Zbog čega vam bubuljice izlaze uvek na istom mestu? Evo kako da ih se rešite

  23.09.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/spots_cover.jpg

  Malo šta može da iznervira kao bubuljica koja se stalno ponovo pojavljuje na istom mestu. Znate o čemu govorimo. Priča kreće blagim crvenilom uvek na istom mestu i onda znate šta sledi: pojavljivanje nezvanog i razgoropađenog gosta. Ne morate da se pomirite sa time. Prvo je potrebno je da ustanovite zbog čega se stalno vraća, a zatim da razlogu stanete na put. Evo kako.

  #1 razlog njenog povratka leži ispod kože

  Baš kao što se lava uvek nalazi ispod zemlje, a tek povremeno krene erupcija, tako i potkožne bubuljice stalno tinjaju – ali nikako da izbiju. Znate o čemu pričamo: osetite da je nešto oteklo, boli vas i crveni se ali nikad „ne sazri“. Ovakve ciste nastaju kada su pore zapušene i sebum jednostavno ne može da izbije na površinu te pronalazi alternativne puteve ispod njene površine i vremenom dolazi do začepljenja i upale. Kako biste se rešili ovakve bubuljice koristite topli oblog. Toplota će učiniti da se gnoj približi površini i da se formira beli vrh bubuljice, a kada se to desi možete – konačno – upotrebiti neki topikalni tretman poput retioida da je se rešite. 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1663945599717002.jpg

  #2 razlog njenog povratka su hormonske prirode

  Nažalost, ovakve bubuljice se stvarno vraćaju kao po nekakvom rasporedu. Sa jedne strane, podsećaju vas kad treba da dobijete i da ne zaboravite da spakujete uložak, sa druge donose dodatnu nervozu u već nervozne dane. Najčešče se javljaju na donjem delu obraza, oko brade i na vilici, ponekad čak i na vratu zato što hormoni aktiviraju lojne žlezde na tim mestima. Ukoliko ne možete da ih podnesete probajte sa topikalnim retinoidom, a u ekstremnim slučajevima i sa kontraceptivnom pilulom (uvek po preporuci i ginekologa i dermatologa, nikako na svoju ruku).  

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1663945599882452.jpg

  #3 razlog njenog povratka su vaše loše navike

  I pri tom mislimo na čistoću. Ruke su najprljaviji deo našeg tela zato što su u konstantnom kontaktu sa svim i svačim. Ukoliko njima stalno (i nesvesno) dodirujete lice to je često recept za katastrofu. Osim toga, ukoliko ste skloni bubuljicama, izuzetno je važno da vam je jastučnica uvek čisa, kao i peškir koji koristite za lice, a posebnu pažnju zaslužuje i čišćenje mobilnog telefona. 

  Saznaj više:
  Povezani članci: