8 koraka za savršen manikir kod kuće

  24.03.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/manikirkodkuce_cover.jpg

  Ne znam kako kod vas stoje stvari ali onaj GIF sa crnom mačkom koja turpija nokte – to je moja spirit animal. Pitajte samo po BURO. redakciji: uvek imam rezervnu turpiju (koju možda i previše koristim) i najbolje makazice – koje više nemaju da se kupe i koje dajem samo posebnim ljudima i zato, Đačiču, osećaj se posebno! – a imam i tendenciju da gomilam kreme za ruke. Hvata me panika ako nemam drvene štapiće za guranje zanoktica, a čak i kada stavljam gel lak, kod kuće imam selekciju svojih omiljenih boja jer, eto, trebaju mi za duševni mir. Jasno vam ja sa kim imate posla.

  Jasno vam je onda i da imam mišljenje po pitanju toga kako se radi manikir (i profi, ne samo ovaj kod kuće, ali to je druga priča). Iskreno, mislim da je svako u stanju da ga uradi više nego pristojno, sa izuzetkom mazanja laka. Za savršeno namazanu boju zaista morate imati mirnu ruku i sposobnost da povučete ravnu liniju, ali to je problem koji se lako rešava – jednostavno koristite providne ili poluprovidne nijanse kada ste sami svoj majstor i neće biti problema. Dakle:

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585045975562976.jpg

  1. Očistite nokte skidačem laka bez acetona

  Uvek je bolji od acetona iako mu ponekad treba malo više vremena da potpuno ukloni boju i tragove podloge ispod nje (nikad ne mažite jače boje bez podloge, molim vas). Čak i ako nemate lak, nemojte preskakati ovaj korak zato što je najbolji za uklanjanje prljavštine i masnoća sa nokatne ploče koja treba da bude čista.

  2. Skratite nokte ili ih samo oblikujte

  Ako menjate boju na svakih nekoliko dana, naravno da nokte nećete seći svaki put. Lično, ja ih skraćujem grickalicom na svakih desetak dana, turpijam po potrebi između. Više volim grickalicu zato što “čistije seče” i ne savija nokat kao neke makazice. Blagu turpiju treba koristiti samo u jednom smeru, nikako levo-desno poput testere, ne zaboravite da nokti zahtevaju malo nežnosti. Pored toga, probajte da je držite malo ispod nokta. Ukoliko ih polirate, molim vas ne koristite one najgrublje površine obeležene sa „1 ili 2“ koje su namenjene uklanjanju neravnina. Znam da se dobija glatka površina ali ovo oštećuje nokatnu ploču i čini je podložnijom kako gljivičnim oboljenjima tako i listanju. Sasvim je dosta ako ivice i površinu nokta blago pređete delovima “3 i 4”.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585046068366929.jpg

  3. Pogurajte zanoktice

  Da, hvata me panika ako nemam drvene štapiće ali imam i jedan metalni, za svaki slučaj. E sad, ovde imam sledeće pravilo: pokožica se blago gura unazad svaki dan posle tuširanja/kupanja da li štapićem ili jednostavno peškirom i odgovorno tvrdim da je to najbolji način da nikad ne postane problematična. Verujte mi, sekla sam je godinama. Ukoliko se baš pojavi neko zadebljanje ili prava zanoktica, odsecite ih ali samo onoliko koliko mora. U toku samog manikira, ruke n.e.p.o.t.a.p.a.j.t.e. Topla voda nokat čini krtim, na sličan način kao i kosu i zato se nokti ne smeju turpijati nakon što su bili u vodi. Kada je manikir u pitanju, na kutikule nanesite gel ili sredstvo za uklanjanje zanoktica, sačekajte propisano vreme i pogurajte ih. Ukoliko me poslušate i svaki dan ih samo malo potisnete peškirom, nećete ni imati bog zna šta da uklanjate.

  4. Eksfolijacija

  Ovo je trenutak za piling šaka i ruku, sve do laktova ako može. Nakon što ste izmasirali šake i ruke i isprali piling, ponovo uzmite drvene štapiće u ruke i očistite sve ostatke ispod noktiju i oko zanoktica. Kremu nanesite samo na nadlanicu i ostatak ruke koji ste tretirali, a nikako na nokte – važno je da lak ide na suvu i neumašćenu nokatnu ploču i zanoktice.

  5. Nanesite podlogu

  Uvek nanesite podlogu – zvučim kao pokvarena ploča, znam. Ona je bitna iz tri razloga: prvi je da će sprečiti da lak oboji nokat što se vrlo često dešava sa intenzivnim bojama, učiniće nokat glatkijim pa će se boja bolje nanositi (posebno na ivicama) i, treće, učiniće da lak duže traje.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585045975723068.jpg

  6. Nanesite boju (ako želite, naravno)

  Ako se odlučite da želite boju, dva sloja su obavezna. Prvi sloj treba da bude konzistentan ali tanak, ako stavite previše laka bolje skinite i počnite ponovo inače se nikada neće osušiti. Oblik u kom mažete nokat takođe treba da se izvuče u prvom sloju. Drugi služi da se boja intenzivira (opet, tanje je uvek bolje) i malo doda na sam vrh nokta sa kog se najlakše kasnije skida. Ne prelazite više puta preko istog dela, svedite poteze na minimum. Između prvog i drugog sloja sačekajte bar dva minuta. Ukoliko ste umazali prste ili okolinu nokta, uklonite fleke pre završnog zaštitnog providnog laka. Lično, najviše volim da sitne brljotine skinem čačkalicom – ali ja zaista imam preciznu ruku. “Olovke” sa skidačima posebno namenjene ovom koraku su odlična opcija.

  7. Nanesite završni sloj

  Bilo da se radi o završnici za brzo sušenje ili za dugotrajnost, ovo je obavezan korak. Čak i ako niste stavili nikakvu boju već samo bazu, i onda treba da stavite zaštitni sloj. Imam odlično iskustvo sa novom generacijom gel-lak top coat lakova koji su se na tržištu pojavili pre nekoliko godina i sada ih možete kupiti po svim cenama od Chanela do Seche Vive (oba su jako dobra). Ne birinite se, svi su gušće teksture ali nemojte štedeti pa onda na miru sačekajte da se dobro osuše, kako vam sav ostali trud ne bi otišao uzalud.

  8. Ulje za zanoktice ili krema

  Naravno, ali tek nakon što su se nokti dobro osušili. Obično im dam petnaestak minuta (iako svi prozvođači tvrde da je to previše), a zatim nanesem ulje za zanoktice i umasiram ga. Preko, po potrebi još malo kreme – ovih dana i više nego inače.


  New le Vernis 152, Lancôme
  Saznaj više:
  Povezani članci: