Istina o silikonima u kozmetici: neprijatelji ili ne

  24.01.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/silikon-cover-update.gif

  Da se ne lažemo, ako ne živite kao isposnik, sve su šanse da svoju kosu na (često) dnevnom nivou stilizujete, fenirate, peglate, prskate lakovima, mažete uljima, zalizujete ili raščupavate, o farbanju da ni ne govorimo. I sigurna sam da ne želite da se odreknete svega toga koliko god znali da toplota i grube hemikalije štete kosi. I to je sasvim u redu. Sećam se kada sam se prvi put u Engleskoj dokopala jednog tada kultnog seruma (koji će iz zahvalnosti i prohujale ljubavi ostati neimenovan). Kupila sam nekoliko bočica i donela ga nazad, a zatim nastavila da maltretiram sve koji su putovali, i staro i mlado. Pre toga, u svojih tada petnaest godina nisam nikada videle ili probala nešto što je na moju gustu suvu i kovrdžavu kosu imalo tako transformišući efekat: silikon. Istina, nije baš bio jednostavan za koristiti: dve kapi previše bi kosu pretvorile u zamašćenu masu kroz koju četka jedva prolazi, morao je da sa nanosi na kosu koja bukvalno kaplje pa je sušenje bilo komplikovanije nego inače… Ali, nema veze, sve sam trpela i bila srećna. Dugo mi je trebalo da probam nešto drugo, a još duže da shvatim da je silkon koji sam smatrala najgenijalnijim dodatkom ikada i obilato koristila na kosi, odgovoran za to što je postajala sve gora. Ruku na srce, dotični serum tada jeste bio revolucionaran i ja ga i dalje poštujem zbog pomeranja granica, a i alternativa baš i nije bilo, pogotovo u vidu clean brendova. Bilo kako bilo, sada znamo da je život bez silikona bolji (nikog ne gađam!).

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579884660286287-1.gif

   

  Silikon je efikasan sastojak koji se često koristi u proizvodima za kosu zato što je čini glatkom i sjajnom i pomaže u njenom ispravljanju. Ima ih jako mnogo, a prepoznaćete ih tako što im se imena obično završavaju nastavkom “cone”. Najpoznatiji je, verovatno, dimetikon (dimethicone).

   

   

  Silikoni u proizvodima za kosu

   

   

  Na prvu loptu, silikon kosu čini lakšom za raščešljavanje i sjajnom. Ipak, treba imati na umu da je on skoro pa guma i/ili plastika i da se koristi kao zaštita od vode i vazduha. Istina jeste da daje sjaj, ali to nije sjaj koji zaista želimo zato što je kao površinski sloj plastike. Ono što vam treba je sjajna zdrava dlaka koja je propisno hidrirana, a ne “lak” preko nje. Pošto se teško ispira sa kose, silikon se na njoj taloži (tzv build up) i vremenom je otežava i postaje magnet za prljavštinu. U suštini, ok je na nekoliko dana ali ga zatim treba temeljno oprati iz kose, posebnim šamponima za intenzivno čišćenje. Dimetikon se, na primer, ne rastvara u vodi pa se mora koristiti šampon sa sulfatima ako želite da ga isperete. Pored toga silikon, stvarajući zaštitnu barijeru oko dlake, sprečava da u nju prodru dobre materije iz drugih proizvoda koje koristite, uključujući i hidratantne sastojke pa kosa postaje krta i lomljiva. Ovo posebno važi za kovrdžavu kosu kojoj su silikoni, na duge staze, najveći neprijatelj.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579884602265606-1.gif

   

  Silikoni u proizvodima za negu kože

   

   

  Jedno od glavnih osobina silikona je da savršeno maskira bore, zaglađuje kožu i daje trenutni lifting efekat. Proizvodi koji ga sadrže se ne preporučuju masnoj ili koži sklonoj upalama zato što stvaraju film preko kože koje sprečava izlučivanje i uklanjanje izumrlih površinskih ćelija. Silikon, sam po sebi, nema nikakvo negujuće svojstvo ali pomaže koži da zadrži vlagu pa je pogodan za suve tipove, pod uslovom da se radi o hidrofilnim vrstama silikona.

  Proizvodi sa silikonima se mogu koristiti na koži pod uslovom da se ona redovno dubinski čisti.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579884602205707-1.gif

   

  Silikoni i šminka

   

   

  Prajmer koji sadrži silikone zaista zaglađuje površinu kože i ispunjava neravnine na njoj. Shodno tome i tečni puder koji ga sadrži čini da koža izgleda kao baršun, maskara ravnomerno obavija svaku trepavicu, a ruž se lako nanosi i daje ujednačenu i postojanu boju. Šminka koja sadrži silikone je homogenija, otpornija, boljih boja, lakše se nanosi na lice. Pored toga, ona zaista štiti kožu od spoljnih uticaja i dugotrajnija je. Nažalost, ovi benefiti ostaju samo na površini. Ako tečni puder obogaćen vitaminima i drugim negujućim sastojcima nanesete preko silikonskog prajmera, oni ne mogu da stignu do kože. Silikonski zaštitini film preko kože može i da pospeši razmnožavanje bakterija i dovede do akni i drugih upala. Suva kože može početi da vas zateže.

  Naravno, možete ih koristiti pod uslovom da kožu dubinski čistite ili u posebnim prilikama (pogotovo prajmere).

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: