Dermatolozi su zadovoljnim ovim trendom nege kože na TikToku

  20.09.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/skin_cover.jpg

  Ruku na srce, TikTok ume da bude poprilično zastrašujuće mesto za sakupljanje saveta za negu kože, ali nekad nas sve kolektivno ogreje sunce, pa se desi da neki smisleni trend koji podržavaju stručnjaci postane viralan.

  Upravo to se desilo sa novim konceptom po imenu skin cycling. Ok, možda smo malo pretarali sa ovim “novo” pošto se zapravo radi o zdravoj logici koju mnogi primenjuju kada je upotreba jakih aktivnih sastojaka u pitanju. Ipak, samo ime i neka osnovna pravila, nedavno je ustanovila američka dermatološkinja, osnivačica Dr. Whitney Bowe Beauty. Ona je smislila jednostavna pravila da se reši problem toga što ljudi odjednom jako puno znaju o nezi kože ali većini koža izgleda gore nego ikad pošto padaju u zamku “više je više” pristupa nezi – na šta koža odgovara poprilično burno – i ljuto.

  @drwhitneybowe Skin cycling for beginners: how to get started. And how to layer with Bowe Glowe #skincycling #thatboweglow #dermatologist #skintok ♬ original sound - Dr. Whitney Bowe

  Šta su benefiti skin cycling-a

  Ovaj pristup zna da bude izuzetno efikasan zato što koži daje vremena da se obnovi između upotrebe aktivnih sastojaka/tretmana.

  Tonici i serumi za eksfolijaciju, kao i retinoidi su učinkoviti i veoma korisni u rešavanju mnogih problema kože ali ona nekad za njih plaća visoku cenu u vidu iritacije koja može nastati iz više razloga, bilo da se radi o osetljivosti same kože bilo da je reč o preteranoj upotrebi sastojaka. Baš kao što vam je posle treninga u teretani potreban odmor da bi se mišići obnovili, vrlo je lako preterati i sa negom.

  Kako se radi skin cycling

  Jednostavno ponavljajte ovaj četvorodnevni ciklus:

  Noć 1

  Namenjena je eksfolijaciji.

  Prvo temeljno očistite lice i nežno ga osušite (bez trljanja peškirom, molimo vas). Dr Bowe preporučuje upotrebu hemijskih eksfolijanata poput seruma sa kiselinama (prema stanju kože), nikako mehaničke pilinge sa grubim česticama. Blago peckanje je ok, ali bol i trenutna inflamacija su znak da nešto nije u redu i da odmah treba da operete lice. Nakon seruma se nanosi hidratantna krema.

  Noć 2

  Namenjena je retinoidima.

  Radi se – to već i ptice na grani znaju – o najmoćnijem sastojku za obnavljanje kože, izbeljivanje hiperpigmentacija, ublažavanje bora i boostovanja proizvodnje kolagena.

  Nakon temeljnog čišćenja, osušite potpuno lice i nanesite retinoid (količina veličine zrna graška je dovoljna). Ukoliko ga niste koristili ranije ili imate osetljivu kožu, nansite tanak sloj obične hidratantne kreme na najosetljivije delove lica, vrat i dekolte pre retinoida, a zatim nokon što se retinoid potpuno upije i preko njega – ova “sendvič” tehnika ublažiće iritacije.

  Noć 3 i 4

  Očistite lice i nanesite serum i kremu za hidrataciju koji ne sadrže sastojke koje ste koristili prve i druge noći. Birajte proizvode koji sadrže sastojke koji ne iritiraju kožu već ojačavaju njenu prirodnu zaštitnu barijeru, kao što su hijaluronska kiselina, peptidi, glicerin, ceramidi i peptidi. Slobodno ih nanesite na blago vlažnu kožu pošto to pojačava njihovu apsorpciju.

  @drwhitneybowe #duet with @Dr. Lindsey, MD #Duet Love seeing derms I deeply respect supporting #skincycling ?????? #thatboweglow #drwhitneybowebeauty #dermatologist ♬ Beat Automotivo Tan Tan Tan Viral - WZ Beat

  Da li postoje neželjeni efekti ovakve rutine

  Svako može da je isproba ali aktivni sastojci – poput kiselina koje koristite – treba da budu odabrani tako da odgovaraju vašoj koži. U suprotnom možete naići na probleme. Pored toga, upotreba SPF-a je obavezna kada se koriste kiseline i retinoidi.

  Saznaj više:
  Povezani članci: