Novi kozmetički sastojak o kome bruji cela beauty industrija. Upoznajte bakuchiol

  02.10.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/bakuchoil_cover.jpg

  U beauty svetu se relativno skoro pojavio igrač kome se predviđa svetla budućnost: bakuchiol se predstavlja kao alternativa retinolu i to alternativa biljnog porekla koja ne iritira kožu.

  Topikalni retinol zaslužio je svoju reputaciju zvezde tako što dokazano stimuliše proizvodnju kolagena, minimizira bore i efikasan je u borbi protiv akni. Nažalost, uz sve gotovo magične kvalitete koje ima, ovaj derivat vitamina A ume da bude vrlo nezgodan pogotovo za osetljivu kožu pa se njegova upotreba ne preporučuje uvek i svima.

  Da li mu je bakuhiol dorastao?

  Šta je bakuChiol

  Bakuchiol je supstanca biljnog porekla koja se dobija iz lišća biljke Psoralea Corylifolia koja raste u Istočnoj Aziji. Godinama je poznat u Ajurvedi ali je na Zapadu postao popularan tek sa popularizacijom prirodne i veganske kozmetike.

  Jedna francuska studija objavljena 2014. godine pokazala je da se efekti topikalne upotrebe bakuchiola nakon 12 nedelja mogu porediti sa onima koje daje retinol, a to su poboljšanje elastičnosti kože, manje bora i smanjenje posledica od sunčevog zračenja.

  BakuChiol vs retinol

  Govorimo o tome da efekti bakuhiola liče na one koje daje retinol ali oni po sastavu nisu slični, niti se dobijaju na isti način.

  Prednost bakuchiola nad retinolom jeste u tome da ima protivupalno i antioksidativno dejstvo i što koža na njega ne reaguje negativno.

  Ipak, pre nego što krenete u revampovanje svoje rutine, moramo vam saopštiti i tužnu vest da se bakuhiol može porediti samo sa retinolom, nikako i sa tretinoinom. Tretinoin je retionoid, oblik retinoične kiseline i oko 20 puta je moćniji od retinola. Iz tog razloga dobija se uz recept i, da se ne lažemo, upravo je ovo oblik vitamina A koji daje najbolje rezultate.

  Pošto klinički rezultati pokazuju da bakuchiol liči po učinku na retinol, on se može koristiti upravo kao zamena za blaže preparate koji su u slobodnoj prodaji. Ukoliko pak želite ozbiljne efekte koje daje tretinoin, bakuchiol vam ih neće pružiti.

  Postoji još jedan faktor koji treba imati u vidu, a to su potencijalne alergije. One su veoma retke ali nisu nemoguće. Realno, svaki novi aktivni sastojak koji odlučite da probate prvo treba da nanesete na malu površinu, poput prevoja ruke, pa tek ako nema nikakvih neželjenih efekata, na lice.

  Ko treba da koristi bakuChiol

  Osobe sa osetljivom kožom na prvom mestu, a zatim i svi koji žele da koriste što prirodniju i/ili vegansku kozmetiku. Ukoliko koristite retinol ili tretinoin (retinoid) i on vam ne smeta – nema potrebe da to menjate.

  Kako se koristi

  Za bakuchiol ne postoji period navikavanja kože i, za razliku od retinola i tretinoina, on sme da se koristi i preko dana.

  Isto tako, dok retinol i tretinoin zanju da budu nezgodni za kombinovanje sa drugim aktivnim sastojcima, bakuchiol možete uparivati sa svim sastojcima.

  Kod nas još uvek nema puno proizvoda koji sadrže bakuchiol, a ovo su najbolji koje možete poručiti onlajn.


  Saznaj više:
  Povezani članci: