Pretraga

Zašto nas lažeš, Jennifer? Šta to danas zameramo J.Lo

Zašto nas lažeš, Jennifer? Šta to danas zameramo J.Lo

Tekst: Manda Javorina

O, da. Teške reči u naslovu. Iako tehnički nisam sigurna da se radi o laži, sigurna sam da se radi o prećutkivanju i svesnoj obmani te vređanju inteligencije zbog koje se, inače obožavana J.Lo, ovaj put opekla. Realno, možete obožavati J.Lo i ako ne volite šljokice ili stil Majamija. Valjda smo prerasli upiranja prstom ili očekivanja da dive budu samo "obični ljudi". One to nisu čak i kada tvrde da su Jenny from the block i to je sasvim ok. Kad iz tih blokova stigneš dotle dokle je stigla ona, jasno je da nisi prosek. Poslednji put kada sam pisala o Lopezovoj, na sav glas sam navijala kao podrška, skoro kao da zaista znam ko to zaboga igra na Super Bowl-u i iskreno i dalje stojim iza toga. Ovo što se nedavno desilo, smatram greškom koja joj se, eto, desila i koju ne vidim zašto ne bi trebalo da oprostimo ali ne da prethodno ne popričamo o tome koliko je krupna.

Naime, ukoliko iole pratite svet poznatih, čuli ste da je J.Lo izjavila kako ne koristi botoks. Ok, zvuči neverovatno ali legitimno. Osim što nije. 

Iako su se svi nadigli da komentarišu njen nesrećan izbor reči "nisam vam ja od tih" (što koriste botoks, prim.aut) koji se lako može protumačiti kao snishodljiv, kao da su "ti ljudi koji koriste botoks" nekako manje vredni od onih drugih, po meni je gore nešto drugo. Jennifer Lopez je praktično izjavila da izgleda kako izgleda zbog toga što zdravo živi i... wait for it... neguje kožu maslinovim uljem (pretpostavljam u raznim oblicima pošto nam nije odmah zatim ponudila organsku verziju za kuvanje). Ono što nam jeste ponudila je njena prva/nova linija krema. Sa maslinovim uljem.

Zašto nas lažeš, Jennifer? Šta to danas zameramo J.Lo (фото 1)

Ovo ne samo da prevazilazi shaming onih koji koriste najpopularniji neurotoksin na svetu, već jasno polazi od pretpostavke da smo svi mi koji je slušamo, onako grupno i demokratski budale. I to ne bilo kakve budale, već nesrećne budale koje nisu osvojile ni njen genetski džekpot ni njenu mudru majku (koja joj je prenela savet o maslinovom ulju) ali kojima će ona uspeti da uvalja iluziju da ćemo ga nekako dostići - uz pomoć maslinovog ulja u njenoj kremi. Kad kažem "njenoj" mislim na onu koju pravi i planira da prodaje, ne na onu koju koristi - pošto ne znam šta koristi ali se godinama pletu urbane beauty legende o tome kako se maže od glave do pete La Mer kremom za lice. U to već mogu da poverujem - i ne, ne smeta mi.

E sad. Ja nisam plastičar, niti dermatolog. Ne mogu da vam nudim ruku do lakta u zalog da Jennifer Lopez sigurno i stopostotno koristi botoks i da je, zbog toga, lažov. U to neka vas ubeđuju memovi po Instagramu. Ali mogu da tvrdim nešto drugo: u njenom izgledu pored genetike i sigurno spartanske discipline, ulogu igra još štošta pored maslinovog ulja. Možda ona zaista ne koristi botoks, možda je upravo zbog toga svoju izjavu ograničila samo na njega.

Ali pored plastičnih operacija kojima se podvrgla još u mladosti i zbog kojih ne mislim da treba da žali ili da se pravda, J.Lo sigurno ide na mnoge ozbiljne tretmane.

Od onih za indukciju kolagena laserom ili radiofrekvencijom i ultrazvukom, kako na licu tako i na telu, preko nadoknade volumena filerima ili mastima - ne znam - i tako dalje i tako dalje, ovo su liste bez kraja.

Zbog čega to ne želi da prizna? Čujem samu sebe kako govorim da ona ima pravo da o tome ne priča. Da, ali ne ako nas ubeđuje da ćemo izgledati kao ona.

Očigledan odgovor jeste da "želi da nam uvali svoje proizvode" ali nekako verujem da je istina složenija od toga. J.Lo je inteligentna žena sa velikim iskustvom u biznisu. Teško mi je da poverujem da bi je na ovakvu grešku u koracima dovela samo puka želja da nešto proda. Pored toga, da je jednostavno rekla "moja svakodnevna nega uključuje preparate sa maslinovim uljem" i okanula se negiranja, ti isti preparati bi odleteli sa virtuelnih polica poput virtuelne alve. Ne, nije to. 

Zašto nas lažeš, Jennifer? Šta to danas zameramo J.Lo (фото 2)

Razlog mora biti ozbiljniji i dublji, dovoljno bolan i ličan da inače hladnu poslovnu glavu učini neuračunljivom. Da li je moguće da je J.Lo jednostavno nesigurna? Da ispod moćne fasade, njenog izgleda koji potire zakone prirode i za koji se ona krvnički trudi i samim tim ga potpuno zaslužuje (a ako mislite da nije tako, podredite mu svoj život koliko ona pa ću vas onda pitati) kuca srce koje se boji da prizna da nije "čudo prirode"?

Da li je ispod svega toga strah da ćemo je mi, krvoločno društvo, razapeti ako pomislimo da bilo šta na njoj nije "prirodno"?

Baš onako kako razapinjemo druge njene vršnjakinje od kojih su se neke malo zanele - poput Nicole Kidman - i kako razapinjemo i mnogo mlađe od nje poput Belle Hadid?

Možda je pravo pitanje "Zbog čega osećaš toliko bezumnu potrebu da nas lažeš, Jennifer?" iza kog bi trebalo da sledi jedan pogled u ogledalo. Njene nesigurnosti su nesigurnosti velike većine. Niko vas ne tera da kupujete to što prodaje (mene prvu baš i ne zanima) ali, hajde da joj oprostimo. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor