Izbegnite posekotine od brijanja uz ove jednostavne savete

  19.06.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/brijanje_cover.jpg

  Iz meni nepoznatog razloga ova tema – brijanje – i muke koje sa njim idu, žene gotovo po pravilu pokreću leti. Realno, ovo nije sezonska stvar, zar ne? Čarape i farmerke, na primer, znaju dosta da pogoršaju situaciju ali fokus se na ovo pitanje pomera tek kada grane sunce koje, ne gubimo nadu, tek što nije.

  Najveći problem depilacije tela brijačem jesu sitne posekotine koje ne nastaju zato što je neko nevešt sa samim brijačem, već zbog uraslih dlačica koje ostaju ispod kože i čine je neravnom. U momentu kada preko njih pređe oštrica stvara se ranica koja, osim što je neprijatna, lako može i da se upali. Ovo se najčešće dešava na mestima prevoja, posebno gde je koža tanja, a sama dlaka deblja poput prepona ili pazuha. Tip dlake i kože takođe igraju ulogu – niko nije rekao da je raspodela pravedna – pa se tamniji tipovi kože više susreću sa ovim problemom. Urasle dlačice praktično rastu u krug ispod kože umesto da izađu na njenu površinu i mogu trajati i do dve nedelje što znači i da brijanje postaje neprijatan fest igara bez granica.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592662805090818.jpg

  Protiv tipa kože i dlake ne možemo ništa ali daleko smo od bespomoćnog. Možda vam se čini da ovde nema nikakve mudrosti ali postoje koraci koje bez ostatka treba da pratite – napraviće veliku razliku.

  1. Koristite brijač sa više oštrica

  Idealno tri ili četiri oštrice, sa zglobom koji omogućava da one prate krivine na telu. Realno, muški brijači su vrlo često superiorni pošto su namenjeni upotrebi na licu. Dobićete maksimalnu preciznost uz minimalnu iritaciju.

  2. Koristite oštar brijač

  Ukoliko se ne sećate kada ste ga promenili, sigurno je vreme da ga bacite. Tupa oštrica je nešto najgore što možete da uradite koži i zato je najvažnije je redovno menjate. Nemojte se bojati, precizna oštrica je mnogo manji rizik od posekotina.

  3. Držite brijač na suvom

  Znam da je najjednostavnije držati ga u tuš-kabini ili na rubu kade ali ovo je siguran način da na brijaču „procvetaju“ bakterije i gljivice zbog vlage i toplote. Njih nipošto ne želite blizu bilo kakve posekotine, zar ne? Zato, nakon upotrebe brijač osušite i sklonite na suvo mesto.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592662805161784.jpg

  4. Omekšajte kožu i dlačice

  Topla voda, sapun ili pena za brijanje (opet, ne libite se da pozajmite iz muškog asortimana) su neophodni ako želite da izbegnete iritacije. Još jedan način jeste da vlažnu kožu namažete uljem umesto penom ili sapunom.

  5. Pazite na smer

  Učili su nas da uvek brijač treba da ide u smeru suprotnom od dlake ali ukoliko imate kožu sklonu iritacijama, sigurnije je da promenite smer. Pored toga, obratite pažnju da se smer menja na različitim delovima tela.

  6. Pažljivo sa eksfolijacijom

  Samo brijanje je eksfolijacije zato što skida površinski sloj kože. Nemojte maltretirati kožu dodatno grubim pilinzima i pokretima, posebno ne onim danima kada se brijete. Suvo četkanje ne bi trebalo da napravi problem.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592662805127418.jpg

  7. Nega

  Koristite proizvode namenjene za sprečavanje urastanja dlaka i upale koji sadrže sastojke poput glikolne i acetalsalicilne kiseline. Oni će ukloniti naslage izumrlih ćeija sa kože, sprečiti zapušavanje pora pa posledično i urastanje. Losioni koji spadaju u grupu astringenata takođe se mogu koristiti neposredno posle brijanja ukoliko ste zakačili neku od uraslih dlačica.

  Nemojte koristiti klasične dezodoranse neposredno posle brijanja ukoliko imate osetljivu kožu ili posekotine.

  8. A šta ukoliko ih već imate?

  Kao prvo: nemojte se brijati neko vreme i dajte koži vremena da se zaceli. Preko posekotina možete naneti topikalni antibiotik ili topikalni kortikosteroid – uvek i isključivo prateći uputstva. Uz njihovu pomoć ćete sprečiti infekciju, a sledeći korak su preparati koji imaju umirujuće i regenerativno dejstvo poput onih na bazi pantenola i aloje.

  Saznaj više:
  Povezani članci: