Pretraga

Limfna drenaža je letnji must have, a ovi tretmani zaista pomažu

Limfna drenaža je letnji must have, a ovi tretmani zaista pomažu

Tekst: Manda Javorina

Volim leto na moru. Uglavnom ga baš i ne volim u gradu. Jedan od razloga za to jeste i osećaj težine koji me posebno ščepa kada je toplo.

Nevezano za to koliko imam kila, zadržavam vodu i tako je praktično od kako znam za sebe. Do te mere, da sam već pred kraj osnovne škole od fizijatra dobila diuretike zbog veoma jakih bolova u zglobovima koji su zavisili od ciklusa. Naravno, stvari su poprilično bolje kada se krećem, kada nije previše toplo, kada jedem hranu koja mi prija (i pri tom ne mislim na comfort food u vidu McDonald'sa) ali moj problem sa zadržavanjem vode nije suštinski uzrokovan nijednim od ovih činilaca, oni mu samo doprinose. Baš iz tog razloga sam dugo verovala da tu nema pomoći, a posebno sam alergična na čudotvorne tretmane koji obećavaju kule i gradove i zamenu za balansiran život. Nisam bila u pravu - neki tretmani itekako prave razliku i u tome kako se osećam i u tome kako izgledam.

Sa dobre strane, sve do pre koju godinu nisam imala problema sa celulitom i nisam mu genetski sklona. Zato ovaj članak nema veze sa tom temom (iako je limfna drenaža izuzetno važna za sve koji se bore protiv celulita), niti sa mršavljenjem i zatezanjem kože, povećanjem mišične mase i/ili preoblikovanjem tela. Za razliku od tretmana za kosu i kozmetike, kada su tretmani tela u pitanju, u meni živi skeptik koji ne očekuje čudo. Ipak, ova tri su mi ga dala. Ne preko noći i ne poput čarobnog štapića, nego old school upornošću ali sada se u njih kunem i sprovodim ih redovno u zavisnosti kad za šta imam vremena. 

Presoterapija

Prvi put sam za nju čula kao klinka i to u potpuno drugačijem kontekstu sportske medicine. Prošle su godine dok nisam prvi put probala preso i to kao tretman u sklopu protokola za zatezanje kože (uz AWT i LPG - oba genijalna). Malo mi je bilo frka zato što sam od jedne drugarice čula da joj je bilo neprijatno i da se u tom odelu osećala klaustrofobično, te da je želela da što pre iz njega izađe. Moje iskustvo bilo je dijametralno drugačije. Ovo je možda najprijatniji tretman tela koji sam ikad probala. Sigurna sam da ima neke veze i sa činjenicom da mi je tad isključen telefon, kao i sa čudnim osećajem fizičkog prepuštanja kontrole (pošto praktično ne može da se mrdne) koji mi je bio način da lečim svoj decision fatigue. Sve u svemu, nešto između dremke i meditacije, a devojka koja je programirala aparat rekla mi je kako im se nikad nije desilo da se neko toliko opusti u njemu. 

Sve u svemu, presoterapija je mehanički medicinsko-kozmetički tretman koji podstiče limfnu drenažu koristeći metod pritiska vazduha u komorama posebno konstruisanog odela na različitim delovima tela i promenom rada između kompresije i dekompresije dovodi do stimulacije venske i limfne cirkulacije. Najčešće se radi na rukama, nogama, stomaku, bokovima i leđima, a može se raditi i parcijalno (mada bih uvek preporučila celo telo, ipak smo mi jedna uvezana celina). 

Na početku se radi serija uvezanih tretmana (meni je preporučeno 10) od po 2 nedeljno, a zatim tretmani održavanja. Rećiću vam samo toliko sam prošlog leta nakon prve serije u maju, išla jednom u 7 ili maksimalno 10 dana, a da je to rezultiralo nikad boljim osećajem u životu na +40 i vidno smanjenim oticanjem. 

LPG

LPG iliti Endermologie, je prvi tretman za limfnu drenažu koji sam probala u životu. Mislim da tome ima jedno 7-8 godina. Iako je na tržištu znatno duže, svi ti silni hvalospevi i žene sa čijom se estetikom baš i ne poklapam nisu mi ulivali poverenje. Kada sam u jednom trenutku dobila preporuku iz prve ruke od osobe kojoj verujem u isto vreme kada mi je i moja dermatološkinja rekla da se radi o zaista delotvornom tretmanu, odlučila sam da je to znak (ako verujete u znake). Nisam se pokajala. Ponavljam: očekivanja treba da budu realna, zna se šta može aparat, a šta mi sami, a za sve na svetu je potrebno vreme. LPG sam za sebe vas neće ispeglati i zateći kao da ste fitnes instruktorka od 22 godine, za 8 tretmana. Ali da će vam ulepšati i život i telo - to hoće. 

I endermologija je vrsta aparaturne limfne drenaže, koja se u okviru jednog tretmana kombinuje i sa drugim modovim rada aparata kako bi se postigli željeni efekti (smanjenje celulita, zatezanje kože itd...). O tome koliko je efikasan za limnfu drenažu, govori činjenica da je LPG jedini odobren od strane FDA-a kao tretman za celulit, ali i da je deo standardnog post-operativnog protokola posle liposukcije upravo za limfnu drenažu. Prvi aparat u Beogradu (ne pitajte me kako znam) pojavio se veoma davno i to u sklopu ordinacije upravo jednog plastičnog hirurga i korišćen je samo u te svrhe, ne za tretmane celulita. Danas kod nas postoje LPG aparati raznih generacija, od onih starijih pa sve do najnovijeg LPG Alliance aparata koji, po tvrdnjama proizvođača, pruža brže rezultate. Ipak, pored samog aparata izuzetno je važno ko njime rukuje. Aparati ne rade sami. Sam tretman ne sme da boli i ne sme da ostavlja modrice, i treba da se radi celo telo. 

Broj tretmana u inicijalnoj seriji određuje se na konsultacijama, a zatim se prelazi na održavanje. Lično (što ne mora da bude i recept za vas), ovog leta je LPG moj glavni tretman i idem 2 puta nedeljno ukoliko ne idem i na preso. Nedavno sam morala da preskočim sve tretmane limfne drenaže na 2 nedelje i verujte mi, osetila sam veliku razliku na gore nakon desetak dana. Ruku na srce, bilo je užasno toplo.

Ručna masaža

Poslednja na mojoj listi je, ironično, najstarija efikasna metoda limfne drenaže. Dugo sam od nje zazirala zbog modrih nogu svojih drugarica što mi je uvek delovalo zverski. Verovala sam da su sve masaže takve. Ali nisu. Prvo mi je gorepomenuta dermatološkinja objasnila da su ozbiljne modrice nedopustive u bilo kojoj vrsti masaže, i da ukoliko mi ih neko napravi bežim glavom bez obzira. Realno, ako je cirkulacija problem, kako ćete ga rešiti tako što bukvalno uništavate krvne sudove? Ručna limfna drenaža ne treba i ne sme da ostavlja modrice. Čini mi se da to treba stalno ponavljati. Pored toga, zaista radi.  

Postoje različite manualne tehnike, a pošto nisam maserka i pošto obično žmurim i uživam, ne smem da tvrdim sam neki poznavalac. Ono što mogu da tvrdim jeste da redovne masaže takođe prave ozbiljnu razliku po pitanju oticanja ali da je i za njih potrebno strpljenje, kao i to da sam tretman traje nešto duže nego onaj koji se izvodi aparatom.

Najređe idem na ovu vrstu limfne drenaže iz prostog razloga što sam je probala poslednju i što prve dve mnogo volim. Pored toga, za prve dve imam proverena mesta na koja idem, a za ručnu limnfu drenažu i dalje lutam. Ukoliko imate neku preporuku, rado ću je isprobati.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor