Pretraga

Sve što ste želeli da znate o operaciji nosa, a niste imali koga da pitate

Sve što ste želeli da znate o operaciji nosa, a niste imali koga da pitate

Tekst: BURO.

Verovatno ne postoji osoba koja se bar jednom u životu nije pogledala u ogledalo i zapitala kako bi izgledala sa malo (ili malo više) drugačijim nosom. Za neke je to samo trenutak u koji se nikad više ne vrate, za druge misao koja proganje, za treće stvar zdravlja. Operacije nosa su možda najpopularnije intervencije na svetu - iako verovatno dele to prvo mesto sa onima na grudima - ali nije uvek lako pronaći prave i stručne odgovore koji su prvi korak u svakom izboru. Hirurzi iz Bolnice Colić pomoćiće vam da rešite sve nedoumice.

Sve što ste želeli da znate o operaciji nosa, a niste imali koga da pitate (фото 1)

Šta je rinoplastika?

Rinoplastika je stručni naziv za operaciju nosa i predstavlja jednu od najčešćih operacija kada je plastična hirurgija u pitanju, a sprovodi se radi promene položaja, veličine ili oblika nosa i/ili nozdrva iz različitih razloga.

Korekcija nosa može biti idealan izbor za osobe koje imaju određene probleme sa disanjem, povrede nosa ili određene nedostatke od rođenja, a takođe se mnogi odlučuju na ovaj korak usled ličnog nezadovoljstva izgledom. Nos predstavlja najprominentniju tačku na licu i kao takav je deo tela koji privlači puno pažnje.

Koliko je popularna rinoplastika?

Korektivna rinoplastika danas je jedna od najčešćih operacija u svetu. Ideja o estetskoj korekciji nosa datira vekovima unazad, a prva zvanična operacija je izvršena još krajem XIX veka u Americi.

Koje vrste operacije nosa postoje?

Najčešće želje pacijenata su: da grbica bude manja, profil lepši, vrh manji i podignutiji, nos uži ili sve navedeno. Neretko je želja vrlo jasna i jednostavna – samo želim da nos bude lepši i da mi se slaže uz lice. Ovo poslednje - da se nos slaže uz lice - je jako bitno zapamtiti jer nijedan nos nije isti i svaku operaciju treba prilagoditi pacijentu kako bi se postigao željeni rezultat. Ukoliko je lice izduženo, širok ili prćast nos neće lepo izgledati na njemu. Isto tako, ukoliko je lice okruglo, uzan i dugačak nos neće biti odgovarajući.

Osim izgleda nosa, mnogi ljudi imaju problema i sa disanjem. Pored svesne poteškoće pri disanju, mogu se javiti simptomi kao što su glavobolja, hrkanje, hronične alergije, pojačano curenje iz nosa i mnogi drugi. Problem može da nastane u gotovo svim delovima nosa. U pravilnoj konstrukciji nosnih kostiju i hrskavice, kao devijacija nosne pregrade, uvećanje nosnih školjki, zadebljanje sluznice nosa ili kao kombinacija ovih problema. Ukoliko postoji potreba za tim, lekar prilikom kliničkog pregleda može da predloži dodatne analize kao što je CT nosa kako bi se identifikovao problem i adekvatno pristupilo njegovom rešavanju. Kombinacija estetske i funkcionalne korekcije nosa je jako česta u današnjoj praksi.

Rinoplastika vs nehirurška korekcija nosa

Pored rinoplastike kao hirurškog pristupa za rešavanje pitanja izgleda nosa, postoji i nehirurško rešenje koje podrazumeva primenu hijaluronskih filera. Njihova primena je moguća kod minimalnih odstupanja kao što su grbice, diskretan pad vrha nosa i blaga zakrivljenost nosa. Veći problemi, velike grbe, preveliki nos u odnosu na ostatak lica, polomljeni nosevi, ne mogu se korigovati na ovaj način. Treba imati u vidu i to da je, za razliku od hirurške korekcije koja je trajna, rezultat korekcije filerima privremeno. Dužina trajanja zadovoljavajužeg rezultata zavisi od vrste hijaluronskog filera koji se koristi, kao i od stepena korekcije, a može da varira od 3 do 24 meseca. Za razliku od hiruške korekcije nosa, vreme oporavka praktično ne postoji ili može da podrazumeva čekanje da prođe potencijalna modrica koja se može javiti prilikom svakog injektovanja. Ono što je takođe bitno za pacijente jeste cena. Nehirurška korekcija nosa se mora ponavljati i može da se desi da nakon nekoliko godina ukupna cena filera prevaziđe cenu operacije nosa.

Funkcionalni problemi kao što su devijacija nosne pregrade, uvećanje nosnih školjki, nepravilnosti nosnih kostiju i zadebljanje sluznice nosa ne mogu se korigovati nehirurškim putem.

Sve što ste želeli da znate o operaciji nosa, a niste imali koga da pitate (фото 2)

Kako izgleda priprema za rinoplastiku?

Preoperativna priprema za operaciju podrazumeva laboratorijske i biohemijske analize kao i internistički pregled kako bi se proverilo da li postoje kontraindikacije za izvođenje opšte anestezije. Kao i pred bilo koju intervenciju koja se obavlja u opštoj anesteziji, pacijenti na dan operacije ne smeju ništa da jedu ni piju. Ukoliko imaju redovnu terapiju, mogu je popiti uz gutljaj vode. Pacijenti koji puše bi trebalo da prestanu dve nedelje pre intervencije i ne bi trebalo da nastavljaju minimum dve nedelje posle operacije jer pušenje utiče na slabije zarastanje. Ovo je idealan period da se navika pušenja potpuno izbaci.

Kako izgledaju sama procedura i oporavak?

Operacija nosa se izvodi u opštoj anesteziji i pacijent ostaje u bolnici jednu noć, nakon čega odlazi kući sa maskom na licu i tamponima u nosu. Maska i tamponi se uklanjaju sedmog postoperativnog dana, a konci se uklanjaju dve nedelje nakon operacije.

Prisustvo modrica varira od pacijenta do pacijenta. Većina pacijenata nema vidljive modrice krajem druge nedelje. Kod pacijenata podložnih dužem zadržavanju modrica, one mogu biti vidljive još nekoliko dana nakon toga. Nakon nekoliko dana pacijent može izaći iz kuće ukoliko je to potrebno, ali ne bi trebalo da se napreže bar do skidanja maske i vađenja tampona. Takođe, treba izbegavati izlaganje suncu bar u prvih mesec dana jer se tako otoci mogu povećati.

Iako za okolinu nema vidljivih tragova operacije nakon već dve nedelje kada se skidaju i konci, savetuje se da prođe mesec dana od operacije do povratka svim, pa i sportskim aktivnostima, a do tada je bitno pridržavati se uputstava hirurga.

Koja je razlika između otvorene i zatvorene rinoplastike i kako se bira tehnika?

Jedno od najčešće postavljenih pitanja jeste da li se koristi otvorena ili zatvorena tehnika prilikom operacije. Kao što je već rečeno, svaki nos je specifičan i jako je bitno prilikom pregleda ustanoviti koji bi pristup bio idealan za optimalni rezultat intervencije. Tim Bolnice Colić je tu da odgovori na sva pitanja i pronađe najbolje rešenje.

Nos je vrlo kompleksan. Sastoji se od spoljašnjih elemenata: kostiju, hrskavice, mišića, mekog tkiva i kože, kao i unutrašnjih elemenata: nosne pregrade (septuma) i nosnih školjki koje su pokrivene sluznicom. Sve ove komponente učestvuju kako u izgledu nosa, tako i u izgradnji fino podešenog aparata koji omogućuje normalno disanje.

Pored operativnih tehnika, najbitnija je bezbednost pacijenata, kao i adekvatan odgovor na svaki slučaj, pa je uz specijalistu plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije poželjno imati podršku specijaliste otorinolaringologije kako bi pacijent dobio adekvatnu negu. Ovo je kvalitet koji Bolnica Colić svojim pacijentima pruža već 30 godina.

Sve što ste želeli da znate o operaciji nosa, a niste imali koga da pitate (фото 3)

Kada se vide pravi rezultati rinoplastike?

Često pacijenti pomišljaju da je eventualna korekcija neophodna već u prvim nedeljama nakon intervencije. Dinamika otoka na nosu je specifična zbog pozicije nosa pa se tako može učiniti da rezultat nije odgovarajući ili da se čak izgled nosa menja iz dana u dan. To su normalne situacije u postoperativnom periodu. Za konačan rezultat treba imati strpljenja jer je potrebno minimum 6 meseci da otoci spadnu i nos dobije izgled kakav će zadržati u budućnosti. Kako se konačan rezultat fomira posle minimum 6, a neretko i do 12 meseci, treba sačekati bar godinu dana pre eventualnog razgovora o korekciji ukoliko je pacijent nezadovoljan rezultatom.

Kontraindikacije?

Nisu svi pacijenti kandidati za ovu intervenciju bez obzira na svoje želje. Pored uobičajenih kontraindikacija vezanih za zdravstveno stanje pacijenta, a koje prate svaku proceduru koja se izvodi u opštoj anesteziji i koje se utvrđuju prilikom internističkog pregleda, ostale kontraindikacije su telesni dismorfni poremećaj, psihička nestabilnost pacijenta, nerealna očekivanja i aktivno konzumiranje kokaina.

Sve informacije vezane za povećanje, smanjenje, podizanje i rekonstrukciju grudi možete pronaći na zvaničnom sajtu Specijalne bolnice za plastičnu rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Colić koja se nalazi u Beogradu u Surduličkoj 5, kao i na telefone +381 11 3699 801; +381 11 3699 807; +381 11 3699 808 i mail adresu [email protected]

Sve što ste želeli da znate o operaciji nosa, a niste imali koga da pitate (фото 4)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor