Pitali smo fitnes instruktorku kako stati na put celulitu?

  12.09.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/elacelulit_cover.jpg

  Leto je (skoro) po zvanično gotovo ali hajde da ne budemo kampanjci. Neke stvari ne mogu se rešiti za 10 minuta ili 10 tretmana, a pored dobre volje i upornosti, potrebno je imati i znanje i realističan pristup. Zato smo smo porazgovarali sa Elom Grego koja nam je iz svog ličnog ali i profesionalnog ugla objasnila neke stvari – bez mnogo komplikacija.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1649689373788807.jpg

  Ela Grego

  Lični trener i ekspertkinja za ishranu

  @elagregofit

  Celulit je strukturalno oštećenje tkiva koje se manifestuje izgledom kože poput “narandžine kore”. Usko je povezano sa lučenjem hormona estrogena i zbog toga pogađa žene, iako u retkim slučajevima (10%) celulit možemo primetiti i kod muškaraca.

  Ako sa celulitom mučite muku, ne moram da vas tešim i govorim vam da ga ima 90% žena. To već znate. I neću vam pisati da morate da volite sebe bez obzira na sve, jer da ste to u stanju, ne bi sad sedele ovde i čitale još jedan članak o celulitu.

  Ali, verujem da postoji siva zona u kojoj se možete pronaći. Jednom kad shvatite da su svi anti-celulit tretmani uglavnom prodavanje magle, i da ga je možda čak i nemoguće iskoreniti do kraja, moći ćete sebi da uštedite i vreme i novac.

  Daću vam i svoje mišljenje kao neko ko radi kao nutricionista i lični trener.

  Za početak, morate da znate da celulit pogađa i mršave, kao i one malo jače građe. Možete vežbati kao profesionalni atleta svaki dan, jesti organske godži bobice iz vrta začinjene magičnim prahom iz Perua, ali i dalje ćete imati celulit ako ste mu genetski sklone.

  A što je sa kozmetičkim procedurama?

  Brojna naučna istraživanja do sad su pokazala da protiv celulita ne postoji trajan delotvoran tretman. Jedino što se pokazalo kao ok rešenje jeste kombinacija terapija koje utiču na obnavljanje vezivnog tkiva, kao što su shock-wave terapija i laser, ali sve drugo kao na primer masaže, kreme i slično nema trajnog i definitivnog učinka.

  Lično sam stava da su mnoge kozmetičke procedure tu kako bi izbijale pare iz džepa ženama (i ponekom muškarcu) koje su, nažalost, naivne i očajne u potrazi za rešenjem.

  Sigurna sam da ste do sad čule da neke masaže znaju da pomognu ili vam je koleginica na poslu rekla da je jako zadovoljna nakon 10 tretmana maderoterapije. Ali šta se događa mesec ili dva nakon što prestanete sa tretmanima? Ne moram ni da odgovaram na topitanje.

  Ako već želite da (u)radite nešto po pitanju celulita, moj savet jeste da dobro razmislite o svom stilu života i navikama koje doprinose gomilanju istog.

  Ovo je jedini pravi pristup zato što, iako imate genetske sklonosti ka celulitu, uvođenjem dobrih navika možete smanjiti pojavu kože poput „narandžine kore“ bez da sve pare ostavite nekoj Milici u salonu, a ishod će biti pozitivan ne samo po pitanju izgleda već i vašeg zdravlja i dobrog osećaja u svojoj koži.

  Pa hajde da krenemo.

  • Sedeći način života ne ide nikom u prilog, a to je slučaj i sa problemom celulita. Krećite se više, na koji god način možete. Čak i lagana šetnja će podstaći limfotok, što će rezultirati izbacivanjem suvišne tečnosti iz tela. Ovo je vaan korak u borbi protiv celulita pa se zato tretmani limnfe drenaže često uključuju u sve protokole namenjene njegovom suzbijanju.
  • Smanjite unos junk fooda, kafe i alkohola, jedite više proteina, voća i povrća. To nam svima treba i neću se ponavljati. Previše prerađene hrane dovodi do povećanja masnih ćelija, zadržavanja tečnosti, i pogađate – celulit je vidljiviji.
  • Hvatajte se tegova. Izgrađeno telo će uvek izgledati čvršće i lepše, čak i ako na njemu ima celulita.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1663322141113754.jpg

  Osim toga:

  Važno je znati da celulit nije uzrokovan masnim tkivom već oštećenjem vezivnog tkiva. Zato same masaže nikada neće doneti dugotrajan efekat.

  Iz sopstvenog iskustva, ako već želite na tretmane, preporučujem vam shock wave terapiju u kombinciji sa laserom, ako i druge tretmane koji utiču na poboljšanje kvaliteta vezivnog tkiva poput AWT-a, LPG-ja, tretmana koji za njegovo učvršćivanje koriste radiofrekvenciju i/ili ultrazvuk. Takvi tretmani jedini deluju na uzroke nastanka celulita, za razliku od masaža i sličnih gluposti koje samo izbacuju tečnost iz tela (što nije samo po sebi loše ali neće „rešiti“ celulit). Konkretno shock wave i laser rade na način da odstranjuju oštećeno vezivno tkivo i onda stimulišu pravljenje novog, zdravog tkiva, a pošto telu treba vremena za ovaj proces rezultati su vidljivi tek nakon šest meseci.

  I na kraju, bez obzira na to da li ćete rezultate moći da vidite ili ne, ključno je da ne zapustite svoj način života i da živite što je zdravije moguće. I to ne samo tri meseca pre početka leta, nego stalno.

  Saznaj više:
  Povezani članci: