Plašite se da koristite vitamin C i retinol zajedno? Donosimo kako da ih kombinujete bez brige

  25.10.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/10/retinolvitaminc_cover.gif

  I jednom i drugom pevaju se hvalospevi, a za to postoje dobri razlozi. I retinol i vitamin C zaista čine ono što se priča ali kada imate posla sa ovako efikasnim stvarima, odmah se postavlja pitanje da li smeju da se koriste zajedno ili su u kombinaciji pre-agresivni za kožu? Ovo je sve što treba da znate.

  Šta je retinol

  Retinol je verovatno onaj jedan kozmetički sastojak koji bismo mogli da nazovemo „teška artiljerija“. Većina onih koji imaju preko 30 godina, a čija koža vam se sviđa ga koriste redovno i godinama – u to nemojte sumnjati. Ipak, mnogi ga se boje zato što nije baš jednostavan za uvesti u rutinu, a rezultati nisu vidljivi odmah i preko noći (ali ako ste uporni ne mogu se porediti ni sa čim drugim). Dermatolozi i oni koji ga koriste ga obožavaju zato što:

  • Pegla bore. Ne samo da ublažava one koje već postoje već vrlo efikasno sprečava i usporava nastanak novih
  • Vraća svežinu koži. Vrši eksfolijaciju na ćelijskom nivou i kožu čini zdravijom, svetlijom, glatkijom i mlađom zato što je bukvalno – nova
  • Leči akne. Ne samo što masnu kožu dovodi u ravnotežu nego i sprečava zapušavanje pora što za rezultat ima manje mitisera, bubuljica i cističnih akni
  • Posvetljuje fleke. Vremenom ujednačava ten i uklanja pege od sunca, ožiljke od akni i hiperpigmentacijske tamne fleke

  Šta je vitamin C

  Moćan antioksidans, baš kao i retinol, pomaže regeneraciju kože, a to se ogleda u tome što:

  • Poboljšava teksturu kože
  • Posvetljuje kožu i uklanja hiperpigmentacijske fleke, te ujednačava ten
  • Pospešuje proizvodnju kolagena

  Da li mogu da se koriste zajedno

  Retinol i vitamin C su pravi power couple rutine nege ali baš zbog jake učinkovitosti, za njihovu upotrebu važe određena pravila. Za početak, ne smeju se koristiti istovremeno. Generalna preporuka jeste da se vitamin C koristi u jutarnjoj i retinol u večernjoj rutini nege ili u večernjoj rutini ali naizmenično, vitamin C jedne, a retinol druge večeri.

  benefiti kombinovanja vitamina C i retinola

  Vitamin C štiti kožu i pospešuje proizvodnju kolagena, dok retinol obnavlja kožu i stimuliše proizvodnju kolagena. I jedan i drugi ulaavju neprailnosti i vraćaju sjaj licu. Ukoliko nemate osetljivu kožu, ovo je dobitna kombinacija. 

  MOGUĆE POSLEDICE kombinovanja

  Najčešći neželjeni efekat ove kombinacije jesu iritacije ali one se lako mogu izbeći pravilnom upotrebom i odabirom kvalitetnih proizvoda. Proizvode sa ovako jakim aktivnim sastojcima nemojte kupovati nasumice, već se odlučite za kvalitetnu kozmetiku i odmerene koncentracije. 

  Vitamin C u visokim koncentracijama može izazvati bubuljice pa ukoliko inače imate ovaj problem ili osetljivu kožu, nemojte korititi jaču koncentraciju od 5 do maksimalno 10%.

  Saznaj više:
  Povezani članci: