Pretraga

Sve što ste hteli da znate o trajnom makeupu, a niste imali koga da pitate

Sve što ste hteli da znate o trajnom makeupu, a niste imali koga da pitate

Tekst: Manda Javorina

Ona je jako popularna ali i izvor mnogih zabluda. O trajnom šminkanju većina ljudi ima neko mišljenje ali ono često nije zasnovano na znanju već idejama koje smo sami sebi zacrtali i zato smo u pomoć pozvali Sanju Grbić, talentovanu permanent makeup artisticu da nam pruži informacije iz prve ruke. Pročitajte najvažnije stvari.

Sve što ste hteli da znate o trajnom makeupu, a niste imali koga da pitate (фото 1)

Sanja Grbić

Permanent Makeup Artist

Studiranjem na odseku frekoslikarstvo moje ruke su naučile najnežnije poteze četkicom, i to je ono što me vodi u poslu kojim se sada bavim. Moj cilj je menjanje svesti doživljaja trajne šminke kao nečeg napadnog i agresivnog u razumevanje da nam ona služi za isticanje lepote kroz prirodan i neprimetan rezultat.

Pristrasna sam i omiljeni klijenti su mi oni koji pričaju o svojim psima, a moj je uvek tu da dočeka sve posetioce našeg studija.

Da li trajna šminka boli?

Prag tolerancije na bol je drugačiji kod svake osobe pa će tako neko za vreme tretmana spavati, dok će drugi osećati određeni stepen neprijatnosti. Svakako, pre kao i tokom tretmana se koriste anestetici kako bi se klijent osećao prijatno.

Takođe, različite regije našeg lica imaju drugačiji stepen osetljivosti pa je tako regija obrva najmanje osetljiva i tretman je potpuno bezbolan, dok su usne i kapci nesto osetljiviji.

Izvođenje trajne šminke je daleko napredovalo u posednjih nekoliko godina - aparati, iglice i tehnika rada sada ovaj tretman čine u najvećem broju slučajeva potpuno bezbolnim.

Da li se i kako boja trajne šminke menja?

Boja trajne šminke ne bi trebalo da se menja kroz vreme.

Klijenti su neretko u strahu jer se često mogu videti obrve koje su sive, zelene, crvene... Bitno je znati da je danas mala verovatnoća za tako nešto, pod uslovom da se koriste sertifikovani pigmenti. Boja vaše trajne šminke bi trebalo da kroz vreme postaje svetlija - u istom tonu.

Sve što ste hteli da znate o trajnom makeupu, a niste imali koga da pitate (фото 2)

Kako se održava/ osvežava trajna šminka?

Budući da je trajna šminka sada daleko nežnija u odnosu na prethodne godine, potrebno je redovno osvežavanje kako bi uvek izgledala lepo i uredno.

Prvu korekciju je poželjno uraditi nakon 1-6 meseci od prvobitnog tretmana.

Nakon toga osveženje se radi na godinu dana kada su u pitanju obrve, dok se usne i kapci osvežavaju onda kada klijent oseti potrebu za tim. Postojanost zavisi od tretirane regije pa tako obrve traju najviše do 2 godine, usne od 3 do 5 godina, dok ćete boju na kapcima videti i nakon 5 godina. Bitno je naglasiti da je svaka koža različita i da potreba za osveženjem varira u odnosu na tip kože.

Puder obrve ili microblading? po čemu se ove tehnike razlikuju?

Puder obrve predstavljaju jako nežno tretiranje koje se izvodi savremenim aparatima za trajnu šminku, gde se pigment finim iglicama ubacuje u kožu. Ova tehnika je veoma slična tehnici klasičnog tetoviranja, s̍ tim što je sve apsoluno prilagođeno nežnoj koži lica. Ova tehnika obrvama daje izgled vazdušaste senke, bez jasnih kontura kakve su se mogle videti ranije. Na ovaj način se postižu najnežniji rezultati i ono što ja zovem «nevidljive obrve»

Microblading je u potpunosti drugačija tehnika, rekla bih i agresivnija, budući da se koža ovde zaseca mini blade-om i na taj način se stvara efekat iscrtanih dlačica. U ovoj tehnici nema mogućnosti kombinovanja nijansi kako bi se dobio prirodniji efekat, kao što je to slučaj sa puder tehnikom, pa tako izmedju ove dve uvek savetujem klijentima da odaberu ono što je pre svega zdravije za njihovu kožu, a to je puder.

Sve što ste hteli da znate o trajnom makeupu, a niste imali koga da pitate (фото 3)

koja je tvoja Omiljena tehnika?

U polju trajne šminke neprestano se pojavljuju nove tehnike. Trenutno mi je omiljena tehnika iscrtavanja dlačica "Cashmere brows" koja se, isto kao i puder tehnika, izvodi aparatom za trajnu šminku i na ovaj način se dobija najprirodniji izgled obrva koje nisu preterano definisane, a u potpunosti je bezbedna za kožu i može se bezbroj puta osvežavati, što nije slučaj sa microblading tehnikom.

Senčenje usana zauzima drugo mesto jer daje predivnu svežinu i dugotrajne rezultate.

Kako se dobijaju optimalni rezultati?

Optimalni rezultati se dobijaju odabirom prave tehnike za konkretnog klijenta.

Ovo prvenstveno znači da je potreban dogovor izmedju tehničara i klijenta. Često klijenti nisu upoznati sa ograničenjima koja svakako postoje u odnosu na tip i zrelost kože. Iz tog razloga bitno je naglasiti da na zreloj koži - 50+ godina - nikada ne možete dobiti savršene dlačice kao na koži koja je mlađa. Ovo se takođe odnosi i na tip kože: kod osoba sa masnijim tipom kože idealan rezultat se ne može postići bez korekcije i njima se savetuje da zaobiđu tehniku microblading-a. Optimalan rezultat je 50% stvar tehničog dela tretmana, a 50% predstavlja negu klijenta nakon istog.

Koliko traju rezultati i od čega to zavisi?

Čak i kada je sam tretman urađen savršeno, ipak postoji razlika u postojanosti pigmentacije. Kada govorimo o obrvama, pored regije koja je tretirana, na postojanost utiče tip kože i za masnu se uvek savetuje osveženje na godinu dana dok za suvu i tanku kožu uvek možete dodati barem 1+ godinu duže. Ovo je takođe pravilo i za zrelu kožu pa će tako sve na koži od 50 i 60+ godina trajna šminka trajati znatno duže i iz tog razloga je sa ovim klijentima tehnički deo rada znatno nežniji, kao i odabir nijansi koje se koriste. Životne navike u određenoj meri utiču na trajnost, pa će redovan odlazak u solarijum znatno skratiti životni vek trajne šminke, kao i česti hemijski pilinzi. Regija kapaka i usana uglavnom traje približno isto bez obzira na tip kože. Nekada hormonalni disbalans štitaste žlezde može uticati na brži gubitak pigmenta. Nakon porođaja je poželjno sačekati oko 2 meseca pre tretmana kako bi se hormoni vratili u ravnotežu.

Sve što ste hteli da znate o trajnom makeupu, a niste imali koga da pitate (фото 4)

Nega neposredno nakon tretmana?

Tretirana regija je nakon procedure neznatno tamnija, oko 20%, ali daleko od toga da ne možete da se vratite uobičajenim aktivnostima.

Nakon tretmana klijent dobija detaljno uputstvo za pravilnu negu koja je različita u zavisnosti od tehnike i regije. Neke tehnike, poput microblading- a zahtevaju više pažnje poput redovnog pranja sapunom i čestog nanošenja kremice na bazi pantenola. Kada je u pitanju rad aparatom za trajnu šminku, nega je znatno jednostavnija i uglavnom je to samo brisanje u toku prvog dana i korišćenje antibiotske kreme dva puta dnevno narednih 5 - 7 dana.

Nakon tretmana je poželjno izbegavati saunu, bazen, more u trajanju od minimum 10 dana.

Vežbanju se može vratiti nakon 24 sata. Izbegavati hemijski piling 21 dan.

Takođe, bitno je da se određena regija ne tretira filerima 6 nedelja pre i 3 nedelje nakon tretmana.

Jednom kada koža u potpunosti zaraste, nakon 4 nedelje, ne postoji apsolutno nikakva obaveza osim što je poželjno koristiti zaštitni faktor prilikom izlaganja jačem sunčevom zračenju.

Sve što ste hteli da znate o trajnom makeupu, a niste imali koga da pitate (фото 5)

reci nam nešto o Tetoviranju areole nakon mastektomije?

Ovo je veoma delikatna regija za rad budući da su gotovo uvek prisutni i ožiljci i istanjena koža. Areola i bradavica se u najvećem broju slučajeva tretiraju kod žena koje su prošle kroz proces oporavka nakon kancera dojke i tada se na tom delu nalazi samo koža koja je uzeta sa drugog dela tela - leđa, butine... U tom slučaju pomoću 3d tehnike senčenja vraća se realističan izgled. Za ovu proceduru neophodno je da prođe minimum 6 meseci od poslednje hemioterapije. Većina mojih kolega, kao i ja, ovu proceduru izvodimo bez novčane naknade. U estetskom smislu, areolu tretiramo kada postoji vidljiv ožiljak nakon povećanja ili podizanja grudi. Tada se boja pigmenta uklapa sa postojećom kako bi se ožiljak neutralisao.

Pomoću trajne šminke takođe se mogu tretirati ožiljci, vitiligo kao i alopecija što postaje sve popularnije kod muškog dela populacije.

da li postoje Kontraindikacije za trajnu šminku?

Postoje određena stanja kada nije dozvoljeno izvoditi tretman trajne šminke i to su:

Trudnoća, dijabetes koji nije pod kontrolom lekara, hemofilija, kožne promene, hemioterapija, terapija Roakutanom.

Takođe, ukoliko ste skloni stvaranju keloida ili hipertrofičnih ožiljaka, ovo nije tretman za Vas.

Ono što svima savetujem jeste da ukoliko postoje nedoumice, nesigurnost i pitanja u vezi sa tretmanom, najbolje je doći na konsultaciju gde se sa klijentom dogovara o mogućnostima i opcijama, i gde se otprilike može videti kako bi izgledao krajnji rezultat. Takođe, verujem da je bitno da klijentu energetski odgovara artist koji radi tretman.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor