boljeg rešenja od vitamina C. On deluje tako da koči prekomernu sintezu melanina i zato vremenom (i redovnom upotrebom) vidimo poboljšanja u vidu toga da preterano pigmentisana koža poprimi svoj normalni ton. Okoloočne kreme sa vitaminom C će osvežiti kožu oko očiju, ali i učiniti taj deo lica jedrijim. Ako vam okoloočna krema obećava pomoć u rešavanju tamnih kolutova oko očiju, potražite vitamin C na listi njenih sastojaka. On dolazi u nekoliko oblika, a ovo su oni koji se najčešće koriste: ascorbic acid, ascorbyl glucoside, 3-ethyl-ascorbic acid, sodium ascorbyl phosphate ili magnesium ascorbyl phosphate. Možda ćete uspeti da pronađete okoloočne kreme koje imaju sva tri sastojka, ili bar kombinaciju retinola i kofeina ili kofeina i vitamina C. Takve su kreme za područje oko očiju još poželjnije.

Krema za regiju oko oka treba da sadrži ova tri sastojka (фото 11)

GUAVA VITAMIN C EYE GEL CREAM, GLOW RECIPE (SEPHORA)

Možda ste primetili da nigde nisam navela kako potpuno ukloniti podočnjake. Njih se ne možemo rešiti isključivo uz pomoć kozmetike.  Ono što je moguće, jeste umanjivanje vidljivosti bora, uklanjanje otečenosti i posvjetljivanje tamnih kolutova kada su oni rezultat hiperpigmentacije. Ako podočnjaci nisu rezultat hiperpigmentacije, već umora i stresa ili prirodne izraženosti, rešenje treba potražiti kod lekara estetske medicine, plastičnog hirurga i/li više sna.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor