Ovaj novi beauty sastojak je u centru pažnje, evo zašto

  10.05.2023.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/05/cover_skincaresastojak.gif

  O tome koliko je važna zaštitna barijera kože i šta se sve dešava kada je ona narušena ne treba više posebno pisati pošto je ova tema jedna od glavnih kojom se bave kako proizvođači kozmetike, tako i beauty znalci i entuziasti. Razumevanje toga koliko je ona važna presudno je za zdravu (i lepu) kožu isto, ako ne i više, od razumevanja kako funkcionišu aktivni sastojci za negu.

  Šta ovo znači za dnevnu rutinu? Za početak, upotrebu hidrirajućih sastojaka i emolijenasa, a sada na sceni imamo novu zvezdu ove kategorije. Upoznajte ektoin. 

  ŠTA JE EKTOIN

  Iako se može dobiti i veštačkim putem, ektoin je prirodno jedinjenje koje se nalazi u određenim sojevima bakterija u kojima ima zaštitnu ulogu i pomaže im da se odbrane od ekstremnih i štetnih uslova životne sredine. Zahvaljujući njemu, ovi sojevi bakterija mogu da prežive i vrlo niske i vrlo visoke temperature, deterdžente koji razaraju ćelijsku membranu i sl. 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/05/1683797891749428.jpg

  BENEFITI EKTOINA

  Ektoin štiti ćelije od kojih je sačinjena zaštitna barijera kože tako što im pomaže da održe optimalnu količinu vode, što je presudno za nahranjenu, elastičnu kožu. Njegova prvobitna svrha jeste da vezuje vodu i stvara zaštitni kompleks u ćelijskoj membrani, te da spreči transdermalni gubitak vode. 

  Pored toga, on je odličan u borbi protiv dnevnog stresa izazvanog štetnim uticajem životne sredine, kao što su zagađenje i UV zračenje (iako ektoin nije zaštitni faktor pa ga je neophodno koristiti u kombinaciji sa SPF-om širokog spektra), ima protivupalno dejstvo i čini kožu glatkom.

  KOME JE POTREBAN

  Ektoin odgovara svim tipovima kože ali je posebno koristan za suvu i dehidriranu kožu, kao i za kožu sklonu osetljivosti i iritacijama. Ukoliko je ovo vaš problem, oslonite se na njega u borbi protiv inflamacija i dehidratacije. 

  Ovaj sastojak nema neželjenih efekata i može se bez problema kombinovati u različitim dnevnim rutinama nege kože. 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/05/1683797891717665.jpg

  KAKO SE KORISTI

  S obzirom na njegova hidratantna svojstva, ektoin generalno ne izaziva iritacije i, čak, pomaže u saniranju posledica upotrebe jakih aktivnih sastojaka poput retinola, vitamina C i voćnih kiselina. 

  On se nalazi u različitim vrstama preparata za negu, od seruma, preko dnevnih krema pa sve do krema za okoloočnu regiju. Dakle, način na koji ćete ga koristiti zavisi od vaših preferenci, a na početku se preporučuje da to bude krema koja ide „poslednja“ pre kreme sa zaštitnim faktorom, kao i na nežnoj koži oko oka sklonoj isušivanju. 

  Ponovo treba naglasiti da, i pored toga što kožu čini otpornijom na UV zračenje, ektoin sam po sebi nije zaštitni filter i ne može da zameni kremu sa zaštitnim filterom širokog spektra te je i pored njega potrebno koristiti SPF 30 i više.

  Saznaj više:
  Povezani članci: