Sve što ste želeli da znate o operaciji nosa, a niste imali koga da pitate

  27.12.2021.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/12/rinoplastika_cover.jpg

  Verovatno ne postoji osoba koja se bar jednom u životu nije pogledala u ogledalo i zapitala kako bi izgledala sa malo (ili malo više) drugačijim nosom. Za neke je to samo trenutak u koji se nikad više ne vrate, za druge misao koja proganje, za treće stvar zdravlja. Operacije nosa su možda najpopularnije intervencije na svetu – iako verovatno dele to prvo mesto sa onima na grudima – ali nije uvek lako pronaći prave i stručne odgovore koji su prvi korak u svakom izboru. Hirurzi iz Bolnice Colić pomoćiće vam da rešite sve nedoumice.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/12/1640614937729657.jpg

  Šta je rinoplastika?

  Rinoplastika je stručni naziv za operaciju nosa i predstavlja jednu od najčešćih operacija kada je plastična hirurgija u pitanju, a sprovodi se radi promene položaja, veličine ili oblika nosa i/ili nozdrva iz različitih razloga.

  Korekcija nosa može biti idealan izbor za osobe koje imaju određene probleme sa disanjem, povrede nosa ili određene nedostatke od rođenja, a takođe se mnogi odlučuju na ovaj korak usled ličnog nezadovoljstva izgledom. Nos predstavlja najprominentniju tačku na licu i kao takav je deo tela koji privlači puno pažnje.

  Koliko je popularna rinoplastika?

  Korektivna rinoplastika danas je jedna od najčešćih operacija u svetu. Ideja o estetskoj korekciji nosa datira vekovima unazad, a prva zvanična operacija je izvršena još krajem XIX veka u Americi.

  Koje vrste operacije nosa postoje?

  Najčešće želje pacijenata su: da grbica bude manja, profil lepši, vrh manji i podignutiji, nos uži ili sve navedeno. Neretko je želja vrlo jasna i jednostavna – samo želim da nos bude lepši i da mi se slaže uz lice. Ovo poslednje – da se nos slaže uz lice – je jako bitno zapamtiti jer nijedan nos nije isti i svaku operaciju treba prilagoditi pacijentu kako bi se postigao željeni rezultat. Ukoliko je lice izduženo, širok ili prćast nos neće lepo izgledati na njemu. Isto tako, ukoliko je lice okruglo, uzan i dugačak nos neće biti odgovarajući.

  Osim izgleda nosa, mnogi ljudi imaju problema i sa disanjem. Pored svesne poteškoće pri disanju, mogu se javiti simptomi kao što su glavobolja, hrkanje, hronične alergije, pojačano curenje iz nosa i mnogi drugi. Problem može da nastane u gotovo svim delovima nosa. U pravilnoj konstrukciji nosnih kostiju i hrskavice, kao devijacija nosne pregrade, uvećanje nosnih školjki, zadebljanje sluznice nosa ili kao kombinacija ovih problema. Ukoliko postoji potreba za tim, lekar prilikom kliničkog pregleda može da predloži dodatne analize kao što je CT nosa kako bi se identifikovao problem i adekvatno pristupilo njegovom rešavanju. Kombinacija estetske i funkcionalne korekcije nosa je jako česta u današnjoj praksi.

  Rinoplastika vs nehirurška korekcija nosa

  Pored rinoplastike kao hirurškog pristupa za rešavanje pitanja izgleda nosa, postoji i nehirurško rešenje koje podrazumeva primenu hijaluronskih filera. Njihova primena je moguća kod minimalnih odstupanja kao što su grbice, diskretan pad vrha nosa i blaga zakrivljenost nosa. Veći problemi, velike grbe, preveliki nos u odnosu na ostatak lica, polomljeni nosevi, ne mogu se korigovati na ovaj način. Treba imati u vidu i to da je, za razliku od hirurške korekcije koja je trajna, rezultat korekcije filerima privremeno. Dužina trajanja zadovoljavajužeg rezultata zavisi od vrste hijaluronskog filera koji se koristi, kao i od stepena korekcije, a može da varira od 3 do 24 meseca. Za razliku od hiruške korekcije nosa, vreme oporavka praktično ne postoji ili može da podrazumeva čekanje da prođe potencijalna modrica koja se može javiti prilikom svakog injektovanja. Ono što je takođe bitno za pacijente jeste cena. Nehirurška korekcija nosa se mora ponavljati i može da se desi da nakon nekoliko godina ukupna cena filera prevaziđe cenu operacije nosa.

  Funkcionalni problemi kao što su devijacija nosne pregrade, uvećanje nosnih školjki, nepravilnosti nosnih kostiju i zadebljanje sluznice nosa ne mogu se korigovati nehirurškim putem.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/12/1640614937701197.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/12/164061493764056.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/12/1616155480737176-1.png

  Saznaj više:
  Povezani članci: