Pretraga

Kako da pobedite kišu i sačuvate frizuru sa kojom ste izašli iz kuće

Kako da pobedite kišu i sačuvate frizuru sa kojom ste izašli iz kuće

Tekst: BURO.

Čim dođu prvi tmurni dani i osetimo prve kapi kiše, za jedan deo nas počinje ozbijna borba koja se neretko završava tako što kosu zaližemo u punđu bez mogućnosti za pomilovanje. Oni koje ovaj problem ne dotiče su, realno, srećnici ali ni za nas nije sve izgubljeno ako znamo kako i čime treba da tretiramo kosu. Ovo su osnovni koraci da sačuvate kosu od vlage (i uništavanja frizure). Nema na čemu.

pružite kosi hidrataciju

Slaba, oštećena i suva kosa uvek reaguje na vlagu u vazduhu zato što je porozna pa je jednostavno upija. Ovo znači da je prvi korak u borbi protiv naelektrisane kose intenzivna hidratacija. Odaberite šampon koji ne isušuje i hidrira vlas, a zatim nakon pranja i nege, nanesite i neki proizvod na bazi ulja koji se ne ispira. 

NEMOJTE PRATI KOSU SVAKI DAN

Prečesto pranje ne samo da će isušiti kožu glave već i samu vlas, a rezultat je krta slaba kosa. Nemojte prati kosu više od 3 do 4 puta nedeljno, a ako to zaista nije izvodljivo pređite na izuzetno blage šampone koji su podobni za svakodnevnu upotrebu.

SUŠITE KOSU PEŠKIROM OD MIKROFIBERA

Peškir od mikrofibera je zaista potreban svima čija kosa "poludi" na vlagu, a danas možete nabaviti ne samo peškire već i specijalne turbane. Obični peškiri od pamučnog frotira ili vlakana bambusa mogu oštetiti kosu pogotovo ukoliko je suva i krta, dok mikrofiber upija vlagu ali ne utiče na kutikulu vlasi i ostavlja je zatvorenom.

KORISTITE INTENZIVNE MASKE

Za kosu koja jako reaguje na vlagu u vazduhu stavljanje maske na gotovo celu dužinu, a ne samo na krajeve jeste prihvtaljivo (ali koren izbegavajte) pogotovo u ovo doba godine. Ove maske će najhraniti i zaštiti dlaku tako da manje reaguje na spoljne faktore, a uglavnom sadrže sastojke poput ulja argana, makadmanije i šea butera koje sprečavaju da se kosa isuši. 

NOSITE ANTI-FRIZZ PROIZVODE SA SOBOM

Ukoliko se pribojavate neprijatnih iznenađenja (i živite u strahu od kiše koja može da vas uhvati negde usput) najbolje je da sa sobom u torbi uvek nositi mini-pakovanje nekog proizvoda koji vam pomaže da kosu držite pod kontrolom. Svako zna šta mu u praksi najviše odgovara, a to može biti ulje, krema ili serum. Tako, ukoliko je potrebno, uvek možete ponovo naneti još jedan sloj anti-frizz preparata. ovo se posebno odnosi na kovrdžavu kosu pošto ćete na ovaj način zaštiti svoje lokne i održati im definisanost.

KORISTITE ODGOVARAJUĆU ČETKU

Da budemo precizni, ovo se odnosi na prirodno glatku kosu, nikako na kovrdžavu koju je bolje da ne četkate. Ipak, ukoliko vam tip kose ovo dozvoljava, velikom četkom sa prirodnim ili silikonskim zupcima pravilno ćete rasporediti sebum sa korena kose po celoj njenoj dužini i tako preko nje praktično formirati zaštitni film.

Kako da pobedite kišu i sačuvate frizuru sa kojom ste izašli iz kuće (фото 9)

CHRISTOPHE ROBIN (SEPHORA)

ŠIŠAJTE SE REDOVNO

Neki ovo smatraju vrlo nepopularnom merom ali zaista, redovno šišanje održava krajeve (i celu kosu) u optimalnom stanju. Upravo su oštećeni delovi kose ti koji prvi počnu da reaguju na vlagu i postanu frizzy

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor