Metoda „hidratantnog sendviča“ je trend u svetu lepote, da li stvarno deluje?

17.09.2022.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/sendvic_cover.jpg

Već smo navikli da nam TikTok svake nedelje servira neki novi trend u svetu lepote. Beauty zajednica je snažna na društvenim mrežama i više ne možemo ni da ispratimo sve te life hacks koji će poboljšati i olakšati ne samo našu rutinu nege lica, već i rutinu nege kose i noktiju. TikTok je definitivno kralj u smišljanju novih trendova koji ruku na srce, ponekad znaju da budu i čist (opasan) promašaj. No, to ne umanjuje činjenicu da će milioni ljudi da se upuste u njihovo isprobavanje. Već duže vreme jedan trend na TikToku je takozvana metoda „hidratantnog sendviča“, ili na engleskom: „moisture sandwich“. Šta tačno znači ovaj beauty sendvič i da li uopšte daje rezultate?

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1663413198938253.jpg

„Hidratantni sendvič“ je pojam koji se odnosi na strateški redosled nanošenja hidratantnih proizvoda za negu kože. Korisnici TikToka predlažu da započnete sa najlaganijim teksturama, kao što su hidratantni sprejevi za lice ili tonici, zatim ubacite serum vodenastije teksture poput nekog sa hijaluronskom kiselinom i naposletku završite sa hidratantnom kremom bogatije teksture koja će sve to „zaključati“.

@josiemaran It’s getting warmer each day, stay hydrated?? #cleanskincare #cleanbeauty #josiemaran #dailyroutine #hydratedskin #skinhydration ♬ PEACE - ar1esluver

Metoda „hidratantnog sendviča“ pokazala se odličnom za osobe sa suvom kožom lica, ali da li jednako dobro deluje i kod onih sa masniijim tipovima? Realno, da. pod uslovom da odaberete završnu kremu koja nije preteška i okluzivna. I kod masne kože izuzetno je važno održavati hidrataciju lica jer što je koža više dehidrirana, to se proizvodi više sebuma kako bi se nadomestio nedostatak vlage. Ovu metodu podržavaju beauty stručnjaci tvrdeći da se korištenjem proizvoda sa manjim molekulima poput tonika, podstiče dublje prodiranje proizvoda sa bogatijom teksturom, odnosno većim molekulama koji „zaključavaju“ proizvode laganije formulacije. Dakle, vlaga koja je ostala na koži nakon što ste našpricali lice sprejem apsorbuje se zajedno sa vašim ostalim proizvodima, dajući koži dodatnu dozu hidratacije.

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1663413293648489.png

Ovaj trend zapravo nije nikakvo revolucionarno otkriće, ali jeste pametna metoda koju vredi probati. Ovakvi skincare trendovi na TikToku približavaju pravilnu brigu o koži lica raznim korisnicima, ruše mitove o tome da je skincare (pre)komplikovana stvar, te slave svaki tip kože nudeći savete koji rešavaju nepravilnosti umesto da ih sakrivaju. Naravno, nemojte slepo verovati baš svakoj novoj ideju koja zavlada u bespućima TikToka, uvek je najbolje posavetovati se sa dermatologom, pogotovo ukoliko imate neki ozbiljnji problem.

Saznaj više:
Povezani članci: