Tracee Ellis Ross je nova beauty (a i modna) institucija

  26.11.2019.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/tracee_cover.jpg

  Dodajem samo: i krajnje je vreme!

  Ne sećam se jednog jasnog trenutka kada sam zapravo primetila Tracee Ellis Ross. Nisam baš znala ko je i šta radi ali sam je odmah na početku svrstala u neku Solange Knowles stilsku grupu – black and cool, beyond fashion i antipod “holivudska sirena” izdanjima koja zagušuju crveni tepih. Onda je počela da se pojavljuje sve češće i da pleni sve više. U nekom momentu sam odlučila da konsultujem Google i otkrila da je ova žena sa neverovatnim osmehom na sceni već dugo, skoro dvadeset godina. Od 2014. godine igra glavnu ulogu u seriji “Black-ish” po kojoj je najpoznatija i za koju je osvojila Zlatni globus, Emmy i Critic’s Choice nagradu. Pošto u Evropi serije koje se bave afroamerikancima nisu imale prođu još od “Cosby Show” i “The Fresh Prince of Bel Air”, ni za Tracee Ellis Ross nije baš bilo mesta u popularnoj evropskoj kulturi. Amerikanci je, bar oni (emancipovani) sa kojima se ja družim, sa svoje strane doživaljavaju kao silu prirode. Pored toga što je glumica, Tracee je režiserka i producentkinja, aktivistkinja, nedavno je izbacila liniju proizvoda za kovrdžavu kosu Pattern i, da, majka joj se zove Diana Ross.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574786016588929-1.gif
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574786022183252.jpg

   

  Ovo poslednje me je najviše iznenadilo. U vreme kada deca poznatih brendiraju svoju genetiku kao najnoviji drop, Tracee je uspela da ova činjenica ne bude prva stvar u njenoj biografiji. To svakako ima veze i sa tim što ona nije dete, kao i sa tim da je svoju popularnost stekla kasno po današnjim standardima. Mada, nisam sigurna šta je u ovom slučaju kokoška, a šta jaje i da li je popularnost stigla „kasno“ zato što je javnu sliku o sebi gradila tako da bude autentična i da traje.

   

   

  “Mogu vremenski da pratim svoj put prihvatanja i ljubavi prema samoj sebi kroz put i izgled svoje kose.”

   

   

  U njoj nema ni (lažnog) odbijanja slave ili slavne majke, niti njenog veličanja. Jednostavno prihvatanje karata koje su joj dodeljene. Kada priča o tome kako je njenu beauty filozofiju oblikovalo to koliko je Diana bila sama sebi dovoljna po pitanju frizure i šminke (što je videla dok se krila u garderobi i promatrala kako se “mama sama šminka i sama sebi pravi frizuru”) jednostavno znate da je iskrena. I da zato smatra da svaka žena treba da “bude u stanju da sama pristupi najlepšoj verziji sebe i da se oseća lepom u sopstvenom kupatilu”.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574785504322347.jpg
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574785699972588.jpg

   

  Ko od nas (kovrdžavih?) ne može da se identifikuje sa sledećom izjavom: “Mogu vremenski da pratim svoj put prihvatanja i ljubavi prema samoj sebi kroz put i izgled svoje kose.” Uprvo zato, Tracee je odlučila da su good hair days pravo, a ne srećne okolnosti i odlučila da razvije sopstvenu liniju za kovržavu kosu. Iskreno, nadam se da će u nekoj budućnosti izaći i sa kompletnijom kozmetičkom ponudom. Mnogo sam sklonija da poslušam neki njen savet nego Gwyneth Paltrow.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574785860812536.jpg
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574785841653784-1.gif

   

  Ovaj iskorak je, ustvari, sasvim logičan. Rossova je vrlo poznata po svojim Instagram postovima sa rolerima od žada i plavim kuglicama, pomoću kojih se nosi sa “čudnim anksiozostima” koje nose godine. “Sa 18 godina starno važi “I woke up like this”, sa 46 važi “negujem se”. Vežbam i vodim računa o koži. Masiram lice, negujem kosu. Stalno tražim proizvode koji ne sadrže štetne hemikalije. ALI nekim danima jednostavno ne postoji ta količina “vođenja računa o sebi” koja može da se meri i prevlada broj stvari sa kojim treba da se nosim.” Ponovo, još jedna stvar sa kojom svi možemo da se poistovetimo.

   

   

  Zašto budi poverenje? Zbog aure žene koja poznaje sebe, svoje želje i potrebe, i sa sobom ne ratuje 

   

   

  Ono što je posebno, i što bi teoretski bila divna stvar za poistovetiti se sa, je još jedna njena izjava kao odgovor na pitanje novinara zašto je prestala da hemijski ispravlja kosu: “Bog mi je sredio kosu. I to vrlo dobro.” Prebacite ovo u širi kontekst i dobili ste mantru za ceo život, zar ne? Pri tom ona ne podrazumeva da treba da budete bilo koja krajnost – ni natural, ni naučna, ni ekstremna – jednostavno insistira na tome da je pun život onaj u kom se ređaju različita iskustva.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574785504480138.jpg
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574785504578641.jpg

   

  Tracee Ellis Ross želi upravo to, prvenstveno za sebe, a onda i za sve nas – koje će inspirisati svojim primerom. U poslednje vreme preuzela je mnogo veću kontrolu nad svojom karijerom; igra glavnu ulogu i režira spin-off seriju o svom liku iz “Dariae”, istražuje sopstveno mešovito kulturno nasleđe kroz seriju “Mixed-ish” koja je takođe zasnovana na jednom od ultra uspešnih likova koje je igrala, ima svoju liniju za kosu. Iskrena je o tome šta je mislila da će sve imati kad bude imala 46 godina: “Mislila sam da ću biti udata i imati decu, mislila sam i da će mi kosa narasti do dupeta ali nekako je uvek ošišam pošto volim kako mi uokviruje lice.” Ipak, ono što joj je najvažnije jeste da postigne svoj veći cilj (a proizvodi za kosu su prvi korak): “Polako postižem poziciju u kojoj sam ja ta koja stvara sadržaj i priču koja ispunjava praznine na poljima u kojima sam uvek želela da budem zastupljena i viđena.”

  Njena vrednost jeste upravo u tome što stvari radi po sopstvenom i autentičnom izboru, a nikome ništa ne pokušava da nameće. Zašto budi poverenje? Zbog aure žene koja poznaje sebe, svoje želje i potrebe, i sa sobom ne ratuje. A to je ultimativna definicija wellnessa i lepote. Dajte nam još.

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: