Pretraga

Skin flooding: Novi trend u nezi kože koji vredi isprobati

Skin flooding: Novi trend u nezi kože koji vredi isprobati

Tekst: BURO.

Ako ćemo bukvalno da prevodimo, "skin flooding" znači "poplaviti kožu" ali šta bi to tačno trebalo da podrazumeva? Kako? I čime?

Pre nego što se upustimo u rešavanje jezičkih nedoumica, hajde da se prisetimo korejskog skin slugginga po kom se lice, nakon seruma i lakše kreme sa aktivnim sastojcima prekriva petolatumom kao poslednjim korakom večernje rutine nege. Ako je verovati izjavama sa društvenih mreža, ovo je jedan od najboljih načina da dobijete elastičnu i optimalno hidriranu kožu. 

Stvarnost je, ipak, nešto drugačija. Iako ovakva rutina može da odgovara suvoj i ponekad normalnoj koži (pogotovo u toku zime), istina jeste da masnijim tipovima kože apsolutno ne odgovara zato što tzv petroleum jelly zapušava pore. Sam petrolatum nije komedogena suspstanca ali zato jeste okluziv, pa praktično zarobljava sebum i izumrle ćelije kože tu gde su, što kod masnije (čak i normalne/mešovite kože) dovodi do upala.

I tako smo, u potrazi za rutinom koja garantuje hidrataciju i sjajnu kožu ali odgovara većem broju ljudi, došli do sličnog principa ali u blažoj izvedbi, odnosno tzv hidratantnog sendviča. Nanošenje proizvoda započinje sa najlaganijim teksturama, kao što su hidratantni sprejevi za lice ili tonici, zatim slede serumi vodenastije teksture poput nekog sa hijaluronskom kiselinom i, na kraju, hidratantna krema bogatije teksture koja će sve to „zaključati“. Ova tehnika prija većini ljudi koji imaju problema sa osetljivošću kože, da li prirodnom ili zbog upotrebe određenih aktivnih sastojaka kao što je retinol.

Skin flooding je logičan nastavak ove tehnike pošto se radi o rutini nege u kojoj se proizvodi nanose u slojevima. Ono što je novo - taj famozni korak dalje - jeste da se koriste proizvodi koji sadrže što više što različitih hidratantnih i umirujućih sastojaka kao što su glicerin, aloja, ekstrakti algi, hijaluronska kiselina, niacinamid... A sve ovo raspoređeno po principu "kolača". Prvo tonik i/ili hidratanta esencija, zatim booster i serumi, pa hidratantna krema i, na samom kraju, kap ulja za lice koja će sve ovo da zadrži tu gde je. Rezultat? Sjajna, perfektno hidrirana koža.

BURO. izbor

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor