Pretraga

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o liposukciji i oblikovanju tela

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o liposukciji i oblikovanju tela

Tekst: Manda Javorina

“Liposukcija i preoblikovanje tela nisu metode za mršavljenje.” Ovim rečima započinje razgovor Dr Milan Colić, ko-osnivač i direktor poznate Bolnice Colić. Razumem i zašto. Veoma je važno napraviti razliku između načina skidanja kilograma i oblikovanja tela, bez ili nakon mršavljenja, a ovo vrlo često u javnosti nije slučaj. Već smo razgovarali na tu temu, kao i na temu hirurškog lečenja gojaznosti, gastričnog balona i gastričnog bajpasa, te operacija smanjenja želuca koje mogu biti veoma korisna oruđa za postizanje cilja. Ipak, kako nam je jednom već rekao “Efikasnost u ovome, kao i u svemu u životu, zavisi prvenstveno od naše odluke i našeg mozga.”

Iskreno, čak su i meni pomalo dosadile priče o tome kako je neko skinuo deset kila liposukcijom, prvenstveno zato što apsolutno nisu tačne. Činjenica da je to nemoguće, ne sprečava ljude da ih pričaju i zato je zaista neophodno upoznati ih sa onim što liposukcija jeste. Njom se mogu vidno preoblikovati delovi tela, ali se mogu gotovo filigranskim radom napraviti i veoma suptilne korekcije. Želela sam da se koncentrišemo upravo na njih ali i da konačno razjasnimo kako se liposukcija izvodi, ne samo zašto.

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o liposukciji i oblikovanju tela (фото 1)

DR MILAN COLIĆ

ko-osnivač i direktor, Bolnica Colić

"Pacijenti nam često dolaze sa rečima “da li može samo malo?”. Kod nas je, u principu, to mnogo teže izvesti. Mnogo je lakše uraditi nečiji veliki nos nego mali ili neku masivnu liposukciju zato što se onda vidi dramatičan rezultat, nego da se negde samo oblikuju finese. To “samo malo” je ista priprema, ista tehnologija, isto zauzimanje sale… A vi imate znatno manju regiju i morate da budete mnogo pažljiviji kako biste postigli željeni rezultat jer mi, na kraju krajeva, živimo od zadovoljnih pacijenata. Poslednjih godina, strašno puno nam je olakšala posao i pomogla BodyTite tehnika zato što smo imali problem viška kože nakon liposukcije. Svi znamo da nije svačija koža ista, ona ima određenu gustinu, elasticitet… A kvalitet kože je izuzetno bitan za krajnji rezultat. Kada se pretera sa liposukcijom, koža ne može to da isprati, ne može da se zategne, postane kao pergament i tada se vide tragovi liposukcije što je, čini mi se, daleko estetski neprihvatljivije nego što je to višak masti.

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o liposukciji i oblikovanju tela (фото 2)

ZNAM ZA ISKUSTVA ŽENA KOJE SU POSLE LIPOSUKCIJE BILE NEZADOVOLJNE REZULTATIMA UPRAVO ZBOG TOGA, IMALE SU IZRAŽENE NERAVNINE NA KOŽI

To je upravo taj efekat “pomorandžine kore”. Zbog toga je BodyTite tehnika revolucionarna.

BodyTite aparat ima jednu kanilu koja ide ispod kože i kojom se radi liposukcija, baš kao i kod klasične liposukcije - mi pre toga infiltriramo fiziološki rastvor, medikamente protiv otoka i modrica, anestetik itd, ali kod BodyTite-a postoji i jedna, da se tako izrazim, spoljašnja kanila koja ide iznad kože i koja emituje radiotalase i reaguje sa kanilom koja je ispod kože. One zajedno zagrevaju kožu na temperaturu koja ide čak i do 70 stepeni, što je na granici opekotine (naravno, pacijenta ne boli ništa) ali razultat toga jeste postepeno i progresivno zatezanje kože u periodu od narednih šest meseci. Odatle i ime aparatu, od engleske reči tightening. Zbog tog efekta zatezanja kože smemo da budemo revolucionarniji i agresivniji, da izvadimo više masti, zato što znamo da će se ta koža zategnuti.

To je ono što ovu tehniku, i nas koji je koristimo, odvaja od ostalih.

Naravno da nije sve do aparata i da lekar koji ga koristi treba da ima mnogo iskustva, a mi ga zaista i imamo pošto BodyTite koristimo godinama i nabavili smo ga prvi u zemlji. Čim je izašao u prodaju u svetu, odmah smo se upisali na listu čekanja i nabavili svoj.

Smatram da budućnost estetske hirurgije leži na takvim mašinama. Ovakve stvari osmišljavaju vrhunski tehnolozi u saradnji sa doktorima. Naravno, na tržištu ih ima mnogo, i ne odgovaraju svi zadatku. Ne mogu da ih nazovem prevarom ali jednostavno neki aparati ne daju rezultate koje obećavaju. Treba razlikovati šta je ono što će zaista biti dobre za pacijenta, a šta ne.

BodyTite je dokazano i definitvno opravdao svoje postojanje.

KOJE REGIJE NA TELU SE MOGU RADITI BODYTITE APARATOM

Mnogo zavisi od veštine samog hirurga, ponavljam, ali zahvaljujući ovoj novoj tehnologiji, mi sada smemo da radimo mnoge nove stvari od kojih neke ranije nismo smeli.

BodyTite aparatom može da se radi praktično sve, od velikih regija poput butina i leđa, stomaka i sl. ali i do podbratka, kao i takozvani jawline gde koža često visi a koji ranije nismo smeli da pipamo. Čak i kada na ovim delovima i nema masnog tkiva već postoji samo opuštena koža, mi možemo samo da uradimo zagrevanje i tu regiju zategnemo pošto postoje slučajevi u kojima zaista nema masnoće ali koža visi, onda tu samo zagrevamo i pustimo je da se zategne.

Postoji nastavak koji je toliko precizan i delikatan da omogućava čak i zatezanje kože oko očiju, na primer. Aparati koji se koriste na licu zovu se FaceTite i AccuTite i rade na identičnom principu kao i BodyTite.

KAKO IZGLEDAJU REZULTATI

Izuzetno prirodno. Praktično se na neki način vreme vraća unazad. Proces starenja se, naravno, nakon procedure nastavlja svojim prirodnim tempom ali to je slučaj sa bilo kojom anti-age intervencijom.

KAKO IZGLEDA OPORAVAK NAKON BODYTITE I FACETITE PROCEDURA

Ono što je jako važno jeste da se pacijent znatno brže “vraća u formu”.

Za početak, zagrevanje kautelizuje krvne sudove što sprečava nastanak hematoma. Čim nema hematoma, oporavak mnogo kraće traje. Isto tako, nema rezova u klasičnom smislu veća samo mesta uboda na kojima smo uveli kanilu pod kožu.

Što se tiče drugih elemenata postoperativne rutine, sve se nosi kao i posle klasične liposukcije.

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o liposukciji i oblikovanju tela (фото 3)

KOLIKO DUGO TRAJU REZULTATI

Često me pacijenti pitaju “da li će to da se vrati?”

Volim ovo da objasnim na sledeći način. Uzmite, na primer, regiju stomaka. U njoj ima recimo milion masnih ćelija. Držite dijetu i milion tih masnih ćelija izgubi, da tako kažem, vodu i tečnost i čekaju prvi trenutak da se ponovo napune, praktično njihov broj ostaje isti. Kada radite neku metodu poput liposukcije, vi fizički uništite pola miliona. One fizički negde nestanu, izvučete ih, nisu više u telu. Da bi se one ćelije koje su ostale ponovo razmnožile, nastale i nabubrile treba da prođe jedan ozbiljan vremenski period. Ukoliko unosite istu količinu hrane kao i pre intervencije, ne krećete se i slično, one se neće vratiti na isto mesto, pošto su na tom mestu uništene, ali će da odu na neko drugo mesto. Na primer, ako ste radili stomak, višak masnih naslaga može da se pojavi na rukama, ako ste radili ruke možda će otići u noge…

Ponavljam, bilo koja vrsta liposukcije, pa tako i ova, nije metoda za skidanje težine već metoda za preoblikovanje tela. Rezultat nakon BodyTite-a, taj novi oblik tela treba da bude podsticaj i stimulacija pacijentu da i posle nastavi tim putem, da održava novu figuru.

KOJE SU OSCILACIJE U TEŽINI PRIHVATLJIVE I KOLIKO DUGO TREBA BITI NA ISTOJ TEŽINI DA BI NEKO BIO KANDIDAT ZA OVU PROCEDURU? 

To je vrlo relativno i zavisi od toga kakav je pacijentov metabolizam.

Mogu da kažem iz iskustva, pošto sam dvadeset godina bio predsednik udruženja za hirurško lečenje gojaznosti pa smo se bavili i istraživanjem metabolizma, generalno kad pacijent spusti telesnu težinu na bilo koji način (dijetom, balonom, intragastričnim bajpasom svejedno je) potrebno je da prođe godinu do godinu i po dana da se telo navikne na novonastalu težinu kao svoju osnovnu. Šta to u prevodu znači? Da osoba može da ima sporadične izlete u gastronomiju, a da odmah sutradan ne ode dva kilograma gore. To ćete često čuti, da je neko ko je držao dijetu posle samo jednog vikenda nekontrolisanog jela otišao koji kilogram gore.

Kada prođe tih godinu i po dana, onda to više nije tako. Organizam ima neko svoje pamćenje. On tačno zna koja su mu osnovna podešavanja pa se po istom principu drži i svoje težine.

Isto je, na primer, kao kod profesionalnih sportista koji su prestali da se bave sportom. Ako su nekad mogli da urade 1000 trbušnjaka, vrlo lako će ponovo treningom moći da dođu do te brojke, ali da bi stigli do 1100 treba mnogo više da zapnu. Isto je i sa težinom: lako ćete smršati do one težine na kojoj ste se poslednji put duže zadržali ali ako hoćete da skinete još neki kilogram, da bi se metabolizam pokrenuo, treba dobro da se potrudite.

Mnogi pokleknu upravo tu. Često čujemo izjave tipa “evo, sedam dana ništa, deset dana ništa” ali ako izdržite i pređete taj stepenik, onda će odjednom da se desi pomak. Kada se ovako nešto postigne, pa se još dotera nekom procedurom kao što je liposukcija, onda dobijate zadovoljnog pacijenta. Pravu satisfakciju.

Uvek govorim pacijentima “vi ste nam dali svoje poverenje, pa ste onda to platili, pa ste ušli u operativni rizik i mi smo tu operaciju uradili - sad bi trebalo da to sve zajedno cenite. Rezultat bi trebalo da nastavi da vam pruža satisfakciju i motivaciju da se zdravo hranite, da se bavite sportom, da bolje izgledate.” Rečju, da crpite energiju iz toga što ste zadovoljni.

Nekada sa pacijentima pre intervencije razgovaram strašno dugo, kako bih bio siguran da ćemo dobiti zadovoljnog pacijenta. Ako procenim da pacijent neće biti zadovoljan, onda ne izvodimo intervenciju. Istina jeste da postoje ljudi koji i na ovaj način žele da opravdaju svoju savest u smislu “evo i to sam probao pa nije uspelo, jednostavno mi je takav metabolizam”, da sa sebe skinu odgovornost. Iz ličnog iskustva znam koliko je i meni samom teško da se vratim na pravi put kada negde pogrešim, ali odgovornost je uvek na nama.

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o liposukciji i oblikovanju tela (фото 4)

RECITE NAM NEŠTO O TRANSFERU MASTI

Mast je veoma važna. Iz tog razloga sa procedurama BodyTite i FaceTite često kombinujemo transfere masti. Uvek postoji neka regija gde nešto može da se dopuni. Ovo ne može, istina, da se radi kod svakog pacijenta - kod izuzetno mršavih pacijentkinja ne možete skinuti mast sa stomaka i prebaciti je u zadnjicu, na primer, jednostavno je nema dovoljno.

E sad, da bismo dobili mast koja može da se obradi i ubrizga u neki drugi deo tela, mora se raditi prvo klasična liposukcija zato što BodyTite zbog visoke temperature uništava masne ćelije i one se ne mogu koristiti. Zato često uradimo klasičnu liposukciju, uzmemo tu mast preradimo je i ostavimo sa strane, zatim ulazimo sa BodyTite aparatom i zatežemo kožu. Tek nakon toga radimo tzv fat-grafting.

Danas mast vrlo retko bacamo već se trudimo da je iskoristimo i to za vreme iste procedure. Treba imati u vidu i to da kada se koriste prirodni materijali kakva je mast, za vreme procedure mora da se uradi tzv hiper-korekcija zato što se očekuje da jedan deo masti ne preživi. Bar 20 do 30% te masti vremenom nestane, a kao hirurg ne možete da predvidite koliko će to tačno biti.

U Bolnici Colić se danas svaki facelifting kombinuje sa fat graftingom. Uzimamo masno tkivo sa stomaka i ubrizgavamo tu mast ispod kože lica kako bismo je osvežili i poboljšali njen kvalitet, ishranili je.

Sve informacije u vezi sa hirurškim intervencijama možete pronaći na zvaničnom sajtu Specijalne bolnice za plastičnu rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Colić koja se nalazi u Beogradu u Surduličkoj 5, kao i na telefone +381 11 3699 801; +381 11 3699 807; +381 11 3699 808 i mail adresu [email protected]

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o liposukciji i oblikovanju tela (фото 5)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor