Dermatolog odgovara na pet najguglovanijih pitanja o nezi kože

06.09.2019.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/09/vichy_cover_update.jpg

Hidratacija je jedno od najvažnijiih

Retko ko ume da se odupre Google pretraživaču, čak i kada to ne želimo da priznamo. Scenario vam je sigurno poznat: čini nam se da su nam svi odgovori na dohvat ruke ali vrlo često samo naiđemo na veću zbrku nego onu iz koje smo krenuli u istraživanje pošto je vrlo teško odvojiti bitno od nebitnog, informaciju od znanja. Toj vrtešci nema kraja, a kada konačno spustimo ekran, nismo ništa pametniji. Zato smo istražili koja pitanja o nezi kože vas najviše interesuju i pronašli pravog stručnjaka da na njih odgovori. Dr Marijana Krstičević, dermatolog, posebno za BURO. daje jednostavne lake i razumljive odgovore na najčešće nedoumice u vezi sa negom kože i poneku svoju preporuku.

Kako stres utiče na kožu?

1

Stres je jedan od naših najvećih neprijatelja, i fizički i mentalno. Koža, kao najveći organ našeg tela, ne ume da pravi razliku između različitih tipova stresa. Što se duže nalazite pod stresom on će uzeti veći danak na vašoj koži. Osim emotivnog stresa, postoje i mnogi spoljni faktori koji “napadaju” kožu, a kojima smo svakodnevno izloženi. Tužna istina je da nas vrebaju sa svih strana, pogotovo ako živimo u urbanoj sredini i da na kožu loše utiču na više načina. Stres može biti okidač za upalne procese i na licu rezultirati aknama, psorijazom, ekcemom, dermatitisom itd. Isto tako, upale mogu kožu učiniti hipesenzitivnom. Pored toga, stres izaziva dehidrataciju. Ovo ne treba brkati sa time da li neko ima suvu kožu ili ne, svi tipovi kože mogu biti dehidrirani. Prekomerno lučenje sebuma takođe može biti posledica stresa. Važno je napomenuti da, iako je stres glavna zvezda u pogoršanju svih ovih stanja kože, on uglavnom nije jedini krivac za njihovo nastajanje.

 

Koji spoljni faktori su najveći izazvači stresa za kožu?

2

Ima ih više i čine kompleksnu celinu. U spoljne agresore koji imaju loš uticaj na kožu prvenstveno spadaju UV zračenje koje izaziva oksidativni stres, smog i zagađenje iz vazduha posebno u obliku štetnih gasova. Oni su najčešći uzroci prevremenog starenja kože i u bliskoj su vezi sa nejednakim tonom kože i pojavom bora. Prema novijim istraživanjima, oko 90% svetske populacije je izloženo opasnom nivou zagađenja zbog izduvnih gasova. Nedostatak sna takođe spada u ovu grupu, kao i pušenje, običnih ili elektronskih cigareta koje, iako ne proizvode dim, ipak proizvode paru u kojoj se nalazi nikotin. Dakle, pušenje izaziva štetu izazvanu slobodnim radikalima kao i svi drugi spoljni faktori. Poslednja na spisku, ali jednako važna, je nepravilna ishrana. Ne zaboravite da je hrana naše gorivo i najvažniji izvor vitamina, minerala, amino kiselina i antoksidansa koje su našoj koži preko potrebni i da na nju možemo da utičemo mnogo lakše nego na nivo zagađenja vazduha u neposrednom okruženju, na primer.

Koliko god želeli savršenu kožu, eliminisati sve spoljne faktore iz života je apsolutno nerealno. Najvažnije je težiti ka realnom balansu i uspostaviti ga. Najbolji način da se suprotstavimo spoljnim agresorima zajedno je da ih, kad god je to moguće, držimo pod kontrolom pravilnom ishranom bogatom antioskidansima ali i da koristimo topikalne proizvode – one koji se nanose na kožu – koji će pomoći obnavljanje prirodne barijere kože, hidrirati je i zaštiti.

 

Kako sunce utiče na kožu?

3

Koža ima neverovatnu sposobnost da nas zaštiti od toplote, dehidratacije, bolesti i drugih štetnih faktora oko nas, a da bi obavljala svoju funkciju, svaka njena ćelija sluša “kontrolni centar” – svoju DNK – koja joj govori šta treba da radi. DNK nosi gene po kojima se stvaraju različiti “radni” molekuli, kao što su proteini, i koji imaju različite funkcije. Kad je koža mlada i zdrava ovaj proces se obavlja bez zastoja i sve fukcioniše kao “po planu”. Nažalost, UV zraci oštećuju i DNK i “radne” proteine. Kada se to desi, stvaraju se proteini koji ne obavljaju svoj posao i razultat su znaci koje obično povezujemo sa starenjem kože: neujednačen ton, bore, opuštena koža, vidljivi kapilari i, uopšteno, loš izgled kože. Ukoliko je šteta na DNK dovoljno velika u najozbiljnijim slučajevima dolazi i do oboljenja kao što su tumori. Potrebno je kožu štititi od obe vrste UV zračenja zato što šteta izazvana UVA zracima ima veću ulogu u starenju kože ali manju u nastanku kancera, a šteta izazvana UVB zracima obratno – veću u nastanku raka kože, a manju u njenom starenju. UVA zraci su praktično fabrika slobodnih radikala koji u koži izazivaju takozvani oksidativni stres protiv koga se borimo antioksidansima, kako u ishrani tako i topikalno. Šteta izazvana UV zracima je vidljiva kao fotostarenje: gubitak tonusa, fleke od sunca i mestičav ton kože, nastanak bora. Izuzetno je važno blokirati obe vrste UV zraka kremama sa zaštitinim faktorom kao i pomoći koži da se izbori sa oksidativnim stresom topikalnim preparatima.

 

Šta je hijaluronska kiselina i zašto je važna za hidrataciju?

4

Hijaluronska kiselina je zlatno čeljade svih preparata za hidrataciju zbog svoje sposobnosti da vezuje vodu – 1000 puta više od svoje sopstvene težine. Pored toga, ona se već nalazi u našem telu pa je mogućnost za iritaciju minimalna i osećaj hidratacije koji daje koži je potpuno prirodan. Povećanjem nivoa vode u koži, ona “pegla” manje bore nastale zbog dehiratacije i smanjuje izgled dubljih bora. Osim toga što vezuje vlagu, ona sprečava i njeno isparavanje. Nažalost, nivo hijaluronske kiseline se smanjuje kako starimo, i to već posle dvadeset i pete, i zato je ona jedna od osnova anti aging režima nege. Vrlo dobro se kombinuje sa većinom drugih aktivnih sastojaka kao što su retinol, vitamini i pilinzi, sa izuzekom glikolne kiseline koja je neutrališe. Hijaluronska kiselina ima relativno kratak biološki život u koži i zbog toga je treba nanositi dva puta na dan, kao deo jutarnje i večernje nege, idealno u formi seruma, posle čišćenja, a pre ostalih preparata za negu. Svakodnevna upotreba hidratacijskog boostera poput Vichy Minéral 89 koji sadrži hijaluronsku kiselinu prirodnog porekla i mineralizovanu Vichy termalnu vodu će značajno uticati na nivo hidratacije i tonus kože lica.

 

Kako optimalno hidrirati i zaštititi kožu na dnevnom nivou?

5

Pored zdrave ishrane i optimalnog unosa vode, koži je vrlo dobrodošla i spoljna pomoć. Jedan od najefikasnijih načina da joj to obezbedimo je upotreba boostera sa hijaluronskom kiselinom poput dnevnog hidratacijskog boostera Vichy Minéral 89. Ovaj brzoupijajući serum duguje svoje ime činjenici da sadrži 89% Vichy mineralizovane termalne vode koja koži pruža 15 esencijalnih minerala koji ojačavaju prirodnu barijeru kože i čine je otpornijom na faktore stresa poput zagađenja i umora. Drugi ključni sastojak je sodijum hijaluronat, so hijaluronske kiseline koja, kao što znate, upija i zadržava veliku količinu vode, vraća koži volumen time što sprečava površinski gubitak vode vezan za izlaganje UV zracima, suvom vazduhu i drugim spoljnim izvorima stresa koji se vezuju za dehidriranu kožu. Njegova laka tekstura bez ulja i dodatih parfema lako se nanosi prstima na čistu kožu, brzo upija i pruža optimalnu hidrataciju i zaštitu od spoljnih agresora.

 

Saznaj više:
Povezani članci: