5 stvari koje treba da znate o ceramidima

04.10.2022.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/10/ceramidi_cover.gif

Sa promenom godišnjeg doba, vreme je i za promene u rutini nege koje vrlo često podrazumevaju i ponovno uvođenje aktivnih sastojaka koji lako mogu iziritirati kožu. Zato je očuvanje njene zaštitne barijere posebno važno, upoznajte sastojak koji će uraditi upravo to.


 

ŠTA SU CERAMIDI?


 

Da skratimo priču, ceramidi su vrsta lipida i čine važnu komponentnu hidrolipidnog omotača naše kože. Upravo taj omotač štiti je od preteranog gubitka vlage i isušivanja, kao i od agresivnih spoljnih uticaja. 

 

 

Kako starimo, tako se smanjuje količina ceramida koja se u koži nalazi što dovodi do slabljenja njene zaštitne barijere. Zaštitni omotač kože može se oštetiti i iz drugih razloga, a to su preterano i agresivno čišćenje, promene u temperaturi, suv vazduh, hronična izloženost stresu raznih vrsta, neadekvatna ishrana. Kada do oštećenja dođe, koža postaje osetljiva i sklona iritacijama, suva itd, rečju ranjiva. Rešenje problema? Kozmetika koja sadrži ceramide.

 


 

KOJI KOZMETIČKI PROIZVODI MOGU SADRŽATI CERAMIDE?


 

Praktično svi – kreme, serumi, maske za lice, kreme i buteri za telo, šamponi namenjeni osetjivom vlasištu. Mogu ih sadržati i čistači (gelovi i pene) kojima se često dodaju kako bi se koža omekšala i smanjio osećaj zatezanja nakon pranja. 

 


 

KAKO „RADI“ OVA KOZMETIKA?


 

Proizvodi koji sadrže ceramide obnavljaju zaštitnu barijeru kože i vraćaju joj sposobnost zadržavanja vlage što znači da sprečavaju perutanje i ljuspanje, vraćaju joj sjaj i ublažavaju bore nastale zbog suvoće. Ceramidi su izuzetno korisni za kožu sklonu iritacijama ali i za upotrebu uz jake aktivne sastojke poput retinoida i jačih koncentracija kiselina.

 


 

KOME ODGOVARA KOZMETIKA SA CERAMIDIMA


 

Dermatolozi i kozmetičari obično preporučuju preparate sa ceramidima osobama sa suvom kožom, osobama izloženim ekstremnoj hladnoći ili i onima koji imaju probleme poput atopijskog dermatitisa. Mogu ih koristiti i osobe sa masnijom ali dehiriranom kožom, pod uslovom da se radi o nekomedogenim proizvodima lakše teksture.

 


 

ŠTA JOŠ TREBA DA ZNATE O CERAMIDIMA


 

Na primer, to da ceramidi mogu da se koriste u kombinaciji sa svim drgim kozmetičkim sastojcima i da ne moraju da razblažuju (kao što je to nekad potrebno za kiseline ili retinoide). Oni ne izazivaju alergije i nemaju neželjene nuspojave, te ne čine kožu fotosenzitivnom što znači da se bez bojazni mogu koristiti tokom cele godine.

 

 

BURO. izbor

Saznaj više:
Povezani članci: