Pretraga

Zbog čega vam bubuljice izlaze uvek na istom mestu? Evo kako da ih se rešite

Zbog čega vam bubuljice izlaze uvek na istom mestu? Evo kako da ih se rešite

Tekst: BURO.

Malo šta može da iznervira kao bubuljica koja se stalno ponovo pojavljuje na istom mestu. Znate o čemu govorimo. Priča kreće blagim crvenilom uvek na istom mestu i onda znate šta sledi: pojavljivanje nezvanog i razgoropađenog gosta. Ne morate da se pomirite sa time. Prvo je potrebno je da ustanovite zbog čega se stalno vraća, a zatim da razlogu stanete na put. Evo kako.

#1 razlog njenog povratka leži ispod kože

Baš kao što se lava uvek nalazi ispod zemlje, a tek povremeno krene erupcija, tako i potkožne bubuljice stalno tinjaju - ali nikako da izbiju. Znate o čemu pričamo: osetite da je nešto oteklo, boli vas i crveni se ali nikad "ne sazri". Ovakve ciste nastaju kada su pore zapušene i sebum jednostavno ne može da izbije na površinu te pronalazi alternativne puteve ispod njene površine i vremenom dolazi do začepljenja i upale. Kako biste se rešili ovakve bubuljice koristite topli oblog. Toplota će učiniti da se gnoj približi površini i da se formira beli vrh bubuljice, a kada se to desi možete - konačno - upotrebiti neki topikalni tretman poput retioida da je se rešite. 

Zbog čega vam bubuljice izlaze uvek na istom mestu? Evo kako da ih se rešite (фото 1)

#2 razlog njenog povratka su hormonske prirode

Nažalost, ovakve bubuljice se stvarno vraćaju kao po nekakvom rasporedu. Sa jedne strane, podsećaju vas kad treba da dobijete i da ne zaboravite da spakujete uložak, sa druge donose dodatnu nervozu u već nervozne dane. Najčešče se javljaju na donjem delu obraza, oko brade i na vilici, ponekad čak i na vratu zato što hormoni aktiviraju lojne žlezde na tim mestima. Ukoliko ne možete da ih podnesete probajte sa topikalnim retinoidom, a u ekstremnim slučajevima i sa kontraceptivnom pilulom (uvek po preporuci i ginekologa i dermatologa, nikako na svoju ruku).  

Zbog čega vam bubuljice izlaze uvek na istom mestu? Evo kako da ih se rešite (фото 2)

#3 razlog njenog povratka su vaše loše navike

I pri tom mislimo na čistoću. Ruke su najprljaviji deo našeg tela zato što su u konstantnom kontaktu sa svim i svačim. Ukoliko njima stalno (i nesvesno) dodirujete lice to je često recept za katastrofu. Osim toga, ukoliko ste skloni bubuljicama, izuzetno je važno da vam je jastučnica uvek čisa, kao i peškir koji koristite za lice, a posebnu pažnju zaslužuje i čišćenje mobilnog telefona. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor