Sa Dr Vanjom Banićević smo razgovarali o problemu akni i kako ga rešiti

  09.08.2021.
  RECOMMENDED
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/08/acnecover.gif
   

  Danas veoma dobro znamo da problemi sa kožom u manjoj ili većoj meri utiču na kvalitet života svake osobe koja ih ima, a akne su verovatno prve na listi ovih problema. Pored onog očiglednog uticaja, odnosno fizičke neprijatnosti ili bola, vidljivi problemi ove vrste imaju i emotivne posledice, čak i kada nemate nešto što bi okolina okaraktersiala kao “ozbiljan problem”. Samo se setite koliko puta vam samopouzdanje „nije bilo na nivou“ zato što ste se osećao nesigurno zbog (makar i samo dve-tri) bubuljice?

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/08/1628764491519586.jpg

  Dr Vanja Banićević

  Specijalista dermatovenerologije

  Ko-osnivač klinike Dekoll sa Josipom Kollar

  Dr Vanja Banićević, ko-osnivačica je poznate beogradske klinike Dekoll u Krunskoj ulici, a problemima kože i posebno problemom akni bavi se. godinama. Kao jedan od vodećih stručnjaka u regionu, savršeno je svesna činjenice da imati akne određuje i psihičko stanje pacijenta i da su “ožiljci od akni isto što i ožiljci na duši” pogotovo u ovom našem svetu koji je izuzetno vizuelan što problem čini još većim. Razgovor sa njom otklonio je mnoge nedoumice ali i učinio da nam se ovaj problem učini rešivim.

  šta podrazumevamo pod terminom akne

  Medicinski, termin „akne“ (acne vulgaris) označava upalno oboljenje kože uzrokovano promenama u pilosebacealnoj jedinici (strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se iz folikula dlake i njemu pridružene lojne žlezde).

  Na razvoj ove bolesti utiče više uzroka, a mehanizam njenog nastanka je sledeći: Koža (odnosno lojne žlezde u njoj) prekomerno proizvodi sebum, zbog prevelike količine, deo sebuma ostaje u folikulu dlake umesto da izađe na površinu kože. Anaerobne bakterije koje izazivaju akne „napadaju“ taj višak sebuma i njemu se razmnožavaju, a kada se povrh toga lojne žlezde zapuše usled zadebljavanja rožnatog (površinskog) dela kože, upala je gotovo neminovna.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/08/1637141300922337.jpg

  Tretmani lečenja akni o kojima je govorila Dr Vanja Banićević dostupni su u klinici Dekoll u Krunskoj 81 u Beogradu. Zakažite svoje konsultacije kako biste dobili više informacija o samim tretmanima kao i radu klinike, na telefon +381 11 240 9999 i na Instagram nalogu @dekollclinic.

  Saznaj više:
  Povezani članci: