Pretraga

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o lečenju gojaznosti i metodama oblikovanja tela

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o lečenju gojaznosti i metodama oblikovanja tela

Tekst: Manda Javorina

Foto: Monika Pavlović

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o lečenju gojaznosti i metodama oblikovanja tela (фото 1)

Liposukcija, liposkulptura i intragastrični balon.

Ove tri reči ste čuli bezbroj puta ali da li znate šta zaista znače? Na prvi pogled sve tri kao da se kreću u istom domenu i odnose na rešavanje problema vezanih za višak kilograma ali ove procedure se međusobno itekako razlikuju, a u razgovoru sa osobljem Specijalne bolnice za plastičnu i rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Colić saznali smo da vrlo često baš oko ovih naizgled opštepoznatih pojmova vladaju velike nedoumice i zablude. Zato smo odlučili da ih otklonimo na najbolji mogući način: razgovorom sa vrhunskim stručnjakom hirurgom Dr Milanom Colićem, koji se godinama nalazio na mestu predsednika Udruženja za hirurško lečenje gojaznosti prvo Jugoslavije, a zatim i Srbije.

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o lečenju gojaznosti i metodama oblikovanja tela (фото 2)

dr milan colić

ko-osnivač i direktor, Bolnica Colić

Za početak, kažite nam da li uspeh određene metode za lečenje gojaznosti zavisi prvenstveno od indikacija za njeno izvođenje?

Efikasnost u ovome, kao i u svemu u životu, zavisi prvenstveno od naše odluke i našeg mozga. Uvek pitam pacijente kad dođu, bez obzira na to o kojoj proceduri se radi, da li imaju želju ili odluku? I ja imam hiljadu želja pa se mnoge ne ispune, kao ni većini sveta. Ali, ako imate odluku, mogu mnogo da vam pomognem. Kako?

Ako je odluka tu, mogu puno da pomognem i hirurški i nehirurški. Znate, pacijenta moramo posmatrati kao celinu, kompletno. Shodno tome, i lečenje gojaznosti se sprovodi u saradnji sa različitim stručnjacima, ne samo hirurški. Nažalost, gojaznost je sve veći i rastući problem, a danas on postoji već i kod dece u osnovnoj školi i treba ga shvatiti ozbiljno, te tretirati što ranije moguće. U njegovom rešavanju, ono što je najvažnije podsticati jeste ljudska volja. Sve ostalo su pomoćne procedure.

O razmerama problema govori i činjenica da neke razvijene zemlje kao što su Švajcarska, Nemačka i Austrija danas besplatno rade hirurško lečenje gojaznosti zato što znaju da će ektstremno gojazna osoba, na duže staze, zdravstveni sistem koštati mnogo više za lečenje kad uđe u nešto hronično, a to je sve mnogo skuplje od operacije skraćivanja želuca koja košta nekoliko hiljada evra.

Objasnite nam razliku između intervencije kakva je postavljanje intragastričnog balona i liposukcije

Često mi dođu ljudi sa dvadesetak kilograma viška i žele da urade liposukciju. To ne može. Liposukcija je metoda za preoblikovanje tela, a ne za skidanje telesne težine.

Često nam se dešava da pacijenti pre i posle liposukcije imaju isti broj kilograma kao i nakon liposukcije. Kada se radi preoblikovanje tela, masne naslage se skidaju tačno sa onog ili onih mesta za koje je neophodno skinuti 20 ili 25 kilograma da bi se baš taj jedan kilogram video, taj jedan ciljani kilogram sa stomaka, bokova i sl. Vidite, pre nego što mast izvadimo, mi na ta mesta ubrizgavamo litar, dva ili tri fiziološkog rastvora. U principu, liposukcijom sme da skine 3 do 5 % telesne težine, a da pacijent bude bezbedan. (Svaka hirurška intevencija sa sobom nosi rizik. On jeste mali ali uvek postoji, zato se i potpisuje pristanak na hiruršku intervenciju). To u praksi znači 2 do 3 litre čiste masti na pacijentu čija je težina 70 kg. Ovo se ne čini mnogo ali ta mast se skida tačno sa onih mesta gde treba. Efekti ove procedure vide se tek posle nekoliko meseci, dok se resorbuje sva tečnost, sve te masne ćelije koje smo uništili. Nakon liposukcije, vidi se da su obimi manji, a ne težina koju pokazuje vaga. Brojke na vagi mogu da se pomere ali ni ne moraju.

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o lečenju gojaznosti i metodama oblikovanja tela (фото 3)

Intragastrični balon je, sa svoje strane, revolucionarna metoda i naš vredan alat. Od pacijenata koji mi dođu zbog liposukcije, a imaju deset ili dvadeset kila viška, često tražim da mi dokažu svoju odluku i karakter. Ja ne mogu da ih preoblikujem sa 20 kg viška i zato često prvo preporučujem balon. Tako, nakon 6 ili 12 meseci dobijemo zadovoljnog pacijenta na čijem telu možete postići rezultate koje taj pacijent priželjkuje. Krajnje zadovoljstvo pacijenta je nama najvažnija stvar.

Postoje efikasnije metode od balona - prsten oko želuca, skraćivanje ili sužavanje, pravljenje rukava od želuca - ali one sve spadaju u domen hirurgije i agresivne su, dok je intragastrični balon nehirurška metoda isto kao što ne zahteva ni upotrebu lekova. On je takođe izuzetno efikasan kad ga poštujete. Ako želite da ga “pobedite” vi i u tome možete uspeti. Kao što sam rekao, sve je stvar odluke. U Bolnici Colić ugrađeno je oko 500 intragastričnih balona, što nije mali broj i dovoljan je da nam pruži podatke o njegovoj učinkovitosti.

Efekat balona jeste da on zauzima trećinu želuca, udara o njegove zidove i šalje impuls mozgu da je želudac pun. Znači, mala količina niskokalorične hrane (koju propisuje naš program za mršavljenje nakon ugradnje balona i koji je obavezan) zajedno sa volumenom balona, čini da umesto pola sata, budete siti 5 ili 6 sati. Na taj način se dugoročno disciplinujete. Kada osoba skine prvih desetak kilograma, onda je već lakše pošto ti prvi rezultati postaju vidljivi i deluju izuzetno podsticajno. Malo proradi i taština, osoba se oseća lepše, počinje da se bavi fizičkim aktivnostima i polako zatvara krug na drugi način.

Normalno fiziološko slabljenje iznosi oko pola kilograma nedeljno. Balon može da se drži godinu dana, što u proseku znači da se njim za godinu dana gubi oko 26 kilograma. Sa 26 kg manje, živi se potpuno drugačije. Sa druge strane, organizmu je potreban jedan period adaptacije. Iz tog razloga je neophodno da, kada prođe tih godinu dana, pacijent izdrži još godinu dana da se ne ugoji kako bi se telo adaptiralo na tu novu težinu kao na svoju osnovnu. Tek onda možete da kažete sebi da ste uspeli, da se nećete ugojiti.

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o lečenju gojaznosti i metodama oblikovanja tela (фото 4)

A liposukcija i liposkulptura?

Liposukcija jeste bazična procedura tokom koje se ulazi kanilom u prostor koji je ispod kože i polako se izvlači mast. Gleda se strogo da ta mast bude čista, da unutra nema mnogo gubitaka krvi.

Liposukcija - kad sa nekog mesta na telu vadimo mast i tako smanjujemo obim - jeste uvod u liposkulpturu. Kada je izvučemo, mi tu mast raznim metodama obogaćivanja matičnim ćelijama, filtriranjem i centrifugiranjem, možemo sačuvati i njom izvršiti preraspodelu masnog tkiva, odnosno uraditi lipofiling. Danas, na primer, kada radimo fejslifting obavezno uzmemo malo masti - trebalo ili ne trebalo - sa stomaka, sačuvamo tu mast i zatim je ubrizgamo u lice zato što ta potkožna mast praktično oplemenjuje i ulepšava kožu koja se hrani masnim tkivom.

Ukoliko se liposukcija i liposkulptura ne rade pažljivo i sa merom, mogu se dobiti one čuvene neravnine, udubljenja i sl. Iz tog razloga smo veoma obazrivi pri radu, a pre neku godinu nabavili smo i najsavremeniji aparat koji radi tzv. Body Tite tehniku. Ovaj aparat ima kanilu za liposukciju koja ide ispod kože ali iznad kože ide druga kanila i one reaguju jedna sa drugom i dižu temperaturu kože, zagrevaju je do granice od 60 do 70 stepeni, a mast se topi. Na istom principu rada postoje Face Tite, Neck Tite i Body Tite u zavisnosti od toga koja regija se radi. Kada govorimo o liposkulpturi tela, te kanile zagrevaju kožu do granice opekotine u uslovima opšte anestezije naravno. Pacijenta ne boli ništa, a u principu se 6 meseci nakon intervencije sve lagano zateže. Ovo nama, hirurzima, omogućava da budemo hrabri i izvadimo više masnog tkiva. Promenili smo agregatno stanje te masti, ona postaje kašasta i izvlačimo je iz tela, a zatim se dešava procedura za zatezanje odnosno tightening. Šta to znači? Pošto smo pustili toplotu, svaki krvni sud koaguliše i ne nastaju hematomi. Ako nema hematoma nema ni krvarenja i pacijent se brže oporavlja, nema bolova. Ono što pacijent oseća neposredno posle procedure podseća na jednu jaču upalu mišića. Kao što vidite, sve su prednosti na strani ove procedure, a ona je praktično i prava liposkulptura jer mi njom prebacujemo mast sa jedne regije tela na drugu, ako je to potrebno.

Moram još jednom da ponovim da se liposukcijom ne sme skidati velika količine masti. Ukoliko pređemo tih 3 do 5 %, mi pacijenta uvodimo u metabolički poremećaj pa mogu da stradaju neki drugi organi. Po cenu lepote se ne smeju žrtovati vitalne fukcije.

Dakle, pacijenti sa 20-30 kilograma viška idealno pre liposukcije i/ili liposkulpture prolaze kroz proceduru stavljanja balona. Na taj način se dotera težina tamo gde treba, a zatim se oni lokalizovani viškovi na nekim ciljanim mestima kao što su na bokovi i ruke, lice ili podbradak, preoblikuju. Skinemo, zategnemo, pa ako je potrebno uradimo i neku hiruršku intervenciju kao što je dermolipektomija ili abdominoplastika - zatezanje opuštene kože stomaka - gde se u nivou carskog reza napravi veliki rez i podigne cela koža stomaka i zategne u potpunosti tako da pacijent izgleda kao da je izašao iz teretane, a u stvari je samo skinuo masno tkivo.

Uvek je potrebno da u ovakvim slučajevima radimo zajedno sa pacijentom, da postoji sinergija, da se prođe kroz ceo proces kako bi se došlo do željenog rezultata.

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o lečenju gojaznosti i metodama oblikovanja tela (фото 5)

Kako izgleda sama procedura i priprema za ove zahvate?

Preoperativna priprema je identična za gotovo svaku operaciju koja podrazumeva opštu anesteziju. Nama je potrebno da je pacijent zdrav, trebaju nam potvrde za ulazak u opštu anesteziju.

Da li se za sve ove procedure ide u opštu anesteziju?

Ne za sve. Na primer, za stavljanje intragastričnog balona sa daje analgosedacija. Pacijent je uspavan ali ne u totalnoj anesteziji, ne seća se i nema neprijatan osećaj gastroskopije.

Pošto nijedna liposukcija na telu ne može da traje manje od sata, to je već period za koji je potrebno i najkomfornije za pacijenta da bude u opštoj anesteziji. Ukoliko se radi Face Tite ili Neck Tite, koristi se analgosedacija.

Da li postoje nehirurške opcije nakon skidanja kilograma?

Proceduru biramo u zavisnosti od toga kakvo smo stanje zatekli. Postoje nehirurške procedure koje mogu da daju rezultat, kao što je Body Fx ili Fractora, ali to su sve metode koje se koriste samo za zatezanje kože, boostovanje kolagena kada je ispod nje nestao volumen. Ovo može dati rezultate na osobi od tridesetak godina, ali nekome ko ima šezdeset teško da možete da zategnete kožu bilo kojom nehirurškom metodom. U principu, zaista je potreban individualan pristup svakom pacijentu.

Koje sve vrste liposukcije postoje? To je takođe nešto o čemu slušamo često.

Hidroliposukcija (ubrizgavanje fiziološkog rastvora pre procedure), uz asistenciju radio talasa (Body Tite) i laserska.

Najvažnije jeste da hirurg vlada određenom metodom.

Bazična liposukcija jeste ta u toku koje se ubrizgava fiziološki rastvor. Da li će kanila uz sebe imati laser ili radiofrekventnu struju ili će biti obična to zavisi od afiniteta hirurga. Lično, mislim da je radiofrekventna liposukcija trenutno na vrhu liste najsavremenijih i da daje najbolje rezultate i da tu možemo da budemo najradikalniji i po pitanju uklanjanja masnog tkiva i po pitanju zatezanja kože. Tek nakon što prođe 6 meseci od oporavka od radiofrekventne liposukcije, možemo da vidimo njen pravi rezultat i eventualno dodamo i neku hiruršku metodu zatezanja viška kože ukoliko je potrebno.

Sve informacije vezane za implementaciju intragastričnog balona, Body Tite/Face Tite/Neck Tite procedure možete pronaći na zvaničnom sajtu Specijalne bolnice za plastičnu rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Colić koja se nalazi u Beogradu u Surduličkoj 5, kao i na telefone +381 11 3699 801; +381 11 3699 807; +381 11 3699 808 i mail adresu [email protected]

Sa Dr Milanom Colićem razgovarali smo o lečenju gojaznosti i metodama oblikovanja tela (фото 6)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor