Problemi sa aknama: donosimo vam kompletan vodič (i rešenja!)

  23.09.2020.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/09/akne_cover2.jpg

  ŠTA SU AKNE (I SA ČIME ih često mešamo)

  Medicinski, termin „akne“ (acne vulgaris) jeste upalno oboljenje kože uzrokovano promenama u pilosebacealnoj jedinici (strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se iz folikula dlake i njemu pridružene lojne žlezde). Uobičajeno je da se akne nazivaju i bubuljice.

  mehanizam nastajanja akni je sledeći:

  Koža (odnosno lojne žlezde u njoj) prekomerno proizvodi sebum → zbog prevelike količine, deo sebuma ostaje u folikulu dlake umesto da izađe na površinu kože → bakterije koje izazivaju akne „napadaju“ taj višak sebuma i njemu se razmnožavaju → kada se povrh toga lojne žlezde zapuše usled zadebljavanja rožnatog (površinskog) dela kože, upala je gotovo neminovna.

  ne brkajte pojmove:

  • Otvoreni komedoni su zapravo mitiseri, a tamna boja jeste rezultat oksidacije
  • Zatvoreni komedoni su izdignute neravnine, okruglog oblika sa mlečno belim omotačem i predstavljaju vrstu gnojnica
  • Papule su tipične bubuljice,  pokazuju crvenilo, ali nema jako vidljivog gnoja
  • Pustule su bubuljice ispunjene gnojem

  Često se dešava da se druga oboljenja i stanja kože pogrešno nazivaju aknama:

  Folikulitis

  Folikulitis je infektivno zapaljenje folikula dlake. Može se javiti u svakom folikulu dlake, pa čak i  u kosi. Često se može zameniti sa bubuljicama. Izazivaju ga određene vrste bakterija i gljivica. Zbog crvenila podseća na akne ali se od njih razlikuje zbog toga što peče i svrbi, te se i pogoršava po vrućini ili kada je velika vlažnost vazduha.

  Rozacea

  Za akne je karakteristično crvenilo pa se njima ponekad pomeša i rozacea iako su slični samo na prvi pogled. Osim što se pri detaljnijem posmatranju razlikuju, rosacea nije bakterijskog porekla, a lako se prepoznaje i po tome što koža sa rozaceom burno raguje na promene temperature.

  Demodeks

  Demodeks je parazit koji živi u kanalima lojnih žlezda i imamo ga svi, ali kada se mikrobiom kože poremeti, broj ovih parazita može naglo da skoči. Koža zahvaćena ovom bolešću svrbi, pogotvo kada je velika vlaga u vazduhu, a crvenilo se nekad širi i po koži glave, što nije slučaj sa aknama.


  Saznaj više:
  Povezani članci: