Osam saveta koji će vam pomoći ako izgorite na suncu

  21.06.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/cover_tan_lines_update2.jpg

  Ok, niko nije savršen. Svi znate da treba ujutro da namažete kremu sa zaštitnim faktorom, znate i da treba da je nanosite svakih nekoliko sati ali, šta ćete, desi se život, a vi nekako ipak izgorite (posebna zahvalnica ide vetru zbog kog se ne oseća koliko je sunce jako!). I još plus, kao da to što morate da se šetate okolo crveni kao rak nije dosta, nego vas danima sve peče, svrbi i ljušti se. A tek taj bol. Bol što ste izneverili svog dermatologa, svoju mamu, Koperton, o bolu izgorene kože da ne govorimo. Šta je tu je (znamo da se kajete), donosimo vam osam saveta kako da sanirate štetu. Za početak, uzmite flašu sa vodom pošto treba pijete dve litre vode na dan. Studije pokazuju da opekotine dehidriraju organizam i zato morate posebno voditi računa o unosu tečnosti.

  Ne ljuštite se sami i ne eksfolirajte

   

  Ako vam se koža ljušti sama – već ste se eksfolirali. Znamo da je teško odoleti koži koja je počela sama da se odvaja (isto kao što je nemoguće odoleti laku za nokte koji je počeo da se ljušti) ali nemojte to raditi. Koža će se sljuštiti u svoje vreme i ako joj to vreme ne date, vratiće vam flekama i ožiljcima. Posebno ne smete dirati plikove. Oni su tu sa razlogom i predstavljaju jednu vrstu prirodnog flastera ispod kog se koža obnavlja. Ne dirajte!

   

  Vašoj koži će takođe trebati ozbiljan odmor od bilo kakve kozmetike koja ima agresivne sastojke koji ubrzavaju tzv. ćelijski turnover. Ne prilazite joj ni blizu tečnim eksfolijatorima (ili bilo čime što ima reč “kiselina” na etiketi), retinoidima ili retinolom, vitaminom C i sl.

  Nastavite da se čuvate

   

  Samo zato što ste već izgoreli, ne znači da ne možete jače da izgorite. Koža vam je oštećena, slaba je i stanje joj se lako može pogoršati. Obilato nanesite SPF i, još bolje, pokrijte je lakom odećom, izbegavajte direktno sunce i stavite šešir.

  Uzmite Aspirin

   

  Ako se osećate jednako loše kao što izgledate, slobodno uzmite nešto što će ublažiti bolove. Aspirin i ibuprofen imaju protivupalno dejstvo i deluju tako što ublažavaju otok, bol, crvenilo i kancerogeni efekat opekotine neposredno nakon što ste izgoreli. Uzimajte jednu dozu na svakih 4 do 6 sati.

  Ne koristite toplu vodu

   

  Vašoj koži ne treba dodatna toplota. Tuširajte se hladnom vodom i, ako ste u prilici, napunite kadu hladnom vodom.

  Nosite široku odeću

   

  Izbegavajte bilo šta uzano ili pripijeno uz telo pošto je koži potrebno da diše. Zaboravite na tkanine koje nisu od čistog pamuka i, uopšteno, ako vam se outfit čini dovoljno šljampavim poput nečeg što bi obukao Justin Bieber – onda je ok, slobodno ga stavite na sebe.

  Namažite se aloja verom

   

  Nije mit, aloja vera je odlična za opekotine (i kožu inače). Najbolje je da je koristite u formi gela pošto će on dodatno ohladiti kožu, ublažiti svrab, iritaciju i upalu. Kupite čistu aloju u prodavnici zdrave hrane – kasnije je možete koristiti kao masku za lice.

  Uzmite kortizon

   

  Samo u slučaju da aloja nije dovoljna. Potražite i hidrantne losione sa zelenim čajem i ekstraktom kafe zato što imaju protivupalno dejstvo, skupljaju krvne sudove i time smanjuju crvenilo i gubitak tečnosti.

  Posebno pazite kožu glave

   

  Koža glave i ivica kose su posebno podložni opekotinama, zato je važno nositi šešir. Teoretski bi trebalo i tu da namažete kremu sa zaštitnim faktorom ali ako imate kosu to je zaista nemoguće izvesti. Ukoliko vam teme izgori, ni slučajno nemojte korisiti fen, a kosu perite najblažim šamponima bez sulfata.

  Saznaj više:
  Povezani članci: