Pretraga

Ove kiseline smeju da koriste čak i oni sa osetljivom kožom

Ove kiseline smeju da koriste čak i oni sa osetljivom kožom

Tekst: BURO.

I vrapci na grani znaju da su kiseline put do sjajne zdrave kože ali ono što se često prećuti jeste da lako znaju da se pretvore u put do pakla popločan dobrim namerama, pogotovo ako imate osetljivu kožu sklonu crvenilu i iritacijama. 

Ako spadate u ovu grupu i isprobavanje nove kozmetike i aktivnih sastojaka vas baca u paniku, budite bez brige, postoje one koje slobodno možete koristiti i uživati u zasluženim rezultatima. Evo kojim kiselinama smete slobodno da date šansu.

PHAs

Poli hidroksilne kiseline (Poly Hydroxy Acids) imaju efikasnost koja je uporediva sa AHA kiselinama ali znatno manje iritiraju kožu zato što imaju veće molekule i ne prodiru toliko duboko u kožu. Iz tog razloga su svoju primenu našle u nezi osteljive kože i kože sklone iritacijama, kao i u tretmanu kože sklone rozacei i psorijazi, ali i posle dermatoloških procedura. Ove kiseline imaju i antioksidativno i hidratantno dejstvo te smanjuju enzimsku razgradnju elastičnih vlakana. U ovu grupu spadaju laktobionska kiselina i glukonolakton. Poseban bonus? Ove kiseline mogu se koristiti i u rutini nege koja uključuje retinol, u različito doba dana, razume se.

Laktična (mlečna) kiselina

Iako pripada grupi AHAs, mlečna kiselina je najnežnija od drugih AHA i BHA i može se koristiti na osetljivoj koži. Zbog svog velikog molekula, ona ne prodire toliko duboko u kožu, ne remeti njen pH i ne izaziva crvenilo i iritacije. Iako nije jednako moćna kao njene "drugarice", mlečna kiselina itekako ima efekta pa je odličan hemijski eksfolijant za osetljivu kožu i kožu sklonoj crvenilu i iritacijama. Ukoliko je to vaš slučaj, nemoje je kombinovati sa drugim kiselinama (što je čest slučaj u mnogim proizvodima za negu).

Ove kiseline smeju da koriste čak i oni sa osetljivom kožom (фото 4)

GOOD GENES ALL-IN-ONE LACTIC TREATMENT, SUNDAY RILEY (SEPHORA)

Ove kiseline smeju da koriste čak i oni sa osetljivom kožom (фото 6)

PROTINI POWERPEPTIDE RESURFACING SERUM WITH LACTIC ACID, THE DRUNKEN ELEPHANT

Azelainska kiselina

Poznata i pod imenom azelaična kiselina, ovo kiselina se uglavnom dobija iz žitarica pšenice, ječma i raži, a ne pripada ni AHA ni BHA kiselinama ali se koristi kao eksfolijant. Ima antimikrobno, protivupalno i keratolitičko dejstvo, a sprečava i pojavu komedona i sadrži antioksidanse. U slobodnoj prodaji se najčešće nalazi u koncentraciji od 10% i može da se koristi u različitim oblicima u zavisnosti od toga kojoj regiji je namenjena. Gelovi i kreme koriste se za lice i manje površine, a pena za veće kao što su leđa. Njena glavna upotreba jeste u borbi protiv akni, tretmanu rosacee, posvetljivanju umerenih hipergimentacija i za eksfolijaciju. Dakle, azelainska kiselina rešava slične probleme kao salicilna kiselina i retinol ali ima tendenciju da manje irititra kožu. 

Ove kiseline smeju da koriste čak i oni sa osetljivom kožom (фото 8)

SUPERSOLUTIONS 10% AZELAIC SERUM REDNESS RELIEF SOLUTION, THE INKEY LIST (SEPHORA)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor