Pretraga

Skvalan ili skvalen - pitanje je sad

Skvalan ili skvalen - pitanje je sad

I oko čega se, uopšte, diže prašina?

Tekst: Manda Javorina


Možda ste čuli da se oko ovog sastojka diže velika buka i lome koplja. Zašto treba da vas je briga? Iz više razloga, od kojih su najbitniji očuvanje životne sredine i ozbiljni benefiti za kožu. Skvalen (sa e) je liposolubilan antioksidant koji proizvodi naša koža i nalazi se u sebumu. U prirodi se nalazi i u ulju ajkuline jetre i nekim biljnim izvorima kao što su masline, šećerna trska i pšenična prekrupa. Sama reči skvalen i dolazi od latinske reči squalus što znači ajkula. Njegova korisna dejstva su mnoga, kao i upotreba u kozmetici (i veoma mnogo preparata koje već koristite ga vrlo verovatno sadrže u sebi a da to niste ni znali, proverite etikete).

  • Jak prirodni antioksidans
  • Stimuliše cirkulaciju
  • Pruža superiornu hidrataciju svim tipovima kože, čuva balans vlage i elastičnost kože
  • Pomaže u regulaciji preteranog lučenja sebuma
  • Super laka nemasna tekstura koja se brzo upija i ne ostavlja mastan film na koži onako kako to rade mnoga ulja pa se može koristiti ispod hidratantne kreme, a poboljšava upijanje drugih aktivnih sastojaka
  • Čuva od spoljnih agresora i zagađenja i ima antibakterijsko dejstvo

    Nažalost, nakon tridesete godine, naša sopstvena proizvodnja skvalena počinje da opada (nepravda, znam, a nažalost nije ni jedina) pa ima smisla nanositi ga na kožu dodatno, jedini problem jeste što on u svom prirodnom stanju nije stabilan. Naime, kada skvalen dođe u dodir sa vazduhom, on gubi svoja dobra svojstva. Rešenje? Proces hidrogenizacije u kom skvalEn postaje skvalAn. Dakle, skvalan je stabilnija verzija i zato se obično on nalazi u kremama, serumima i uljima.

    Odakle se dobija skvalen?

    Već sam napomenula da ga najviše ima u jetri ajkula, posebno dubinskoj vrsti po imenu modrulj pa je jako dugo ova životinja bila jedini izvor skvalena. Nažalost, zbog njegove popularnosti (kao i supe od peraja) ova vrsta ajkula, kao i mnoge druge, dovedena je skoro do istrebljenja i njihov broj se u nekim regionima smanjio za 80%. Čisto odnosa veličina radi: potrebno je ubiti 3.000 ajkula da bi se dobila jedna tona skvalena. Zbog etičkih razloga, u mnogim zemljama poput SAD-a i EU, danas se koristi skvalan biljnog porekla, što je jedino i razumno. 

    Kome treba skvalan i kako ga je najbolje koristiti?

    Praktično svima ali posebno ljudima sa suvom i/ili starijom kožom i za vreme hladnijih meseci. Pored toga, pošto funkcioniše kao "čuvar vlage", skvalan zaista pomaže u svim stanjima kože koja nastaju zbog narušene zaštitne barijere kože pa je transdermalni gubitak vlage problem. Ovo se odnosi na stanja poput ekcema i akni, čak i psorijaze. Proizvode sa skvalanom nije teško pronaći i postoje u zaista svim formulacijama. Samo proverite da li je biljnog ili životinjskog porekla. Da, ovim putem vas pozivam na bojkot.

    On dokazano nije uobičajen alergen ili iritant kože pa je vrlo verovatno siguran i za osetljivu kožu. 

    Skvalan ili skvalen - pitanje je sad (фото 1)
    Squalane Cleanser, The Ordinary, 910 din.
    Skvalan ili skvalen - pitanje je sad (фото 2)
    Superberry Hydrate + Glow Dream Mask, Youth to the People, 5.150 din.
    Skvalan ili skvalen - pitanje je sad (фото 3)
    Perky Collagen Boosting Serum, Dr Roebuck's, 8.640 din.
    Skvalan ili skvalen - pitanje je sad (фото 4)
    Ultra Facial Cream, Kiehl's, 3.516 din. za 50 ml

    Povezani članci

    Buro 24/7 Izbor

    Ostavite komentar