Pretraga

SOS: Kako da se efikasno otarasite bora oko očiju

SOS: Kako da se efikasno otarasite bora oko očiju

Tekst: Manda Javorina


Nije nikakva vest da je koža oko očiju prva na kojoj se vide znaci starenja. Ona je tanja nego koža na ostatku lica i samim tim osetljivija. Bore smejalice - složićete se da je ovaj izraz mnogo bolji od bukvalno prevedenog “vranine nožice” - pojavljuju se dakle prve i potpuno su normalna stvar ali često i naš prvi susret sa činjenicom da vreme prolazi. Ukoliko vam smetaju, evo šta možete da učinite kako biste ih ublažili.

SOS: Kako da se efikasno otarasite bora oko očiju (фото 1)

Kako nastaju bore oko očiju

Pored gubitka kolagena i elastina, mimika lica je glavni uzrok nastanka bora smejalica. Kako starimo, naša koža gubi elastin  i “tegli se” (u nedostatku bolje reči),  zatim gubi i kolagen i volumen, a spoljni faktori poput slobodnih radikala i sunca samo ubrzavaju ovaj prirodan proces. Pored toga, mišići oko očiju su u stalnom pokretu (zamislite samo koliko puta trepnemo u danu, a o smejanju da ni ne govorimo).

Kako odložiti njihovo nastajanje

Jasno je da ne možemo da ne trepćemo i da se ne smejemo ali zato možemo da zaštitimo kožu oko očiju od agresivnih spoljnih faktora. Dakle, najbolji anti-age sastojak je zapravo SPF, a sa njim pod ruku idu antioksidansi i aktivni sastojci koji pospešuju proizvodnju kolagena. Ukoliko se koriste jaki aktivni sastojci oni mogu iritirati osetljivo područje oko očiju i nije loše da koristite preparat formulisan posebno za tu regiju.

SOS: Kako da se efikasno otarasite bora oko očiju (фото 2)

Tretmani koji pomažu protiv bora oko čiju:

Indukcija kolagena

U ovu grupu tretmana spadaju tretmani radiofrekvencijom i ultrazvukom (kao i njihovom kombinacijom), zatim laseri i microneedling čak i neki hemijski pilinzi. Svi oni, na svoj način kontrolisano povređuju kožu koja na to reaguje pojačanom proizvodnjom kolagena, elastina i obnavljanjem. Blagi rezultati su vidljivi i posle jednog tretmana ali optimalni se postižu obično nakon serije od 4 do 6 tretmana, nakon kojih se u određenim intervalima rade tretmani održavanja. Na ovaj način bore smejalice se smanjuju, koža postaje jedra i sjajna, a oči izgledaju odmornije.

Po intenzitetu i vremenu oporavka ove procedure nisu sve jednake čak ni pojedinačno u svojim grupama, a kamoli međusobno. Kako biste odredili koji je najbolji za vas posavetujte se sa iskusnim profesionalcima. Laseri i pilinzi pogotovo mogu biti veoma jaki, ablativni laseri poput CO2 imaju i dubinski i površinski efekat, zahtevaju oporavak i bukvalno daju “novu kožu” koja je elastičnija i izgleda mlađe.

SOS: Kako da se efikasno otarasite bora oko očiju (фото 3)

Injekcione metode

Njih možemo podeliti u tri grupe, u zavisnosti od toga kako deluju.

  • Botoks parališe mišiće čijim delovanjem nastaju bore smejalice. Logika je da ukoliko se oni ne pomeraju, neće biti ni bora. Ipak, botoks sam za sebe nije dovoljan zato što ne radi na boostovanju kolagena. Zbog toga je realno poslednja etapa na listi kojoj bi trebalo pribeći, tek kada ostali tretmani više ne proizvode efekat koji vam odgovara. Čak i tada, trebalo bi koristiti minimalne količine.
  • Fileri popunjavaju izgubljen volumen i boostuju proizvodnju kolagena ali ih takođe treba koristiti umereno zato što ukoliko se pretera mogu dovesti do brojnih komplikacija poput palog kapka ili nemogućnosti da se smejete.
  • Tretmani biorevitalizacije u koje spadaju skin boosteri, mezoterapija i PRP su injekcione metode koje popravljaju kvalitet kože i imaju vidljiv efekat, a od injekcionih metoda su najmanje dramatične. Pored toga, svaka od njih pospešuje proizvodnju kolagena, obnavlja kožu i dubinski je hidrira. Bingo.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar