Pretraga

Da li treba da negujemo kosu sirćetom? Donosimo vam najbolje proizvode

Da li treba da negujemo kosu sirćetom? Donosimo vam najbolje proizvode

Tekst: BURO.

Naše bake nisu ispirale kosu sirćetom bez veze: u njihovo vreme, kosa se prala sapunom (i to često onim koji je pravljen kod kuće) zbog kog je kosa bila umršena, porozna i bez sjaja. Sirće je bilo jedini proizvod kojim se mogao postići suprotan efekat, odnosno zdravija sjajnija kosa. Ipak, ne savetujem vam da sad odete u špajz i zgrabite prvo sirće sa police. Zašto? Zato što danas postoje mnogo bolje opcije, a to je "sirće" pravljeno posebno za upotrebu na kosi (da je ovo samo zbog mirisa, pa bi bilo dovoljno).

Da li treba da negujemo kosu sirćetom? Donosimo vam najbolje proizvode (фото 1)

Zato, bez brige, ovi preparati se zaista razlikuju od sirćeta koje ide u salatu. Radi se o složenim kombinacijama koje sadrže više od jedne vrste sirćeta ali i kondicionere, vitamine i aminokiseline. Titulu “sirće” nose što zbog toga što ga sadrže, a što zbog marketinga.

Učinak sirćeta na kosu

Sirće (u bilo kom obliku) vraća normalnu pH vrednost kosi (4,5 do 5,5 na skali od 14). Suština jeste u tome da proizvodi za njeno pranje poput šampona i sapuna (sada postoje odlične opcije, za razliku od bakinih) alkalizuju kosu, što na duge staze znači oštećenja, lomljenje vlasi i boju bez sjaja, teško raščešljavanje.

Novi proizvodi koji sadrže sirće su ili šamponi kojima je dodato upravo zbog pH vrednosti ili vinegar rinses za ispiranje kose koji takođe imaju efekat vraćanja pH u ravnotežu ali i zamenjuju balzame, maske, ulja i serume i uglavnom se ne ispiraju. Za mnoge, ovo predstavlja pojednostavljeno i efikasno rešenje.

Pored toga, upotrebom preparata sa sirćetom, produžujete vreme između pranja zato što se kosa manje masti. Jedina stvar sa kojom oni zaista ne mogu da pomognu jesu zaštita od toplote (feniranje/pegla/figaro) ili UV zračenja.

Da li treba da negujemo kosu sirćetom? Donosimo vam najbolje proizvode (фото 2)

Učinak sirćeta na kožu glave

Sirće ima efekat pilinga pošto uklanja izumrli sloj kože i regeneriše kožu, odmašćuje kožu, a pri tome i smanjuje ili eliminiše perut. 

Ovo su BURO. favoriti: neke možete nabaviti u našim prodavnicama, neke ne, ali svi su na samo jedan klik od vas.


Povezani članci

Buro 24/7 Izbor