Pretraga

Ovo je jedan od najboljih sastojaka za kožu kada dođe zima

Ovo je jedan od najboljih sastojaka za kožu kada dođe zima

Tekst: BURO.

"Petroleum jelly", "petrolatum", "meki parafin" iliti kako je široj javnosti poznat "vazelin" - ako se smejete, džabe se smejete - već se više od 100 godina koristi kao univerzalni balzam za negu kože. Beauty mitologija kaže da je Marilyn Monroe od mladosti svako veče prekrivala celo lice vazelinom kako ne bi dobila bore, i iako je kasnije prešla na prefinjeniju kozmetiku, nastavila je da ga koristi u šminkanju. U nekom momentu je vazelin izašao iz mode ali se u poslednje vreme vratio na velika vrata, zahvaljujući upravo toj istoj modi i TikTok trendu po imenu slugging

Šta je slugging?

Slugging ne podrazumeva nikakvu posebnu tehniku, nikakve komplikovane korake i jednostavno znači da na kraju noćne rutine nege lica kao poslednji korak koristite upravo vazelin. Sama reč slug koristi se upravo zbog njegove guste teksture pošto u prevodu sa engleskog označava (puževu) sluz. Ovaj termin ustanovili su prvo korejski beauty blogeri, a danas ga koriste svi (pogotovo na društvenim mrežama TikTok i Reddit).

Vazelin pripada grupi sastojaka koju nazivamo okluzivi. Njihova uloga jeste da povećavaju količinu vlage u koži tako što sprečavaju njeno površinsko isparavanje i ostaju na koži u vidu zaštitnog filma koji dodatno i sprečava potencijalne iritanse da dopru do nje. Ovi sastojci se često smatraju masnim kada se koriste u čistom stanju umesto u pažljivo balansiranim formulama. Realno, okluzivi su ti koji prave razliku između losiona i krema lakših tekstura i bogatih težih formulacija namenjenih suvoj koži. Ukoliko je koža masnija, ili za vreme leta, okluzivi zaista nisu neophodan sastojak hidratantnih proizvoda. Ono što je važno, jeste zapamtiti da oni sami po sebi ne hidriraju već sprečavaju gubitak vlage i da zato moraju biti poslednji korak u rutini nege. Dakle: prvo čišćenje, pa tonik i serum, krema... Rečju, uobičajena rutina koja će pružiti vlagu i aktivne sastojke za oporavak kože i targetiranje postojećih problema, a zatim preko svega toga tanak sloj vazelina. Ako je verovati izjavama sa društvenih mreža, ovo je jedan od najboljih načina da dobijete elastičnu i optimalno hidriranu kožu. 

Kakvoj koži odgovara vazelin

Upotrebu vazelina (pa samim tim i slugging tehniku) treba ograničiti na kožu koja je umereno ili jako suva i to za vreme hladnijih meseci, zatim na osobe koje pate od ekcema i one koji su oštetili zaštinu barijeru kože preparatima i procedurama koje su isuviše agresivne za njihov tip i stanje kože. Sam vazelin nije komedogena suspstanca ali pošto je okluziv, on praktično zarobljava sebum i izumrle ćelije kože tu gde su, što kod masnije (čak i normalne/mešovite kože) dovodi do upala.

Šta je vazelin, a šta petrolatum

Kao što smo navikli da svaki stik za negu usana zovemo labelo, tako se u praksi u celom svetu svaki petrolatum jako često zove vazelin. Ipak, "Vaseline" je ime proizvoda koji je ovom sastojku doneo svetsku slavu, a ne ime samog sastojka. Dakle, možete koristiti bilo koji balzam koji u sebi sadrži petrolatum i dobićete dobre rezultate, bilo da želite da isprobate slugging ili vam je potrebna dodatna zaštita zbog niskih temperatura i vetra. Vazelin možete nanositi i kao SOS preparat samo na one delove lica koji su posebno suvi, a ne na celo lice. Ukoliko ove proizvode koristite za tretiranje ekcema, pažljivo pročitajte listu sastojaka: petrolatum se često kombinuje sa lanolinom, a ova mešavina može izazvati reakciju na koži nekim osobama koje pate od ekcema. Neki od legendarnih proizvoda, pored Vaseline, su Eucerin Aquaphor i Welleda Skin Food. Ovo su naši favoriti.

Ovo je jedan od najboljih sastojaka za kožu kada dođe zima (фото 2)

VASELINE

Ovo je jedan od najboljih sastojaka za kožu kada dođe zima (фото 5)

BALEA (DOSTUPNO U DM-U)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor