Leto je na vratima, a mi vam donosimo sve što treba da znate o tretmanima lipolize

  26.05.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/lipoliza_cover.jpg

  Projekat telo

  Karantin nas je malo (malo više) omeo u planovima ali ne predajemo se i posebno se radujemo toplim danima čak i kada nismo baš stoprocentno zadovoljni svojim telom. Na svu sreću tu su tretmani koji nam mogu pomoći – da, kažem pomoći, ne zameniti zdrave navike u životu – a jedan od prvih na listi jeste lipoliza. O njoj se mnogo govori (a još više se reklamira)  ali najbolji način da realno sagledamo situaciju jeste razgovor sa stručnjakom. Iz tog razloga sam se zaputila na jedno od svojih omiljenih beogradskih mesta, kliniku Dekoll u Krunskoj 81. Tamo me je sačekala Dr Milena Stojanović koja se, između ostalog, bavi i tretmanima lipolize i koja je, kao i obično, sa puno strpljenja i stručnosti odgovarala na svoja moja pitanja. Ovo je sve što treba da znate o tretmanima lipolize.

  Šta je zapravo lipoliza?

  Termin lipoliza označava razgradnju masti i kada se sama reč prevede: „lipo“ označava mast, a „liza“ razgradnju. Pre deset i više godina jedini način da se ukloni višak masti na određenim delovima tela je bio upravo klasičan hirurški pristup odnosno liposukcija (koja i dalje jeste zlatni standard i jedino efikasno rešenje za neke pacijente), ali sve je više pacijenta koji nisu spremni da se zbog viška kilograma podvrgnu operaciji i svim rizicima koje ona nosi. Iz tog razloga nam je poslednja decenija razvoja estetske medicine donela i razvoj različitih drugih postupaka kojima se masne naslage mogu lokalizovano ukloniti sa problematičnih područja na minimalno invazivne načine. Tu dolazimo do priče o lipolizi koja je stekla veliku popularnost zato što je ovom procedurom moguće poprilično efikasno preoblikovati telo bez ulaska u operacionu salu.

  Da li je lipoliza isto što i liposukcija?

  Liposukcija je hirurška metoda koja jednim delom obuhvata lipolizu, odnosno razgradnju masnih naslaga bilo klasičnim hirurškim putem, bilo laserskim snopom, a potom se vrši sukcija tj. izvlačenje razgrađene masti u toku iste intervencije. Ova procedura zahteva anesteziju, opštu ili lokalnu infiltrativnu, ima duži period oporavka i izvode je isključivo hirurzi.

  Lipoliza je kozmetska nehirurška procedura tokom koje se injekcijama ili aparaturno vrši razgradnja masnih ćelija koje organizam posle sam postepeno izlučuje. Ove procedure su u domenu dermatologije i estetske medicine i izvode se ambulantno, odnosno ne podrazumevaju ostanak u bolnici.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590491955641096.jpg

  Koje vrste minimalno invazivne lipolize postoje?

  Postoji čitav niz minimalno invazivnih postupaka lipolize ali, uopšteno gledano, svaki od njih se izvodi na jedan od dva načina: injekciono ili uz pomoć aparata.

  Injkeciona lipoliza jeste jedan oblik mezoterapije pošto se u masno tkivo iglicom ubrizgava lipolitički koktel. Aparaturna lipoliza se sprovodi aparatima koji rade na nekom od sledećih principa: kriolipolizi, odnosno smrzavanju masnih ćelija, ultrazvučnih talasa različite frekvencije ili radiofrekvencije, a mnogi aparati kombinuju jednu ili više tehnologija kojima se masti razlažu i pospešuje se njihovo izlučivanje, kao i istovremeno zatezanje kože. Vrlo često se obe vrste – injekciona i aparaturna – kombinuju kako bi se dobio najbolji rezultat, a na koji tačno način zavisi od slučaja do slučaja.

  Suština obe vrste lipolize jeste ista: razgrađenu mast organizam sam dalje postepeno resorbuje i eliminiše tako što se ona iz tela izlučuje putem jetre i bubrega. Ovaj proces eliminacije odvija se postepeno, tokom više nedelja, što znači i da rezultat nije trenutan već da postaje vidljiv vremenom. Postupak se može ponoviti još jednom ili više puta sve do dobijanja željenog rezultata.

  Injekciona lipoliza

  Injekciona lipoliza je, kako smo rekli, postupak mezoterapije u čijem fokusu jeste hipoderm u kom je smešteno masno tkivo i u koji se ubrizgava lipoliticki koktel. Ovi kokteli su najčešće na bazi fosfatidil holina i deoksiholata (derivati soje) i drugih supstanci koje pomažu razgradnju membrane masnih ćelija i izlučivanje tako oslobođenih masti iz tela tokom narednih nedelja.

  Veoma je važno istaći da je injekciona lipoliza namenjena isključivo uklanjanju lokalizovanih masnih naslaga (najčesce na stomaku, bokovima i butinama, nadlakticama i podbradku) i to onih upornih koje se ne mogu ukloniti pravilnom ishranom i/ili vežbanjem i u slučajevima kada koža nije preterano opuštena. Postupak injekcione lipolize nije namenjen uklanjanju masnih naslaga kod gojaznih ljudi sa značajno opuštenom kožom.

  Nijedna, pa ni injekciona lipoliza nije instant metoda. Sam tretman i postupak razgradnje masti se u telu odvija postepeno tokom više nedelja, a zatim se sve ponavlja. Obično je potrebno od 2-4 tretmana u zavisnosti od veličine tretirane regije i individualnog odgovora metabolizma, da li je osoba uz tretmane lipolize fizički aktivna, na koji način se hrani, pa je teško precizno odrediti rezultate unapred.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590491955483291.jpg

  Kontraindikacije za injekcionu lipolizu

  Ovo je metoda koja ne treba da se izvodi na trudnicama i dojiljama, težim hroničnim bolesnicima (bubrežni bolesnici, bolesnici sa oštećenom funkcijom jetre, srčani bolesnici, pacijenti sa sistemskim i autoimunim bolestima, pacijenti koji koriste jake lekove kao što su citostatici, kortikosteroidi, imunomodulatori), osobama koje su na antikoagulantnoj i antitrombocitnoj terapiji, osobama sa infekcijama kože ili dermatozama na području tretmana i na osobama koje su alergične na proizvode soje.

  Kako izgleda postupak injekcione lipolize?

  Tretman uvek započinje pregledom lekara i detaljnim uzimanjem anamneze, merenjem obima kritičnih regija, uvidom u osnovne laboratorijske analize, razmatranjem indikacija i kontraindikacija kao i pravljenjem plana uklanjanja masnih naslaga. Na kožu se pre tretmana nanosi lokalni anestetik u kremu ili spreju kako bi tretman bio što komforniji. Sama procedura traje od 30 do 60 minuta i vrlo je jednostavna.

  Kako izgleda oporavak posle tretmana?

  Potrebno je naglasiti da ovo nije “lunch time” tretman nakon kog se odmah možete vratiti svakodnevnim aktivnostima. Nakon tetmana se uobičajeno može javiti otok, bolna osetljivost se može zadržati od 2 do 7 dana, a podlivi mogu trajati do 2 nedelje. Nakon procedure se preporučuje relativno mirovanje, stavljanje hladnih obloga kao i povećan unos tečnosti.

  Od retkih komplikacija mogu nastati produžena upala, pojava granuloma ili pak lokalizovane nekroze kože, ožiljci, alergijske reakcije. Rizik se svakako drastično povečava ukoliko injekcionu lipolizu izvodi nedovoljno kvalifikovana osoba. Ovo važi za svaku injekcionu proceduru u toku koje se iglom probija površina kože i njih nikada ne treba izvoditi u neproverenim ustanovama i uslovima koji nisu medicinski i sterilni.

  Šta se dešava sa opuštenom kožom nakon razgradnje masnih naslaga?

  Ponovićemo da pacijenti sa značajno opuštenom kožom nisu idealni kandidati za injekcionu lipolizu. Ipak, lipoliza je postupak koji se odvija postepeno pa se koža i sama postepeno zateže u izvesnoj meri (što zavisi od njenog prethodnog stanja i godina pacijenta). U klinici Dekoll sprovodi se protokol koji daje odlične rezultate, a koji pored injekcione lipolize uključuje i aparaturno zatezanje kože metodom radiofrekvencije u seriji od 6 tretmana u razmaku od 7 dana, sve do narednog tretmana lipolize koji se sprovodi u razmacima od 6 do (najčešće) 8 nedelja.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590491955564953.jpg

  Aparaturne tehnike lipolize

  Ultrazvučna lipoliza (kavitacija) koristi ultrazvučne talase različitih frekvencija koji fokusirano prodiru u masno tkivo i uništavaju membranu masnih ćelija. Na sličnom principu ali upotrebom radiotalasa rade aparati koji lipolizu postižu zagrevanjem masnog tkiva radiofrekvencijom. Kriolipoliza koristi postupak smrzavanja masnih ćelija i time njihovu razgradnju, a laserska lipoliza hladnim koristi hladne laserske snopove koji neinvazivno preko kože prodiru u masno tkivo, otvaraju membranu masne ćelije koja svoj sadržaj prazni u okolno tkivo pa se masti dalje absorbuju preko limfnog sistema i kasnije izbacuju iz tela putem jetre i bubrega.

  Svi ovi aparaturni tretmani lipolize imaju određene zajedničke osobine a to su: minimalna invazivnost, mogućnost tretiranja više regija odjednom i vreme oporavka koje je toliko kratko da praktično ne postoji, ali i to da je za postizanje rezultata potreban velik broj tretmana (minimalno šest) i činjenica da efekti počinju da se vide tek nakon mesec dana.

  Da li je lipoliza trajno uklanjanje masnih naslaga?

  Ukratko, odgovor je da. Lipoliza trajno uklanja masne ćelije. Ipak, ona ne može da spreči nastanak novih masnih ćelija (umnožavanjem preostalih masnih ćelija ili njihovom migracijom sa drugih delova tela). Posle tretmana, za održavanje rezultata se preporučuju redovna fizička aktivnost, ishrana na bazi posnih proteina, integralnih žitarica, voća i povrća, niskomasnih mlečnih proizvoda. Tretmani lipolize su periodični i mogu se ponavljati po potrebi.

  Dakle, metode lipolize spadaju u kozmetske procedure i nisu način za gubljenje kilograma i centimetara već su namenjene za fino preoblikovanje tela i izvode se ciljano na upornim masnim naslagama. Lipoliza nije zamena za zdrave životne navike: redovnu fizičku aktivnost i uravnoteženu ishranu, niti služi “umesto dijete”. Konsultacija sa lekarom je najpouzdaniji način koji će vam pomoći da donesete odluku da li ste kandidat za ovu proceduru, koji je metod lipolize idealan za vas, kao i to kakav rezultat realno možete očekivati.

  Zakažite svoju konsultaciju o tretmanima lipolize u klinici Dekoll u Krunskoj 81 u Beogradu. Više informacija možete dobiti na telefon +381 11 240 9999 i na Instagram nalogu @dekollclinic.

  Saznaj više:
  Povezani članci: