Pretraga

Da li znate razliku između opadanja i lomljenja kose? Evo kako da popravite stvari

Da li znate razliku između opadanja i lomljenja kose? Evo kako da popravite stvari

Tekst: BURO.

To niko ne voli ali možda je vreme da malo bolje pogledamo koliko kose nam ostaje među prstima nakon pranja kose. Ono što vi mislite da je  opadanje kose zapravo može biti još jedan, mada podjednako zabrinjavajući problem - njeno lomljenje, odnosno pucanje. Pažljivo pregledajte vlasi koje su opale i da li su ti pramenovi jednake dužine. Suprotno onome što se misli, lomljenje nije isto što i opadanje kose, tako da je možda prerano da se ozbiljno brinete o ćelavosti. Dakle, kako treba da se nosite sa lomljenjem i kako se ono razlikuje od opadanja?

Da li ste na kosi predugo držali farbu koja ima blanš? Da li ste nedavno hemijski ispravljali kosu? Da li ste preterali sa ispravljanjem? Sve su ovo  pitanja koja treba da sebi postavite na putu da prevaziđete ovu (pre)dosadnu situaciju.

Da li znate razliku između opadanja i lomljenja kose? Evo kako da popravite stvari (фото 1)

znaci lomljenja kose

U proseku nam dnevno otpadne 50 - 100 vlasi i to je normalno. Znaci lomljenja su, međutim, nešto drugačiji i uočljivi. Ukoliko primetite da je kosa negde kraća, a pramenovi nešto suvlji nego inače, velike su šanse da je došlo do njihovog pucanja. Ovi znaci se, pri tom, ne moraju nužno pojaviti na krajevima, već bilo gde na dužini kose. Još jedan pokazatelj lomljenja jeste i kada vaša kosa počne da izgleda suvo. Možda ćete primetiti i male bele tačke na različitim delovima kose - što je siguran pokazatelj da se lomi ili puca zbog je oštećenja hemikalijama.

Šta je uzrok lomljenja kose

Prvo i najvažnije, obratite pažnju na svoj tip kose. Za neke tipove, posebno oni kovrdžavi, su skloniji lomljenju zbog same strukture dlake. Kovrđžava i talasasta kosa nema dovoljno svojih prirodnih ulja, a to je zapravo sasvim logično – prirodna ulja se uglavnom proizvode na koži glave, i lakše se pravilno rasporede dužinom vlasi kada su na ravnoj, glatkoj putanji, odnosno na ravnoj kosi. 

Drugi faktori, poput starenja, takođe mogu učiniti kosu krhkom.

Tu su, naravno i životne navike koje se tiču posla, sna i ishrane koje takođe mogu doprineti lomljenju. Na primer, unos dovoljno hranljivih materija kao što su cink, gvožđe i folna kiselina pomoći će vašoj kosi da raste i sprečiće lomljenje.

Korišćenje jakih hemikalija (kao što je blanš) koje utiču na sastav vaše kose, može dovesti do slabljenja i njenog lakog lomljenja.

Stilizovanje koje uključuje visoke temperature, feniranje, uvijači i pegle, takođe su jedan od vodećih uzroka lomljenja jer isušuju kosu od prirodnih ulja.

Da li znate razliku između opadanja i lomljenja kose? Evo kako da popravite stvari (фото 2)

Kako sprečiti lomljenje?

Dobra vest: ako vam kosa lako puca, postoji nekoliko efikasnih stvari koje možete učiniti da prestane, koje ćete odabrati zavisi od uzroka.

Obratite pažnju na hidrataciju. U većini slučajeva, lomljenje se dešava zbog toga što je kosa lišena prirodnih ulja i proteina. Osim upotrebe maski za kosu, pijte više vode i jedite više hrane bogate proteinima poput jaja i spanaća.

Šišanje jednom u 4-6 nedelja će vam dodatno pomoći zato što ono sprečava da kosa postane preteška, uklanja sve osušene vrhove.

Izbegavajte agresivne tretmane - ne samo hemijske, poput blanša - već i one svakodnevne. Češljajte i perite kosu šamponom nežno ali temeljno i izbegavajte korišćenje vrele vode ili da zatezanje kose različitim gumicama. U svakom slučaju, investirajte u šampone, kreme i serume za jačanje, iz tzv bonding kategorije. 

Ako je vaš problem loša ishrana, suplementi odgovarajućih vitamina mogu biti od pomoći. Postoji nekoliko ključnih vitamina i minerala koji bi trebalo da budu na vašem radaru kada je zdravlje kose u pitanju: vitamini B, D i feritin. Najpoznatiji vitamin za zdrav rast kose jeste vitamin B poznat i kao biotin, ali važno je da se konsultujete sa lekarom i proverite da li vam on zaista nedostaje - što se zapravo dešava prilično retko - jer prekomeran unos biotina može dovesti do drugih problema, uključujući akne.

Ukoliko je lomljiva kosa vaš problem, isprobajte neki od BURO. favorita za negu.

Da li znate razliku između opadanja i lomljenja kose? Evo kako da popravite stvari (фото 4)

PRODIGIO REGENERATING HAIR SUPPLEMENT, ROSSANO FERRETTI (DOSTUPNO U SALONU)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor